ЕС връща визите за американските граждани и една от причините е България

Европейският парламент гласува премахване на безвизовото пътуване за американските граждани в рамките на ЕС.

Решението идва след като Съединените щати не успяха да се споразумеят за отпадане на визите за гражданите на пет страни от Европейския съюз – България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, което е част от споразумението за реципрочност, съобщава вестник „Independent”.

Американските граждани можеха да пътуват без виза до всички страни в блока.

Депутатите гласуваха новата схема да влезе в сила в рамките на два месеца, което означава, че американците ще трябва да кандидатстват за виза, след като Европейската комисия приложи „делегиран акт“, с който промяната да влезе в сила.

Още преди три години Европейската комисия предупреди, че Съединените щати не изпълняват задълженията си по договора за реципрочност, но до момента не беше предприето никакво правно действие.

Въпросът с визите беше повдигнат от комисията по граждански свободи и беше одобрен на заседание на Европейския парламент. Решението дава два месеца срок на Европейската комисия да задейства процедурата по връщането на визите за американските граждани. Решението няма силата на закон, но неизпълнението му може да се отнесе до Съда на Европейския съюз.

Австралия, Бруней, Япония и Канада също не изпълняваха задълженията си, но в последните месеци и четирите страни са задействали свои механизми. Някой от тях вече са премахнали или са в процес на премахване на всички визови ограничения за пътуване на гражданите на ЕС.

Европейската комисията е правно задължена да се подчини на решението на Европейския парламент и да спре безвизовото пътуване за американските граждани.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Над 300 граждани и 17 полицаи са ранени при сблъсъците в Каталуния

01/10/2017 WORLD BG

Над 300 граждани и 17 полицаи са ранени при сблъсъците в Каталуния, съобщиха от каталунската здравна агенция. Данните са актуализирани към 16:00 часа. Към 21:00 часа пострадалите са вече над 800, някои от които – Последни

НАЧАЛО

Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния

10/01/2018 WORLD BG

Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния. За това се договориха днес в Брюксел представителите на двете партии- коалиция „Заедно за Каталуния” (PDCat) и „Левите републиканци на Каталуния” (ERC), съобщава вестник „АВС”. Свързани

промени при пенсиониране през 2017 година
БЪЛГАРИЯ

Промените при пенсионирането в България, които влизат в сила от 01.01.2017 година

02/01/2017 WORLD BG

Промените при пенсионирането: През тази година жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 61 години, със стаж 35 години и 4 месеца, а мъжете – на 64 години, със стаж от 38 Последни

Be the first to comment

Вашият коментар