Нов удар за правителството на Тереза Мей и Brexit

Великобритания ще облага с данък фирмите

Камарата на лордовете взе решение да се дадат правомощия на британския парламент и той да може да наложи вето на споразумението между Обединеното кралство и ЕС за Brexit. Решението беше взето с 366 гласа „ЗА” и 268 „ПРОТИВ”. Така Горната камара на британския парламент пренебрегна апелите на правителството да не се спъват преговорите.

Сега министър-председателят Тереза Мей ще трябва да върне законопроекта в Камарата на общините.

Днешното гласуване е втората допълнителна пречка за Тереза Мей, след като правителството й понесе удар заради внесената по-рано в законопроекта поправка за защита на правата на гражданите от ЕС, живеещи във Великобритания.

Някои от лордовете отиват по-далеч и изискват да бъде свикан нов референдум за гласуване на самото споразумение с Европейския съюз.

„Това е най-спорния въпрос на сегашното политическо поколение и ще продължи да предизвика разделение и в бъдеще. Мисля, че един референдум, който дава възможност на хората да имат последната дума е единствения начин да се обедини страната в едно решение. Процесът започна с референдум и трябва да бъде завършен с референдум. Аз ще се боря така да бъде” заяви лорд Питър Хейн.

От правителството вече изразиха намерението си да представят за гласуване споразумението, което ще бъде подписано с блока след предстоящите двугодишни преговори и както е предвидено в член 50 от Лисабонския договор.

Едно обещание, което лордовете искат да премине в задължение и да им бъде представено писмено.

Лондон се съгласи на споразумение за запазване на правата на европейските граждани след BREXIT

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Пучдемон се закле във вярност към Конституцията и статута на Каталуния

16/01/2018 WORLD BG

Бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон се закле писмено във вярност на Конституцията и статута на областта. За да заеме депутатското си място сваленият каталунски президент добави и, че ще бъде „верен на волята на Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Хванаха кралят и кралицата на Испания да се разхождат по мадридските улици без охрана

11/03/2017 WORLD BG

Оказа се, че крал Фелипе VI и кралица Летисия обичат да се изплъзват на охраната и сами да обикалят мадридските улици. Преди няколко дни Фелипе и Летисия са вечеряли в екологичен ресторант на улица Трафалгар Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Какво не трябва да забравяме да сложим на трапезата на Бъдни вечер

21/12/2016 WORLD BG

На Бъдни вечер приключват четиридесетдневните коледни пости, които са започвали на 15 ноември. Според някои народни вярвания Богородица е родила Христос на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден. На трапезата, която се Последни

Leave a Reply