Европейската комисия откри нарушения около обществените поръчки в България и започва процедура срещу страната

Освен започването на процедура във връзка с обществените поръчки, Европейската комисия предупреди страната ни, че ще заведе дело в съда на ЕС, ако до 2 месеца не даде гаранции, че изпълнява европейските правила за борба с киберпрестъпленията.

Българските власти са закъснели с прилагането на новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки и концесиите. Разпоредбите въвеждат повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. Освен това те улесняват наддаването от страна на малките и средни фирми при обществени поръчки и повишават конкуренцията, обясниха от Еврокомисията.

По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение, преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. „директива за борба с киберпрестъпността“. Тя инкриминира използването на инструменти, служещи за кибератаки, като например зловреден софтуер и компютърни вируси. Законодателството изисква също от София да укрепи уредбата за обмен на информация при атаки и осигурява обща европейска наказателноправна рамка за тази област. България има 2 месеца, за да отговори на предупреждението.

За БНР говорителят по вътрешния пазар Лусия Каудет обясни, че страната ни не е въвела в срок една от последните 3 промени в европейските директиви, които модернизират правилата за по-прозрачно възлагане на търгове с публични средства:
„Целта на законодателството е да гарантира прозрачност при всички обществени поръчки до определен финансов праг. С него се дава равен шанс на всички фирми да се конкурират в конкурсите, принципни мерки за предотвратяване на корупция и единни правила за ефективното харчене на парите на данъкоплатците. Тези принципи вече важат за България от 2014г насам и ние контролираме тяхното прилагане. Но последните поправки в законодателството, които страната ви трябва напълно да транспонира, модернизират системата – позволяват се повече електронни системи, по-малко бюрокрация, но също така , обществените поръчки се съобразяват с общите цели в областта на околната среда, социалната политика и иновациите.“

Европейската комисия настоява България и още 14 държави от ЕС да приложат изцяло в националното си законодателство една или повече от трите нови директиви за обществените поръчки и концесиите.

По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. Директива за борба с киберпрестъпността.

Източник: БНР

Европейската комисия завежда дело срещу България

полетите
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Ryanair анулира още 212 полета

09/10/2017 WORLD BG

Ryanair анулира още 212 полета. От авиокомпанията заявиха, че причината е стачката на авиодиспечерите във Франция, заради която над 40 000 пътника няма да могат да осъществят плануваните си пътувания. Свързани

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Педро Санчес си подаде оставката

29/10/2016 WORLD BG

Бившият генерален секретар на испанската социалистическа партия Педро Санчес е освободил днес мястото си на депутат в Конгреса, съобщава вестник „20 minutos“. Така той демонстрира, че няма да се подчини на Федералния комитет, който реши Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

NIE- постоянно удостоверение за регистрация на европейски гражданин в Испания

31/03/2017 WORLD BG

NIE- постоянно удостоверение за регистрация на европейски гражданин в Испания е документ, който се издава на всички европейски граждани, които са пребивавали постоянно и законно на територията на кралството повече от пет години. Смяната на Последни

Leave a Reply