Единственото дяволско място, отречено от църквата в Испания

Малкото селце Трасмос ( Trasmoz), област Сарагоса, е заобиколено от ореол на тайнственост през вековете, пише вестник „АВС”. Легендите за сборища на вещици маркират историята на селото още от средновековието. Самият Густаво Адолфо Бекер е съблазнен от тези легенди и ги разпространява. Леля Каска е най-известната: със своята побеляла, сплъстена коса, с екстравагантните си форми и прегърбеното си тяло. Според разказа на писателя тя се е посвещавала на хвърлянето на зли очи и правенето на магии на съселяните, които накрая са я линчували публично. Но душата и остава да скита из Трасмос.

Разположено по склоновете на Moncayo, на няколко километра от Цистерцианския манастир Veruela, това селце, със само 70 жители, в момента е единственият дяволски кът в Испания. Още през XII век селото е било отлъчено от църквата. С това Трасмос се превръща в остров, заобиколен от владенията на манастира Veruela. Според легендите, тогава дейността на вещиците е бележила своя пик, а зад стените на замъка му постоянно са се извършвали езически ритуали.

Макар че е проклет и отлъчен, Трасмос съществува и днес. Едно селце в област Сарагоса, което е направило туристически бум от загадъчното си минало. Хиляди туристи го посещават, тъй като е успяло икономически да използва своите вещици и легенди от миналото.

Там има музей, посветен на магиите и всяка година, в началото на лятото, се прави панаир, посветен на вещиците и на магическите и лечебни растения, който привлича стотици посетители. Въпреки това, селото е най- посещавано на 1 ноември- деня на честването на Вси Светии и нощта на духовете- празник, който идва от миналото. Говори се, че има келтски произход и отбелязва пристигането на империята на тъмнината, подхранвана от дългите зимни нощи. Това е времето, когато духовете идват сред живите. Три са ритуалите, които се изпълняват в тези тържества: молитва, звън на камбани и трептене на светлини.

Културната асоциация „Магия“ е възстановила част от ритуалите на предците и вечерта на 31 октомври се отбелязва „Светлината на душите”. Това е магически и загадъчен ритуал, който приканва местните жители и туристите да изживеят една традиционна и ужасяваща нощ.

Празничният ден в Трасмос започва още сутринта с бране на тикви, където децата са главните действащи лица. Тиквите се украсяват и се поставят за осветяване на пътя, по който ще се проведе шествието през нощта. Както традицията повелява, участниците се молят с броеница през целия път от църквата до гробищата и накрая се пее погребална песен „Радостите на Светите душите“, песен, която е пята в селото в продължение на векове.

След като приключат религиозните церемонии, шествието преминава по всички улици и кътчета на селото, в които се крият смразяващи мистерии. Едно мероприятие, което отвежда назад във времето и събужда призраците на миналото.

ЛЮБОПИТНО

Владимир Путин засвири на пиано, докато чакаше държавния глава на Китай (видео)

14/05/2017 WORLD BG

Руският президент Владимир Путин засвири на пиано в резиденцията на чуждестранните лидери. Той беше там за срещата с китайския държавен глава Си Цзинпин. Докато чакаше, Путин видя едно пиано и реши да изсвири „Прозорците на Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

ЕК дава на Испания срок от два месеца, за да смекчи наказанията за не деклариран имот в чужбина

17/02/2017 WORLD BG

Европейската комисия постави срок от два месеца на Министерството на финансите на Испания, в които трябва да промени законодателството, уреждащо декларирането на активи в чужбина (модел 720). Брюксел смята, че системата от санкции, предприети от Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция конфискува 3 200 детски играчки, неотговарящи на изискванията за безопасност

04/01/2018 WORLD BG

Испанската полиция конфискува 3 200 детски играчки, неотговарящи на изискванията за безопасност. Вестник Ла Вангуардия пише, че акцията е проведена вчера, на 03.01.2017 г., а играчките са произведени в Азия и са се продавали в Последни

Leave a Reply