Европейската комисия откри нарушения около обществените поръчки в България и започва процедура срещу страната

Освен започването на процедура във връзка с обществените поръчки, Европейската комисия предупреди страната ни, че ще заведе дело в съда на ЕС, ако до 2 месеца не даде гаранции, че изпълнява европейските правила за борба с киберпрестъпленията.

Българските власти са закъснели с прилагането на новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки и концесиите. Разпоредбите въвеждат повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. Освен това те улесняват наддаването от страна на малките и средни фирми при обществени поръчки и повишават конкуренцията, обясниха от Еврокомисията.

По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение, преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. „директива за борба с киберпрестъпността“. Тя инкриминира използването на инструменти, служещи за кибератаки, като например зловреден софтуер и компютърни вируси. Законодателството изисква също от София да укрепи уредбата за обмен на информация при атаки и осигурява обща европейска наказателноправна рамка за тази област. България има 2 месеца, за да отговори на предупреждението.

За БНР говорителят по вътрешния пазар Лусия Каудет обясни, че страната ни не е въвела в срок една от последните 3 промени в европейските директиви, които модернизират правилата за по-прозрачно възлагане на търгове с публични средства:
„Целта на законодателството е да гарантира прозрачност при всички обществени поръчки до определен финансов праг. С него се дава равен шанс на всички фирми да се конкурират в конкурсите, принципни мерки за предотвратяване на корупция и единни правила за ефективното харчене на парите на данъкоплатците. Тези принципи вече важат за България от 2014г насам и ние контролираме тяхното прилагане. Но последните поправки в законодателството, които страната ви трябва напълно да транспонира, модернизират системата – позволяват се повече електронни системи, по-малко бюрокрация, но също така , обществените поръчки се съобразяват с общите цели в областта на околната среда, социалната политика и иновациите.“

Европейската комисия настоява България и още 14 държави от ЕС да приложат изцяло в националното си законодателство една или повече от трите нови директиви за обществените поръчки и концесиите.

По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. Директива за борба с киберпрестъпността.

Източник: БНР

Европейската комисия завежда дело срещу България

акт за брак, раждане или смърт
БЪЛГАРИЯ

Съобщeние на МВнР относно издаването на акт за брак, раждане или смърт в чужбина

11/01/2017 WORLD BG

16.12.2016 година, София: Република България се присъедини към Конвенцията за издаване на многоезични извлечения от актове за гражданско състояние (акт за брак, раждане или смърт) на 18.12.2013 г. (ДВ, бр. 108 от 17.12.2013 г.) Конвенцията Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Мадрид, де факто, въведе военно положение в Каталуния

20/09/2017 WORLD BG

„Мадрид, де факто, въведе военно положение в Каталуния“, заяви днес президентът на Каталуния Карлес Пучдемон и добави, че автономното правителство е било подложено на полицейска агресия, за да не се позволи на каталунците да проведат Последни

2016
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Мариано Рахой: „2016 бе година на несигурност и политически вълнения в Испания“

30/12/2016 WORLD BG

Премиерът Мариано Рахой направи оценка на 2016 година и я определи като „година на несигурност“. Въпреки това са извършени икономически реформи, които са довели до подобряване на ситуацията и благодарение на здравия разум, който попречи Последни

Leave a Reply