Защо православни и католици се кръстят по различен начин?

Защо православни и католици се кръстят по различен начин?

Какво означава Кръстният знак:

1. При православните:
С кръстният знак ние изповядваме точната същност на Бога, а именно, че е Троица – Отец, който е създал небето и земята, Иисус, който седи от дясно на Бога и Светият Дух – Животворящия: събираме палеца, показалеца и средният пръст в едно, с което прославяме и изповядваме Триединния Бог.

– Безименният и кутрето събираме прилепваме към дланта, с което изповядваме двете природи и воли – Божествената и човешката в едната личност на Иисус Христос.

– Поставяме събраните три пръста на челото след което ги поставяме в областта на пъпа с думите: „Во имя Отца…“ с което прославяме Отец като творец на небето, символизирано от челото и земята, символизирана от пъпа.

– Изнасяме ръката към дясната страна на гърдите с думите: „… и Сина…“ с което изповядваме вярата си, че Иисус седи от дясно на Отца;

– С думите „…и Светаго Духа. Амин“ поставяме ръката отляво в областта на сърцето, което и символ на животворящия Свети Дух.

„Докосвайки челото, утробата и раменете си, мислено изобразяваме кръст. Челото ни символизира небесата, утробата – земята, а напречницата напомня, че Светият Дух обхваща всичко – открай докрай.“

Начинът на кръстене на източноправославните християни е установен от Вселенския събор.

2. При католицитв:

Католиците се прекръстват с 5 събрани пръста, които изобразяват раните на Христос – прободените му две ръце, двата крака и раната от копието в ребрата.

Според тях лявата страна символизира ада, т.е. слизането на Христос в ада, а дясната символизира възкачването му отдясно на Отца, а прекръстването на челото и гърдите символизира идването на Христос от небесата на земята, т.е. кръстенето им символизира идването на Христос от небесата на земята, слизането му в ада и възкачването му отдясно на Отца.

До 1570 г. на католиците им е било позволено да се кръстят както от дясно на ляво, така и от ляво на дясно. Но тогава папа Пий V настоял да започнат да се кръстят само от ляво на дясно и нищо друго.

„Благославящият себе си … прави кръст от челото към гърдите и от лявото рамо към дясното“,

казал тогава великият пратеник на Бога.

Ето още някои разлики между двете религии:
1. По време на пости при католиците е позволено мляко, при православните -не.
2. Православните свещеници се женят, само монасите -не. Католическите свещеници нямат право да се женят.
3. Католиците смятат, че папата е наместник на Бога на земята, че е глава на цялата църква. Това не се признава от православните. Също така православната църква не признава правото на папата да издава индулгенции.
4. Католиците постят в събота, в църквите им се свири на орган. Православните -не.

Католическия и православния Великден ще се отбелязват на една и съща дата

ЛЮБОПИТНО

Испанска бира влезе в „Топ-100” на планетата

25/02/2017 WORLD BG

Има толкова видове бира колкото са вкусовете на хората по света. Някои я предпочитат мека и лека, други- по-силна, а някои се увличат и по черното пиво. Почти винаги, обаче, ни се приисква една хубава, Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Еднократна помощ за покупка на жилище в Испания

05/05/2017 WORLD BG

Помощ за покупка на жилище в Испания. Това е заложено в Държавната жилищна стратегия за периода 2018-2021 г., която бе представена от министъра на развитието Иниго де ла Серна. В нея е предвидено на младите Последни

ТЕХНОЛОГИИ

Най-добрият смартфон на пазара не е нито iPhone7, нито Samsung Galaxy S8

22/07/2017 WORLD BG

Най-добрият смартфон не е нито iPhone7, нито Samsung Galaxy S8. Това е смартфонът Pixel, наследник на Nexus, произведен от Google. Първият модел на Pixel излезе през миналата година. Екранът му е 5,2 инча, а задната Последни

Leave a Reply