Продължава интереса на българските абитуриенти към университетите във Великобритания

Продължава интереса на българските абитуриенти към университетите във Великобритания. От влизането си в ЕС до сега България е в Топ 10 на европейските страни с най-голям брой студенти на Острова, като изпреварва страни с голямо население като Румъния и се нарежда заедно с Германия, Испания и Италия.

През последните 5 години документи за обучение във Великобритания подават средно между 2150 и 2300 българи, от които между 1200 и 1500 са с успешен прием. Интересът към образованието в Англия остава непроменен и след Brexit, тъй като условията за кандидатстване за българи все още са непроменени. Британското правителство потвърди прием при същите условия и за новата 2018 година, поради което тази есен се очаква кандидатите за Острова да са над 1000, тъй като финансирането на обучението им там е гарантирано за пълния период на обучение.

Българи ще се обучават в над 100 британски университети, като най-предпочитаните са Ковънтри (Coventry University), за където ще отпътуват над 80 българи, 31 български студента очаква лондонският Гринуич (University of Greenwich), а над 20 българи ще посрещнат от тази есен елитните Абърдийн (University of Aberdeen), Ланкастър (Lancaster University), университетът Уестминстър (University of Westminster) и разположеният на брега на океана и предпочитан от българи – Портсмут (University of Portsmouth).

Във Великобритания българите са предпочели да изучават специалности като Изкуства и дизайн, по която ще се обучават над 100 българи, Международен бизнес мениджмънт, по която кандидатите са нараснали три пъти в сравнение с миналата година и са над 90. Следват Компютърни науки, Медии и комуникации, Психология, Политически науки, Архитектура и Правни науки.

Сред първокурсниците, които ще продължат образованието си на острова тази есен, най-много са възпитаниците на Втора английска гимназия в София, Софийската математическа гимназия, Националната търговско-банкова гимназия, Математическата гимназия в Русе, Френската гимназия в София и Първа английска гимназия – София.

Учебната година там се открива между 15 септември и 7 октомври, до когато първокурсниците трябва да са свършили основни технически неща, за да започнат обучението си.

Данните са представени от консултантите на „Интеграл Образователни програми“, координатор на проекта „Световно образование“ в България, цитирани от dir.bg

18 годишен варненец доказа, че е най-умният младеж на планетата

Най-умният човек на планетата е българка

Be the first to comment

Вашият коментар