Испания изгони посланика на Венецуела в Мадрид

Испания изгони посланика на Венецуела, след като преди това испанският посланик в южноамериканската държава беше предупреден от режима на Николас Мадуро да напусне страната, съобщава телевизия „La Sexta”.

В тази връзка говорителят на испанското правителство Мендес де Виго заяви:

„Правителството реагира пропорционално и затова реши на принципа на реципрочността да обяви за персона нон грата посланика на Венецуела в Испания“.

В момента, в който Испания обяви посланика на Венецуела в Испания Марио Исея за персона нон грата, той се намираше във Венецуела за консултации със своето правителство.

Дипломатическите отношения между Испания и Венецуела се влошиха, след идването на власт на Уго Чавес през 1999 г. От 2013 г. неговият наследник, Николас Мадуро, продължава политиката на предшественика си.

На 25.01 Венецуела обяви посланика на Испания Хесус Силва за персона нон грата и обвини Мадрид за „мозък“ на неотдавна наложените санкции от Европейския съюз срещу седмина ключови приближени на Николас Мадуро.

Този ход беше предприет ден, след като испанският премиер Мариано Рахой защити санкциите, посочвайки, че са „заслужени“ предвид „бруталните решения“ и „разбирането за демокрацията, което има г-н Мадуро“.

Европейският съюз веднага осъди действията на Венецуела и призова латиноамериканската страна да промени решението си.

Испания изгони посланика на Северна Корея

Новият български посланик в Мадрид връчи акредитивните си писма на крал Фелипе VI (видео)

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Пучдемон се закле във вярност към Конституцията и статута на Каталуния

16/01/2018 WORLD BG

Бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон се закле писмено във вярност на Конституцията и статута на областта. За да заеме депутатското си място сваленият каталунски президент добави и, че ще бъде „верен на волята на Последни

СВЯТ

От 1 декември ще пътуваме без визи за Канада

05/03/2017 WORLD BG

От 1 декември ще пътуваме без визи за Канада. Това стана ясно още в края на миналата година в телефонен разговор между министър председателя на Канада Джъстин Трюдо и българския му колега Бойко Борисов. Телефонният Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Цената на тока в Испания скочи с 12%, но остава по-ниска в сравнение с другите страни от ЕС

10/11/2017 WORLD BG

Съгласно последните данни на Министерството на енергетиката, цената на електрическата енергия за крайния потребител в Испания през периода януари-октомври 2017 година e скочила с 12% в сравнение със същия период на миналата година, но все Последни

Leave a Reply