ЕС смята да наложи данък на Facebook, Google и Amazon

Десет от държавите, членки на ЕС искат да се наложи данък на Facebook, Google и Amazon, съобщава вестник „Politico”. Инициативата е изложена в писмо до ЕК, чиито инициатор е Франция. То е подписано още от Германия, Италия, Испания, Австрия, България, Гърция, Португалия, Румъния и Словения. По-резервирани към идеята са Люксембург и Дания.

От българска страна документа е подписан от финансовия министър Владислав Горанов.

Финансовите министри настояват международните интернет компании да плащат данъци във всички страни, в които се разпростира бизнесът им, а не само на местата, където са базирани филиалите им.

Министрите поискаха да се проучат законовите възможности да се въведе „изравнителен данък“ върху оборотите на компаниите, като наложеният им данък трябва да се равнява на корпоративния данък, който биха плащали в държавите в ЕС, в които действат.

Дискусията се проведе на неформален съвет в Талин. Очаква се темата да бъде обсъдена и по време на редовен съвет през декември.

За промяна на данъчните правила в ЕС трябва общо съгласие.

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис обеща Комисията да излезе с варианти за решение на казуса следващата пролет.

Испания глоби Facebook с 1,2 млн. евро

Be the first to comment

Вашият коментар