Заплатите в Испания са сред най-ниските в ЕС

Заплатите в Испания са доста под средните заплати на страните от Европейския съюз и далеч от заплатите е северна и централна Европа. Тези данни са включени в доклад за разликата в заплащането на мъжете и жените в Европейския съюз, изготвен от испанския синдикат UGT.

Чрез изследването синдикатът алармира, че заплатите в Испания са по- високи само от възнагражденията в Португалия и страните от Източна Европа.

По отношение на неравенството в заплащането между половете UGT подчертава, че жените получават по-ниски заплати от мъжете във всички страни на Европейския съюз и че тези неравенства са налични в повечето сектори.

Синдикатът подчертава, че Испания е на седмо място по разлика в заплащането между мъжете и жените в рамките на Европейския съюз и подчертава значението на приемането и прилагането на закон срещу неравностойното заплащане.

Най- голямата разлика в заплащането при двата пола в Испания се забелязва в търговията на едро и дребно, а като цяло, в целия Европейски съюз, се усеща в сектора, занимаващ се с финансови дейности и застраховки.

В испанската добивна промишленост и в строителството, обаче, където присъствието на жените като цяло е оскъдно, заплатите на жените са съответно с 10,5% и 2,16% по-високи, отколкото при мъжете.

При търговията на едро и дребно, както и при ремонта на автомобили и мотоциклети, разликите в заплащането е в ущърб на женския пол с 22,63%.

Ако сравняваме държавите от Европейския съюз то възнаграждението на една жена в Швеция е до девет пъти повече от България и два пъти повече от Испания.

Според проучването в сектора на хотелиерството разликата в заплащането между мъжете и жените в Испания е 13,08% и е много близко до средното в Европа, което е 13,72%.

От друга страна в цяла Европа секторите за информатика и комуникация са най- високоплатените както за жените, така и за мъжете. В Испания разликата е 14,51%.

В сектора на недвижимите имоти разликите в заплащането варират в широки граници в страните, членки на ЕС, като в Испания е 19%.
Определено техническите специалности са сред дейностите, където мъжете печелят повече от жените в целия ЕС.

В административните сектори на Испания разликата в заплащането е 16.85%, в публичната администрация е 6,94%, в образованието е 9.22%, в здравеопазването е 22.54%, а при артистичните дейности разликата в заплащането достига до 17,9%.

Превод от Antena3: worldbg

заплатите
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Ако Испания не беше замразила заплатите щеше да загуби още един милион работни места

01/02/2017 WORLD BG

„Замразяването на заплатите през 2012 година, предшествано от реформата на пазара на труда в Испания са предотвратили загубата на почти един милион работни места. Тази цифра е приблизително равна на работните места, създадени в испанската Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

431 полицаи и 893 граждани са били ранени по време на провеждането на референдума в Каталуния

03/10/2017 WORLD BG

Министерството на вътрешните работи на Испания обяви, че на 1 октомври, по време на провеждането на забранения референдум за независимост на Каталуния са били ранени общо 431 полицаи и служители на испанската Гражданска гвардия. 39 Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

За българите в чужбина: български лични документи по електронен път

19/07/2018 WORLD BG

Български лични документи могат да се подават по електронен път чрез системата на МВнР. През системата за ЕУ на МВнР български граждани, които живеят извън пределите на Република България и искат да подновят личните си Последни