Измамите с горивата в Испания: милиони евро се изплъзват на гражданите

горивата в Испания

Милиони евро не влизат в хазната чрез измамите с горивата в Испания.

Само при шест проверки, Централното оперативно звено на Гражданската гвардия (UCO) и данъчните власти са открили данъчни измами с горива на стойност 280 милиона евро. Стойността на измамите се равнява на бюджета на Областната управа на Малага, ремонтирането на 4 300 км пътища или построяването на 10 нови училища.

Измамите са открити през последните 5 години чрез съвместни акции на служители на Централното оперативно звено на Гражданската гвардия и на данъчната агенция, които определят участниците в тях като „много алчни и безскрупулни” поради значителната финансова стойност на престъпленията .

В горепосочените шест акции са направени 129 обиска в страната и са арестувани 194 човека.

Службите обвиняват въпросните фирми в ощетяване на държавната хазна чрез укриване на ДДС и специалния данък върху замърсяването на околната среда с въглеводород. В следствие на усилената работа на разследващите до момента е възстановена половината от общата стойност, а именно 139 милиона евро.

Служителите на Централното оперативно звено на Гражданската гвардия (UCO) са разкрили няколко начина за действие при тези престъпления. Първият, който се демонстрира в операция Burlao, с 21 задържани и измами за 24 милиона евро, започва със създаването на фирма, която законно купува горива на едро от определените складове. Това е покупка, която е освободена от ДДС. Горивото се разпространява на търговците на дребно, основно бензиностанции, на които се начислява 21% ДДС. Този данък не се заплаща директно на Министерството на финансите, тъй като се компенсира с платеното ДДС от други, в случая фиктивни, вторични дейности на дружеството. Ето къде започва престъплението: от получения от клиентите ДДС се изважда стойността на данъка, уж платен за друг вид дейности на фирмата и така полученият резултат е минимален процент, който трябва да се плати на хазната. Това е начина на действие на организацията, ръководена от италианци, които бяха разкрити в акцията Burlao. Фирмата, занимаваща се с горива е била собственик и на друга фирма, която фиктивно се е занимавала с търговия на благородни метали. При обиска, направен от полицията е установено, че в пакетираната стока е имало само мед и никел, а не благородни метали, както е било посочено в документите.

В процеса на разследването се установява, че целта на групата не е била само облагодетелстване от данъчната измама. Тя е била регистрирала още две фирми за търговия с горива и целта е била за две години обслужваните бензиностанции да станат сто на брой. Така мрежата е щяла да има много собствени клиенти, чрез които да навлезе на пазара с агресивна ценова политика и да погълне своите конкуренти.

Другата операция срещу данъчните злоупотреби при търговията с горивата се казва Reata При нея има девет задържани и измама за 11 милиона евро. В този случай организацията е купувала горивото без ДДС, продавала го е с начисления ДДС, но тези 21% не ги е декларирала пред данъчните власти. Когато данъчните власти са поискали документите за платени данъци, от фирмата постъпило искане за удължаване на срока за плащане на данъците. По време на акцията са намерени документи от които става видно, че такава фирма вече не съществува, а фигурантите са непроследими. Фирмата е продадена на друг собственик, който наследява клиентската база на своя предшественик, а връзката между стария и новия собствени е трудно да се докаже.

И двата вида престъпления са сходни едно с друго, но има и трето, което освен ощетяването на държавната хазна застрашава и самите двигатели на автомобилите. Става на въпрос за фалшифициране на дизеловото гориво В, за да се продава като A. Това е разкритието на акция Nehar, проведена през 2014 година в 23 испански провинции и има над 100 задържани за измама на стойност над 10 милиона евро. И много жалби за повредени автомобили.

Акциите Bashnya през 2012 година (измама на стойност 120 милиона евро), Walkers през 2013 година (измама на стойност 100 милиона евро) и Zelote през 2015 година (измама на стойност 15 милиона евро) запълват останалите три места.

Общото при тези различни форми на измами, освен горивото, е трудността за намиране на ръководителя на организацията, който умело се крие между фигуранти, за да може максимално да извлече ползи от укриването на доходи и не плащането на данъци като депозира сумите от незаконните печалби в сметки в чужбина.

Въпреки съдебните решения, не всички страни си сътрудничат в еднаква степен помежду си и в няколко случаи на преговори с другата държава Испания успява да си върне само половината от откраднатото.

Източник: вестник „20 minutos“

Испанската полиция въвежда компютърна система, която открива престъпленията преди те да са извършени

Брюксел обвинява Facebook в лъжа при закупуването на Whatsapp

Швейцария се сбогува с банковата тайна

Be the first to comment

Вашият коментар