ЕС прие регламент за връщането на визите

„Съветът на ЕС одобри механизъм, който би позволил на ЕС да прекъсва по-лесно безвизовия режим за граждани на държави, които се ползват от него. Прекъсването може да стане по искане на държава-членка или на Европейската комисия за първоначален период от 9 месеца, който може да бъде продължен с още 18 месеца, ако миграционните проблеми със съответната трета страна продължат“- пише сайтът на БНТ.

За въвеждането на този механизъм, с който всяка страна, членка на ЕС да може да връща визовия режим се говори още от октомври 2012 година. Тогава министрите на вътрешните работи на Белгия, Люксембург, Франция, Германия, Австрия и Холандия изпратиха писмо до Европейската комисия за спешно преразглеждане на свободния визов режим.

Тогава бе постигнато компромисно споразумение между държавите и Европейския парламент, което се очакваше да даде възможност за бързо приемане на регламента. Прилагането му, обаче, бе свързано със сложна процедура.

А дали този механизъм не е в отговор на решението на Великобритания да въведе работни визи за гражданите от ЕС? (въпросът за размисъл е на екипа на www.worldbg.eu)

Лондон смята да върне визите за граждани от ЕС

Be the first to comment

Вашият коментар