За емигрантите: натрупаните задължения към НАП с давност над 10 години не се опрощават

Натрупаните задължения към българската хазна с давност над 10 години не се опрощават, въпреки че държавата няма право да ги събира, уточняват от Националната агенция за приходите (НАП). От тази година влязоха в сила промени в данъчно-осигурителния кодекс, според които държавата няма да може принудително да ни накара да платим, но това не означава, че дълговете ни отпадат автоматично.

Въпреки че никой не може да ни принуди да погасим задължения с изтекла абсолютна давност, т.е. десет години, остава моралното задължение това да се направи.

Изтичане на дълг, след който законът приема, че правото на кредитора, в случая държавата, да събира принудително, обърнете внимание, а законът казва, че кредиторът служебно ще отбележи тези задължения като неподлежащи на принудително изпълнение, но те не са опростени.

Понякога възниква и правен интерес хората да погасят много стари задължения. Например, когато им предстои пенсиониране:
Типичният пример, с който най-често се сблъскваме, е, че когато дойде време за пенсиониране, изведнъж се сещаме, че понеже не сме си платили преди 20 години осигуровките, това е типично за самоосигуряващите се лица, сега ще получим много малка пенсия.

В момента данъчните работят по варианти за методики за възстановяването на ДДС при използването на имущество за лични и служебни цели едновременно.

Методиките за изчисляването на възстановяването на данъчния кредит ще бъдат готови след няколко седмици.

БЪЛГАРИЯ

Подаваме данъчна декларация в България и след смъртта ни

23/10/2016 WORLD BG 0

Българското министерство на финансите планира да задължи наследниците да подават данъчна декларация от името на починалия, съобщи BTV. Наследниците на починалите ще трябва да попълват данъчна декларация, за да могат да се засекат евентуални хонорари Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция предупреждава за нова телефонна измама

15/12/2016 WORLD BG 0

Националната полиция е публикувала на профила си във Facebook съобщение, с което предупреждава гражданите за нова телефонна измама- жертвата получава обаждане от телефон със скрит номер. След като отговорите на обаждането глас Ви информира, че Последни

СВЯТ

APPLE съди SAMSUNG за плагиатство и претендира за 399 милиона долара

07/12/2016 WORLD BG 0

Върховният съд на САЩ се е произнесъл в полза на Samsung по дело, заведено от Apple. В делото южнокорейската компания е обвинена, че е плагиатствала част от мобилни компоненти на телефони на Apple и ги Последни

3 Comments

  1. Заблуждавате хората!!! Не над 10, а над 5 г. Над 10 се погасяват по давност и данъчните, респ.общинските отдели служебно следва да ги отпишат.Не могат да се събират принудително тези над 5 г.,или до края на годината, не може да се събират принудително задълженията от 2010 г. и по- ранните гидини. Разбира се, акт за установяване на задължения, не трябва да ви е съставен през 2015 г. Това важи за местните данъци и такси.

    • За сведение, информацията е взета от сайта на НАП, можете да направите справка. Нямаме за цел да заблуждаваме хората, а да представяме реалността.

    • Мафиотска държава, какво очакваш…:( В другите държави, ако работиш, плащаш(или по скоро, работодателя)осигуровки, но само ако работиш. Защото тези осигуровки, идват от заплатата, не от въздуха. В България, страшно куца социалната система, и от там всички проблеми, с осигуровки, с здравна каса и какво ли не още.

Вашият коментар