Нов удар за правителството на Тереза Мей и Brexit

Великобритания ще облага с данък фирмите

Камарата на лордовете взе решение да се дадат правомощия на британския парламент и той да може да наложи вето на споразумението между Обединеното кралство и ЕС за Brexit. Решението беше взето с 366 гласа „ЗА” и 268 „ПРОТИВ”. Така Горната камара на британския парламент пренебрегна апелите на правителството да не се спъват преговорите.

Сега министър-председателят Тереза Мей ще трябва да върне законопроекта в Камарата на общините.

Днешното гласуване е втората допълнителна пречка за Тереза Мей, след като правителството й понесе удар заради внесената по-рано в законопроекта поправка за защита на правата на гражданите от ЕС, живеещи във Великобритания.

Някои от лордовете отиват по-далеч и изискват да бъде свикан нов референдум за гласуване на самото споразумение с Европейския съюз.

„Това е най-спорния въпрос на сегашното политическо поколение и ще продължи да предизвика разделение и в бъдеще. Мисля, че един референдум, който дава възможност на хората да имат последната дума е единствения начин да се обедини страната в едно решение. Процесът започна с референдум и трябва да бъде завършен с референдум. Аз ще се боря така да бъде” заяви лорд Питър Хейн.

От правителството вече изразиха намерението си да представят за гласуване споразумението, което ще бъде подписано с блока след предстоящите двугодишни преговори и както е предвидено в член 50 от Лисабонския договор.

Едно обещание, което лордовете искат да премине в задължение и да им бъде представено писмено.

Лондон се съгласи на споразумение за запазване на правата на европейските граждани след BREXIT

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: Започва наказателна процедура срещу 220 000 души за неправомерно получени обезщетения за безработица и помощи

19/05/2017 WORLD BG

В програмата за борбата с измамите с обезщетения за безработица и помощи (PARO y subsidios) влизат 220 000 души, които са измамили държавата с над 1, 9 милиарда евро. Министерството на заетостта и социалното осигуряване Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българка се класира за финала на испанския музикален конкурс „Gana con tu voz”

23/05/2017 WORLD BG

Българка се класира за финала на испанския музикален конкурс „Gana con tu voz”. Българката Адрияна Ангелова е най-добрия глас на Кастилия и Леон и ще се бори за наградата музикален сингъл, записан при известния музикален Последни

НАЧАЛО

ЕС прие регламент за връщането на визите

27/02/2017 WORLD BG

„Съветът на ЕС одобри механизъм, който би позволил на ЕС да прекъсва по-лесно безвизовия режим за граждани на държави, които се ползват от него. Прекъсването може да стане по искане на държава-членка или на Европейската Последни

Leave a Reply