Издаване на международна шофьорска книжка

Международната шофьорска книжка е необходима, за да може временно да се управлява моторно превозно средство на територията на страни, които не са членове на Европейския съюз и които не са приели модела на шофьорската книжка, заложен в Конвенциите от Женева или Виена. Моделът и изискванията за такова разрешително за шофиране се адаптират към изискванията на Женевската конвенция от 19 септември 1949 г. Той се състои от сив картон като триптих и 16 страници, в които на различни езици (испански, немски, английски, френски, италиански, португалски, арабски и руски), са написани личните данни на притежателя и изкараните категории. Този тип разрешително е валидно за срок от една година и не е валидно за управление в страната, която го издава. (в този случай Испания).

Изисквания:
* Молителят да има законно пребиваване в Испания.
* Молителят да притежава валидно национално свидетелство за управление със същия клас като този, който иска да бъде отбелязан в международната шофьорска книжка. Националното свидетелство може да бъде испанско; свидетелство, издадено в друга държава на Ес или държава, страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, като задължително преди това трябва да бъде вписано в Registro de Conductores e Infractores.
* Молителят да не е лишен със съдебно решение от правото за управление на моторни превозни средства и мотопеди или да подлежи на административно отнемане на националната шофьорска книжка.

Необходими документи:
Необходимо е предварително да се вземе час за съответната Jefatura de trafico чрез телефон 060 или електронния офис на Dirección General de Trafico ( Tramites y multas )
1. Официална молба модел- „cuestiones varias“, която може да се получи в Jefatura de trafico или от интернет страницата на DGT

2. Оригинален документ, доказващ самоличността и пребиваването:
– За испански граждани: DNI
– За чужденци: валиден паспорт и сертификат за регистрация в регистъра за чужденци- NIE.

3. Aктуална цветна снимка -32 х 26 mm, с фронтално снимано лице, с открита глава, без тъмни очила или дреха, които могат да попречат на правилната индетификация на шофьора.

В случай на кандидати, които поради своята религия носят косата си покрита, единственото условие е да се вижда ясно овала на лицето, т.е. да бъде напълно открито от линията на косата до брадичката.

4. Оригинал и фотокопие на националното свидетелство за управление.

5. Такса по законно установения размер (в момента € 10,10).

Начин на плащане:
– онлайн на DGT
– банкова карта в Jefatura de trafico
– в брой в банка (Модел 791 наличен в Jefatura de trafico или на: DGT )
6. Документите за адресна регистрация и платен данък Impuesto de Actividades Económicas /IAE/ могат да бъдат заменени с разрешение на Jefatura de trafico да извърши проверка по тази информация. Това изрично трябва да се отбележи при попълване на молбата.

промени при пенсиониране през 2017 година
БЪЛГАРИЯ

Промените при пенсионирането в България, които влизат в сила от 01.01.2017 година

02/01/2017 WORLD BG 0

Промените при пенсионирането: През тази година жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 61 години, със стаж 35 години и 4 месеца, а мъжете – на 64 години, със стаж от 38 Последни

най-тясната къща
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Най-тясната къща в Европа се намира в Испания (видео)

18/12/2016 WORLD BG 0

Най- тясната къща в Европа се намира в центъра на град Валенсия, Испания- на площад ” Лопе де Вега” в квартал „Ел Меркат”. От там ежедневно преминават стотици хора, за да се снимат пред нея. Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Мадрид и Париж забраняват движението на дизелови автомобили

02/12/2016 WORLD BG 0

Превозните средства с дизелови двигатели ще изчезнат от Мадрид и Париж до 2025 г., пише вестник „20 минутос“. Тази мярка е част от безпрецедентното споразумение с местните политически представители за подобряване на качеството на въздуха, Последни

Be the first to comment

Вашият коментар