Защо фалираха 8 платени магистрали в Испания

Преди 20 години испанският държавен вестник BOE дава зелена светлина на спешното изграждане на 8 платени магистрали и ги определя като обекти от висок обществен интерес.

Тогава се е смятало, че с изграждането на повече пътища ще се повиши и растежа на икономиката, но проучванията за рентабилност са се оказали нереалистични, особено в зоната около Мадрид.

Говорило се е, че по магистрали R3 и R5 циркулират 70 000 превозни средства на ден. В последствие се е оказало, че това е десет пъти повече, отколкото са платените такси за изминатия участък. Подобно отклонение е регистрирано и при останалите магистрали.

Другата голяма грешка е била оценката на очуждените имоти. Било е изчислено, че терените ще струват по-малко от 400 милиона евро. Тази цифра, обаче, се е увеличила шесткратно, след като Върховният съд на Испания се е произнесъл в полза на собствениците относно изкупната цена на земята.

Според експерти, платените магистрали не са били на печалба дори и преди кризата. А когато са дошли икономическите трудности, концесионерите са увеличили таксите, което е предизвикало още повече намаляването на автомобилния поток.

Сега държавата ще трябва да плати между 2 и 5 милиарда евро за тези магистрали, а някои от концесионерите дължат данъци. Само две от фирмите имат дългове за над 40 милиона евро.

Източник: Антена 3

Проверка за глоби на шофьорите в Испания

При каква превишена скорост радарите в Испания се активират и снимат нарушителя

ЛЮБОПИТНО

Едно нестандартно предложение по време на сватба: би ли искала да станеш моя дъщеря? (видео)

09/11/2016 WORLD BG

Едно нестандартно предложение по време на сватба: би ли искала да станеш моя дъщеря завинаги? Церемонията по сключването на граждански брак между Диого Болант и Никол де Койка е преминал през много специален момент, последван Последни

как мераклийски да опаковаме подаръците
ЛЮБОПИТНО

Как мераклийски да опаковаме подаръците за идващите празници? (видео)

19/12/2016 WORLD BG

Коледа, Нова година…почивни дни и семейни събирания. Но магията на тези празници не би била същата без подаръците защото те са едно от нещата, които най- много очакваме- колкото повече, толкова по- добре. Обикновено в Последни

2016
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанският премиер Марияно Рахой е притеснен за бъдещето на ЕС

29/01/2017 WORLD BG

Испанският министър председател Марияно Рахой предупреди, че е притеснен за бъдещето на ЕС, защото победата на десните екстремисти като френския Марин Льо Пен и германската патрия AFD ще доведе до унищожаването на Европа. „Аз дори Последни

Be the first to comment

Вашият коментар