Избухна дипломатически скандал в ЕС: Унгария отзова посланика си от Холандия

Унгария е отзовала посланика си от Холандия. Министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Питър Сиярто е заявил, че започват вътрешни консултации за намаляване на дипломатическото представителство в страната.

Причината за това решение на унгарските власти е интервю с посланика на Кралство Холандия в Унгария Гаус Шелтема, който е сравнил унгарското правителство с терористи, констатирайки, че „ислямските екстремисти при създаване на образа на врага си, прилагат същите принципи като унгарското правителство“.

Посланикът е засегнал темата за напрежението между ЕС и правителството на Орбан и за „нарушаването на гражданските свободи“ от страна на унгарските власти.

„Някои страни само печелят от парите на ЕС, но не желаят да допринесат и да ни помогнат да посрещнем предизвикателствата, пред които сме изправени“, е добавил той.

В отговор Сиярто е поискал този посланик да не се появява повече в унгарското министерство на външните работи и „категорично да отхвърли обвиненията срещу Будапеща и да поиска разяснения от Министерството на външните работи на Холандия.“

Външният министър Петер Сиярто поиска извинение от холандската страна и заяви на извънредна пресконференция, че Будапеща е готова да прекрати дипломатическите отношения с Холандия на ниво посланици.

„Това е най-радикалната стъпка в дипломацията“, е казал министърът.

Новият български посланик в Мадрид връчи акредитивните си писма на крал Фелипе VI (видео)

Be the first to comment

Вашият коментар