За емигрантите: задължително заявяване в общината на настоящия адрес в чужбина

При започналите проверки по регистрите на населението в общините в страната, се установява, че масово техни жители, които са в чужбина, не са обявили в кметството, че са зад граница. Създалата се ситуация на пълна неизвестност – колко от водещите се по списък наши сънародници на практика са извън него, се отчита като един от големите проблеми за административното обслужване
както на населението в България, така и на българите зад граница.

Българските граждани трябва да подадат писмена декларация – лично или чрез упълномощено лице, в общината, с която да заявят, че настоящият им адрес е в чужбина. Това особено важи за хората, които от дълги години са извън страната, установили са се, предвиждат да останат в чужбина през следващите години. За тези, които са за кратък период – като сезонни работници или на друга временна работа, промяната на настоящия адрес в чужбина на практика няма смисъл.

Регистрирането на настоящия ви адрес в чужбина в кметството в България е необходимо, защото при оказването на много услуги от държавните и общински органи, които засягат българите в чужбина, се изисква справка от кметствата. С нея те трябва да потвърдят, че вие действително живеете извън страната.

С тази декларация не губите постоянния си адрес в България. Постоянен адрес има всеки български гражданин, независимо кога последно е живял на него и дали физически той още съществува. Може да пребивавате от много години в друга държава, но адресът, на който сте регистриран в родината, си остава. Това е адресът, който е вписан в личната ви карта или който трябва да отбележите при подмяната й.

Няма връзка и между собствеността и постоянния адрес, който обърква съгражданите ни. Много хора казват, че нямат имот на свое име в България и затова няма къде да се регистрират, но това не е вярно. Вие може да сте продали апартамента или къщата си, или да сте ги прехвърлили на децата си, т.е. да не са ваша собственост, но въпреки това този адрес се води като ваш постоянен в България. Ако сте живели под наем, последният адрес, на който сте бил регистриран, се води вече като постоянен.

На постоянния адрес вие получавате кореспонденция, информация от различни държавни, административни, банкови и други институции.

Българите, които имат двойно гражданство, трябва да заявят в общината в България, че адресът им в чужбина ще им се води като постоянен, но от това не отпада българският им постоянен адрес. След като те са български граждани, остават регистрирани с постоянен адрес в страната ни.

Натрупаните задължения към НАП с давност над 10 години не се опрощават

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Четирима души, облечени като Дядо Коледа обраха магазин на Apple във Валенсия

10/12/2016 WORLD BG 0

Четирима души, облечени като Дядо Коледа обраха магазин на Apple в центъра на Валенсия. След тероризиране на клиентите са задигнали много от мобилните устройства и са избягали с луксозен автомобил. Както беше съобщено от делегата Последни

СВЯТ

FIAT започва да продава автомобили чрез интернет платформата Amazon

24/11/2016 WORLD BG 0

От автомобилния гигант Fiat Chrysler (FCA) съобщиха, че е подписано търговско споразумение за продажбата на някои модели на марката Fiat чрез платформата за електронна търговия на САЩ Amazon. „С Amazon отваряме прозорец към нов хоризонт, Последни

ЛЮБОПИТНО

Изпращат мисия до Луната, която да провери дали човешки крак някога е стъпвал там

07/12/2016 WORLD BG 0

Преди повече от 40 години астронавтът Нийл Армстронг, стъпвайки за първи път на Луната, произнася известната фраза, че това е една малка стъпка за човека, но огромен скок за човечеството. Той, заедно с колегите си Последни

Be the first to comment

Вашият коментар