Нов удар за правителството на Тереза Мей и Brexit

Великобритания ще облага с данък фирмите

Камарата на лордовете взе решение да се дадат правомощия на британския парламент и той да може да наложи вето на споразумението между Обединеното кралство и ЕС за Brexit. Решението беше взето с 366 гласа „ЗА” и 268 „ПРОТИВ”. Така Горната камара на британския парламент пренебрегна апелите на правителството да не се спъват преговорите.

Сега министър-председателят Тереза Мей ще трябва да върне законопроекта в Камарата на общините.

Днешното гласуване е втората допълнителна пречка за Тереза Мей, след като правителството й понесе удар заради внесената по-рано в законопроекта поправка за защита на правата на гражданите от ЕС, живеещи във Великобритания.

Някои от лордовете отиват по-далеч и изискват да бъде свикан нов референдум за гласуване на самото споразумение с Европейския съюз.

„Това е най-спорния въпрос на сегашното политическо поколение и ще продължи да предизвика разделение и в бъдеще. Мисля, че един референдум, който дава възможност на хората да имат последната дума е единствения начин да се обедини страната в едно решение. Процесът започна с референдум и трябва да бъде завършен с референдум. Аз ще се боря така да бъде” заяви лорд Питър Хейн.

От правителството вече изразиха намерението си да представят за гласуване споразумението, което ще бъде подписано с блока след предстоящите двугодишни преговори и както е предвидено в член 50 от Лисабонския договор.

Едно обещание, което лордовете искат да премине в задължение и да им бъде представено писмено.

Лондон се съгласи на споразумение за запазване на правата на европейските граждани след BREXIT

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: пожар горя в сградата на съда във Валенсия

11/09/2017 WORLD BG

Заради избухнал пожар в сградата на съда във Валенсия се е наложило да се преустанови дейността на четири съдилища от първа инстанция, гласи съобщение на Върховния съд на автономна област Валенсия (TSJCV). Пожарът е избухнал Последни

СВЯТ

Авиокомпанията EASYJET напуска Великобритания заради BREXIT

23/08/2017 WORLD BG

EASYJET напуска Великобритания заради BREXIT. Нискотарифната компания реши да премести седалището си във Виена, Австрия и по този начин да защити европейските си права, след като Великобритания напусне Европейския съюз. От ръководството на авиокомпанията вече Последни

посланик
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Новият български посланик в Мадрид връчи акредитивните си писма на крал Фелипе VI (видео)

21/01/2017 WORLD BG

Новият извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Испания Иван Кондов връчи акредитивните си писма на испанския крал Фелипе VI на официална церемония в кралския дворец. Иван Кондов е бил назначен на този пост Последни

Be the first to comment

Вашият коментар