Защо фалираха 8 платени магистрали в Испания

Преди 20 години испанският държавен вестник BOE дава зелена светлина на спешното изграждане на 8 платени магистрали и ги определя като обекти от висок обществен интерес.

Тогава се е смятало, че с изграждането на повече пътища ще се повиши и растежа на икономиката, но проучванията за рентабилност са се оказали нереалистични, особено в зоната около Мадрид.

Говорило се е, че по магистрали R3 и R5 циркулират 70 000 превозни средства на ден. В последствие се е оказало, че това е десет пъти повече, отколкото са платените такси за изминатия участък. Подобно отклонение е регистрирано и при останалите магистрали.

Другата голяма грешка е била оценката на очуждените имоти. Било е изчислено, че терените ще струват по-малко от 400 милиона евро. Тази цифра, обаче, се е увеличила шесткратно, след като Върховният съд на Испания се е произнесъл в полза на собствениците относно изкупната цена на земята.

Според експерти, платените магистрали не са били на печалба дори и преди кризата. А когато са дошли икономическите трудности, концесионерите са увеличили таксите, което е предизвикало още повече намаляването на автомобилния поток.

Сега държавата ще трябва да плати между 2 и 5 милиарда евро за тези магистрали, а някои от концесионерите дължат данъци. Само две от фирмите имат дългове за над 40 милиона евро.

Източник: Антена 3

Проверка за глоби на шофьорите в Испания

При каква превишена скорост радарите в Испания се активират и снимат нарушителя

удължават
НАЧАЛО

Удължават с още три месеца извънредния граничен контрол в Шенгенското пространство

02/02/2017 WORLD BG

Европейската комисия препоръчва да се удължи с още три месеца извънредния контрол на някои вътрешни граници на Шенгенското пространство. Това решение беше обявено в сряда от водещата институция на Европейския съюз. „Днес Европейската комисия препоръча Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанският крал Фелипе VI: Русия има решаваща роля за разрешаването на много конфликти

03/03/2017 WORLD BG

„Русия играе важна роля в решаването на много световни конфликти”, каза испанският крал Фелипе VI по време на прием в чест на дипломатическия корпус. Традиционният дипломатически прием се проведе в четвъртък в Кралския дворец в Последни

ЛЮБОПИТНО

Защо Израел и Австралия участват в „Евровизия”, а Русия- не?

14/05/2017 WORLD BG

Защо Израел и Австралия участват в „Евровизия”, а Русия- не? 1. Русия Причината Русия тази година да не участва в „Евровизия” са украинските власти. Те забраниха на руската участничка да влезе в страната. Властите в Последни

Leave a Reply