Записване на дете в училище в Испания

Правото на образование в Испания е заложено в Конституцията на страната. В член 1 от Закона за образованието от 3 юли 1985 г. се казва, че всяко дете в училищна възраст има право на образование независимо дали родителите му са испански граждани или чужденци и дали те пребивават законно или не на територията на страната.

Важни подробности при записването на децата на възраст между 6 и 16 години в училище в Испания (Educación Básica (entre 6 y 16 años) primariа y secundariа):

Почти във всяка автономна област на Испания образователната система е различна.

В много автономни области освен испански език се изучава и местен език. Затова родителите трябва да се информират кой от езиците е основен в училището (има училища, в които испански език се изучава като чужд език)

В Испания има три вида училища: държавни, частни и смесени. Последният вид училища получават субсидии от държавата и затова таксите им са по-ниски от тези, на частните.

Кога трябва да се запишат децата за училище?

Записването на децата за училище става в три периода:

  1. между месеците март и май- в този период родителите могат да избират в кое училище да учи детето.
  2. в началото на месец септември- в този период се записват децата, които не са успели да се запишат през първият период (най-често това се случва когато не са били приети на първото класиране в желаното училище).
  3. по всяко време на учебната година. В този случай не може да се избира училището. От Инспекцията по образованието ще изпратят детето в училище, където има свободни места. Тук е важно да се отбележи, че едно дете може да се запише за училище по всяко време на учебната година само ако има основателна причина за това: премества се да живее от друг град, от друга автономна област или идва от друга държава.

Записването на децата става в съответното училище, в образователния отдел на съответното кметство/общинска служба (área educativa del ayuntamiento), Териториалните служби на Образователното министерство (Delegaciones Territoriales de Educación).

Необходими документи за записване на училище в Испания

Въпреки, че във всяка автономна област има различни изисквания, основните документи са:

  • Валиден задграничен паспорт или лична карта на детето
  • NIE (ако има)
  • Валидни лични документи на родителите
  • NIE на родителите (ако имат)
  • Документ за поставените ваксини на детето (в някои автономни области този документ се представя направо в училището, а в други се изисква медицинско свидетелство от районната поликлиника, за издаването на което трябва да има информация какви ваксини са поставяни на детето).
  • Документ за адресна регистрация

Автор: Силвия Иванова. Статията е написана специално за сайта
Ваксинирането на децата в Испания

Етапи на ранното детско образование в Испания

Най-добрите училища в Испания

Българските деца от училищата в чужбина получават сертификат за завършено обучение

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

15 години от въвеждането на еврото в Испания. Равносметката

26/12/2016 WORLD BG

В неделя, на 1 януари се навършват 15 години от въвеждането на еврото в Испания. Тогава билет за кино струваше 5,50 евро, сега е около 9 евро. Новата европейска валута влезе в обращение в Испания Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

От 76 години Испания живее в неправилната часова зона

22/06/2017 WORLD BG

От 76 години Испания живее в неправилната часова зона. А испанците са прочути с взискателността си по отношение на храненето. Дори си имат и поговорка за това: „Храни се добре, за да живееш още по-добре! Последни

НАЧАЛО

Каталунците масово теглят парите си от напусналите областта каталунски банки

21/10/2017 WORLD BG

Каталунският сепаратизъм сложи на прицел двете най-големи каталунски банки. Организациите Òmnium Cultural и Национална каталунска асамблея, които са лидерите на сепаратисткото движение в областта, призоваха последователите си масово да теглят спестяванията си от 5-те най-големи Последни

Be the first to comment

Вашият коментар