Започват преброяване на децата на българите в чужбина

През месец март в България ще започне преброяване на децата на българите в чужбина, оставени да живеят при баби и дядовци или при роднини. Социални служители, психолози и общинари ще тръгнат по училища и детски градини, за да уточнят колко са децата на гурбетчиите и при какви условия се отглеждат от роднините.

„Ще обследваме и при какви условия се отглеждат тези деца и от какво се нуждаят семействата им. Факт е, че има общи характеристики между тях – понижават успеха си в училище и дори напускат образователната система“, твърдят от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Така хлапетата на гурбетчиите попадат в графата „деца в риск“, тъй като няма кой да ги контролира да учат. Психолозите твърдят, че разликата в поколенията и липсата на авторитета на родителите се оказват пагубни за детската психика.

Голяма част от децата в риск са с пътуващи бащи, които отсъстват с месеци от дома. Момчетата копират поведението на бащата и когато той липсва, изземат функциите му, смятайки че самите те са фактора в семейството. Това ги прави арогантни и често не са в състояние да овладеят агресията си.

Особено лабилни в тийнейджърска възраст стават момичетата. Неотдавна в Центъра за социална рехабилитация и интеграция са имали случай с 13-годишно момиче от добро семейство, пълна отличничка, която станала проститутка. Причината била, че не получавала достатъчно пари от родителите си. Оправното момиче прибирало по 200 лева на сеанс от възрастни господа. „Наложи се сериозна работа както с момичето, така и със семейството му. Не беше лесно, но успяхме да помогнем” казва шефката на центъра. С хепиенд приключила историята и на друга 14-годишна девойка, която за малко да стане жертва на трафик. Тя била примамена от доста по-възрастен мъж, в когото се влюбила. Той искал да я пуска на свои приятели за пари и да я пласира като проститутка в Европа.

От фондация „Партньори – България“ твърдят, че децата в България са 1 191 221, като от тях 267 753 са поверени на грижите на баби, дядовци и роднини, докато майките и бащите им се трудят зад граница.

Най- тревожна е ситуацията в селата в Източните Родопи, Северен Централен район и Северозападен район, където процента на децата, оставени сами, надхвърля 60%.

Другият тревожен факт в тези райони е разпадането на семействата на децата на имигрантите поради разстоянието, на което живеят.

Правен казус: къде трябва да живее дете на разделени родители, които живеят в различни държави

Финландия премахва учебните предмети от образователната си система

Най- добрите държави за отглеждане на деца

Децата в Испания са сред най-напредналите по информатика и програмиране

Как възпитава двете си деца испанската кралица Летисия