Единственото дяволско място, отречено от църквата в Испания

Малкото селце Трасмос ( Trasmoz), област Сарагоса, е заобиколено от ореол на тайнственост през вековете, пише вестник „АВС”. Легендите за сборища на вещици маркират историята на селото още от средновековието. Самият Густаво Адолфо Бекер е съблазнен от тези легенди и ги разпространява. Леля Каска е най-известната: със своята побеляла, сплъстена коса, с екстравагантните си форми и прегърбеното си тяло. Според разказа на писателя тя се е посвещавала на хвърлянето на зли очи и правенето на магии на съселяните, които накрая са я линчували публично. Но душата и остава да скита из Трасмос.

Разположено по склоновете на Moncayo, на няколко километра от Цистерцианския манастир Veruela, това селце, със само 70 жители, в момента е единственият дяволски кът в Испания. Още през XII век селото е било отлъчено от църквата. С това Трасмос се превръща в остров, заобиколен от владенията на манастира Veruela. Според легендите, тогава дейността на вещиците е бележила своя пик, а зад стените на замъка му постоянно са се извършвали езически ритуали.

Макар че е проклет и отлъчен, Трасмос съществува и днес. Едно селце в област Сарагоса, което е направило туристически бум от загадъчното си минало. Хиляди туристи го посещават, тъй като е успяло икономически да използва своите вещици и легенди от миналото.

Там има музей, посветен на магиите и всяка година, в началото на лятото, се прави панаир, посветен на вещиците и на магическите и лечебни растения, който привлича стотици посетители. Въпреки това, селото е най- посещавано на 1 ноември- деня на честването на Вси Светии и нощта на духовете- празник, който идва от миналото. Говори се, че има келтски произход и отбелязва пристигането на империята на тъмнината, подхранвана от дългите зимни нощи. Това е времето, когато духовете идват сред живите. Три са ритуалите, които се изпълняват в тези тържества: молитва, звън на камбани и трептене на светлини.

Културната асоциация „Магия“ е възстановила част от ритуалите на предците и вечерта на 31 октомври се отбелязва „Светлината на душите”. Това е магически и загадъчен ритуал, който приканва местните жители и туристите да изживеят една традиционна и ужасяваща нощ.

Празничният ден в Трасмос започва още сутринта с бране на тикви, където децата са главните действащи лица. Тиквите се украсяват и се поставят за осветяване на пътя, по който ще се проведе шествието през нощта. Както традицията повелява, участниците се молят с броеница през целия път от църквата до гробищата и накрая се пее погребална песен „Радостите на Светите душите“, песен, която е пята в селото в продължение на векове.

След като приключат религиозните церемонии, шествието преминава по всички улици и кътчета на селото, в които се крият смразяващи мистерии. Едно мероприятие, което отвежда назад във времето и събужда призраците на миналото.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

33 души са ранени в следствие на авария в увеселителен парк в Испания

16/07/2017 WORLD BG

33 души са ранени в следствие на авария в увеселителен парк в Испания. Инцидентът се е случил днес, в Мадрид, около 14:30 часа в „Parque de Atracciones“, където едното влакче, което точно било направило лупинг, Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Половин българско село, заедно с кмета, се премести да живее в испанско градче

09/03/2017 WORLD BG

В Испания живеят цели общности от родопчани. Една от тези общности е съставена от половин българско село, заедно с кмета, които се преместили да живеят в малък испански град. Само от с. Стоманево в градчето Последни

БЪЛГАРИЯ

Забраняват вноса на български зеленчуци на територията на ЕС

01/07/2017 WORLD BG

Български зеленчуци няма да могат да се внасят и продават в европейските страни, тъй като те не отговарят на критериите на общността за безвредни храни. Нашият зарзават не отговаря на нито едно от двете основни Последни

Leave a Reply