Германската прокуратура отново поиска екстрадиране на Пучдемон в Испания

Германската прокуратура отново поиска екстрадиране на Пучдемон в Испания. Вчера главният прокурор на провинция Шлезвиг-Холщайн поиска за втори път от съда да разреши задържаният в Германия бивш регионален премиер на испанската област Каталуния Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания. В искането е посочено, че испанските власти са предоставили нова информация, изрично е подчертано, че съществува опасност обвиняемият да се укрие и затова настоява за незабавното му повторно задържане.

Прокуратурата на Шлезвиг-Холщайн заяви, че отправеното от Испания искане за екстрадиция е допустимо, защото съдържа тежки обвинения в бунт, провеждането на противоконституционен референдум и злоупотреба с публични средства.

Бившият каталунски лидер Пучдемон избяга в Брюксел в края на октомври 2017 г., няколко седмици след провеждането на референдума за отделяне на Каталуния от Испания и каталунският парламент обяви независимост на областта.
На 25 март 2018 г. той беше задържан в Германия на път от Финландия за Белгия, след като испанският Върховен съд издаде европейска заповед за арестуването му.

На 6 април 2018 г., поради недостатъчно информация, германският съд отхвърли искането на прокуратурата за екстрадиране на бившия каталунски лидер и го пусна на свобода под гаранция от 75 000 евро.

Накараха Пучдемон да целуне испанското знаме (видео)

Be the first to comment

Вашият коментар