Защо фалираха 8 платени магистрали в Испания

Преди 20 години испанският държавен вестник BOE дава зелена светлина на спешното изграждане на 8 платени магистрали и ги определя като обекти от висок обществен интерес.

Тогава се е смятало, че с изграждането на повече пътища ще се повиши и растежа на икономиката, но проучванията за рентабилност са се оказали нереалистични, особено в зоната около Мадрид.

Говорило се е, че по магистрали R3 и R5 циркулират 70 000 превозни средства на ден. В последствие се е оказало, че това е десет пъти повече, отколкото са платените такси за изминатия участък. Подобно отклонение е регистрирано и при останалите магистрали.

Другата голяма грешка е била оценката на очуждените имоти. Било е изчислено, че терените ще струват по-малко от 400 милиона евро. Тази цифра, обаче, се е увеличила шесткратно, след като Върховният съд на Испания се е произнесъл в полза на собствениците относно изкупната цена на земята.

Според експерти, платените магистрали не са били на печалба дори и преди кризата. А когато са дошли икономическите трудности, концесионерите са увеличили таксите, което е предизвикало още повече намаляването на автомобилния поток.

Сега държавата ще трябва да плати между 2 и 5 милиарда евро за тези магистрали, а някои от концесионерите дължат данъци. Само две от фирмите имат дългове за над 40 милиона евро.

Източник: Антена 3

Проверка за глоби на шофьорите в Испания

При каква превишена скорост радарите в Испания се активират и снимат нарушителя

авиокомпаниите
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанска авиокомпания свали пътнички от самолет, защото говорели на каталунски

15/11/2017 WORLD BG

Авиокомпания свали пътнички от самолет, защото говорели на каталунски. Двете жени са направили жалба срещу испанският авиопревозвач Vueling. Изпълнителният директор на авиокомпанията Мануел Амбриз потвърди, че е започнало вътрешно разследване на предполагаем инцидент, станал в Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Български игрален филм тръгва по кината в Испания (видео)

23/11/2017 WORLD BG

Български игрален филм тръгва по кината в Испания от 1 декември. Това е филмът на режисьора Стефан Командарев „Посоки” (Destinos), чиято премиера е тази вечер в Мадрид. За филма: В рамките на едно денонощие, в Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Валери Симеонов: България вече не е мащеха за българите в чужбина

24/12/2017 WORLD BG

Валери Симеонов: България винаги е била мащеха за българите в чужбина, но със сегашното управление мисля, че ставаме и баща, и майка. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика пред агенция „Фокус“, цитиран от Последни

Be the first to comment

Вашият коментар