Извънредна среща на лидерите на страните от ЕС определи пососката на преговорите за BREXIT

За първи път в историята на ЕС се провежда извънредна среща на лидерите на държавите от общността и то без участието на Великобритания.

Лидерите на 27-те страни, членки на ЕС единодушно приеха на тази извънредна среща предложената пoлитичecĸa дeĸлapaция. Тя oпpeдeля вoдeщитe пpинципи зa oтcтoявaнe интepecитe нa 27-тe дъpжaви oт Eвpocъюзa и посоката на преговорите с Великобритания за BREXIT.

„Насоките са приети единодушно. Твърдият и справедлив мандат за ЕС с 27 страни за преговорите за BREXIT е готов“.

Това е написал на профила си в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Насоките предвиждат етапен подход, при който ще се изисква достатъчен напредък по основните спорни въпроси. Два от тях са правата на гражданите и финансовия проблем, преди да започнат преговорите за търговско споразумение.

Насоките определят като приоритети уреждането на проблемите, отнасящи се до правата на гражданите и постигането на финансово споразумение с Великобритания. В тях се подчертава, че не бива да се допуска „твърда“ граница между двете Ирландии. Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е провинция на Великобритания.

Ето какво каза българският президент Румен Радев след днешната извънредна среща на високо равнище:

Днес беше важен ден, приехме политическите насоки за преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Това няма да бъде никак лесен процес. Ще бъде съпътстван с много проблеми. Важното е, че европейските лидери се обединихме около общи цели – защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави, на целия ЕС. Бяха приети общите принципи, подходите за преговорите и приоритетите.
За да има успех в този процес, много е важно принципите да бъдат ясни отсега – равнопоставеност, прозрачност, единство. Обединихме се около това, че ще водим преговорите от единна позиция, добави президентът.

На 22 май ще бъде приета директивата с конкретните критерии и точните фази за водене на преговорите, с целите за всяка фаза. Надяваме се през октомври първата фаза да бъде приключена. На България се пада важната отговорност точно по време на председателството на Съвета на ЕС да се решава втората фаза на преговорите. Те трябва да приключат през октомври 2018 г., за да има време за ратификация и до 29 март 2019 г. оттеглянето на Великобритания да бъде факт.

Финансовата част на преговорите е най-сложната. Очакваме сериозни проблеми. Надяваме се по един и същи начин да се гледа и на острова, и от нашата страна. Зависи изключително дали Великобритания ще признае погасяването на своите задължения. До момента към многогодишната финансова рамка и след 2020 г. те никак не са малко. От това как Великобритания ще изпълнява финансовите си задължения зависи ние дали ще имаме допълнителна тежест в нашата годишна вноска към ЕС. Знаем, че икономиката на Великобритания дава значителна част от бюджета на ЕС, отбеляза Радев.

Амбицията на европейските лидери е да се опитаме да запазим правата на всички граждани, които са в заварено положение – работят, живеят и учат във Великобритания, пристигнали са по едни правила, да си запазят тези права. Не мога да гарантирам, че ще успеем, но ще направим всичко възможно. Най-важното в този процес е да има предсказуемост, да се намалят вредните последствия, да има яснота за тези хора какъв ще бъде техният статут. Това важи и за британските граждани, в България също има такива граждани. Общо става дума за 4.5 милиона души, проблемът е от изключителна важност,

коментира президентът Радев.

Разследват вмешателство на Русия и Китай в референдума за BREXIT

ЕС вече изцяло подкрепя Испания в борбата за връщането на Гибралтар

нови правила за работа
ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО

Нови правила за работа в страните от Европейския съюз

13/01/2017 WORLD BG

Нови правила за Нови правила за работа в страните от Общността, страните по споразумението за Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария са в сила от 2017 г. Главна инспекция по труда публикува на интернет страницата Последни

БЪЛГАРИЯ

Испанската преса: всеки четвърти българин иска да емигрира

02/09/2017 WORLD BG

Всеки четвърти българин иска да емигрира от България. Изследване на Българската Академия на науките показва, че сънародниците ни предпочитат да започнат нов живот в някоя от европейските държави. Най-много са желаещите да емигрират от северозападна Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: ваканциите и почивните дни за учениците през учебната 2017/2018 година

31/08/2017 WORLD BG

175 дни в учебната година са ваканциите и почивните дни за учениците в Испания. В това число не влизат официалните и националните празници на страната: 12 октомври; 1 ноември; 6, 8 и 25 декември; 1 Последни

Leave a Reply