Пучдемон иска референдум за излизането на Каталуния от ЕС

Пучдемон иска референдум за излизането на Каталуния от ЕС и в интервю за израелската обществена телевизия нарече общността „клуб на западащи държави, които са на път на станат излишни“, където „властват малцина, които освен това са много свързани с все по-спорни икономически интереси“, а въпросите „се мерят с няколко аршина“. До предсрочните избори в Каталуния остава по-малко от 1 месец, но на кандидат-президента на автономната област не му попречи да предложи „каталунците да решат дали искат да са част от този Европейски съюз“ и ако да, „при какви условия“. „Ще видим какво казва народът на Каталуня.“

ЕС е „толкова безчувствен за потъпкването на човешките права, на демократичните права на част от територията само защото една постфранкистка десница има интерес да е така“, добави Пучдемон, като с тези думи определи управляващата в Мадрид Народна партия на премиера Мариано Рахой.

Тъкмо тази Европа трябва да се „промени“, каза бившият премиер и увери, че е готов да работи за това, но и че „решението трябва да вземе и народът на Каталуня“. „Не можем да смятаме за даденост, че населението ще приеме това без никаква критика само защото на големите интереси им изнася… да сме част от ЕС.“, заяви Карлес Пучдемон, критикувайки отговора на ЕС на каталунската криза наравно с този на кабинета на Мариано Рахой в Мадрид, предава в. „Ла вангуардия“.

Българка срещна и заговори в Брюксел Карлес Пучдемон (видео)

Карлес Пучдемон нае белгийски адвокат, защитник на сепаратистите от ЕТА

Be the first to comment

Вашият коментар