Испания изгони посланика на Венецуела в Мадрид

Испания изгони посланика на Венецуела, след като преди това испанският посланик в южноамериканската държава беше предупреден от режима на Николас Мадуро да напусне страната, съобщава телевизия „La Sexta”.

В тази връзка говорителят на испанското правителство Мендес де Виго заяви:

„Правителството реагира пропорционално и затова реши на принципа на реципрочността да обяви за персона нон грата посланика на Венецуела в Испания“.

В момента, в който Испания обяви посланика на Венецуела в Испания Марио Исея за персона нон грата, той се намираше във Венецуела за консултации със своето правителство.

Дипломатическите отношения между Испания и Венецуела се влошиха, след идването на власт на Уго Чавес през 1999 г. От 2013 г. неговият наследник, Николас Мадуро, продължава политиката на предшественика си.

На 25.01 Венецуела обяви посланика на Испания Хесус Силва за персона нон грата и обвини Мадрид за „мозък“ на неотдавна наложените санкции от Европейския съюз срещу седмина ключови приближени на Николас Мадуро.

Този ход беше предприет ден, след като испанският премиер Мариано Рахой защити санкциите, посочвайки, че са „заслужени“ предвид „бруталните решения“ и „разбирането за демокрацията, което има г-н Мадуро“.

Европейският съюз веднага осъди действията на Венецуела и призова латиноамериканската страна да промени решението си.

Испания изгони посланика на Северна Корея

Новият български посланик в Мадрид връчи акредитивните си писма на крал Фелипе VI (видео)

Be the first to comment

Вашият коментар