Испания ще блокира летището в Гибралтар

Испания настоява летището в Гибралтар да бъде изключено от Международното споразумение за открито небе докато не се разреши съдебния спор с Великобритания е заявил испанският посланик в Украйна Gerardo Bugayo Ottone в интервю за вестник „Укринформ”.

„Испания предлага много просто решение, с което ще решите проблема на Украйна и другите страни, които искат да подпишат Международното споразумение за открито небе с ЕС. Просто добавете отделен параграф, който изключва летището в Гибралтар, докато не излезе решението на съдебния спор между Испания и Обединеното кралство. Моля Ви, подписвайте! Не вярвам някой да лети от Украйна до Гибралтар или обратното“- допълни Bugayo Ottone.

Испанският посланик е обяснил, че корените на този съдебен процес са от XVIII век, когато австрийските Хабсбурги и френските Бурбони са водили война за т.нар. испанско наследство, т.е. наследяването на трона. Според дипломата испанците са станали заложници на тази война, в края на която, през 1 713 година, е подписан Договора от Утрехт, според който Гибралтар – града, крепостта и пристанището, без никаква континентална територия- са останали във владение на Гибралтар.

Испанският посланик е подчертал, че летището не се намира в самия Гибралтар, а на провлака, който го свързва със сушата.

„Документирано е, че когато в Гибралтар е започнала епидемията от холера, британците са помолили за разрешение да отворят на провлака болница. Направили са я, а по-късно, на нейно място, са си построили летището. За това Испания, държейки на своя суверенитет и териториална цялост, в никакъв случай не може да признае това парче земя и летището, че са на Гибралтар”.

Bugayo Ottone е добавил, че след BREXIT този проблем ще бъде решен автоматично, тъй като с излизането си от Европейския съюз Великобритания и Гибралтар ще бъдат освободени и от Споразумението за открито небе.

„Не е известно кога ще приключи този процес, тъй като все още не е задействана процедурата”, е добавил испанският посланик.

Испанец преплува протока “Гибралтар”

въоръжават
БЪЛГАРИЯ

Амнести Интернешънъл: България и още най-малко 15 страни въоръжават проправителствените иракски паравоенни формирования

05/01/2017 WORLD BG

България и още най-малко 15 страни въоръжават проправителствените иракски паравоенни формирования, обвинени в извършването на множество военни престъпления и в нарушаване на правата на човека. Това посочва доклад на „Амнести Интернешънъл“. За да извлече възможно Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Обраха банка в центъра на Мадрид, крадците са избягали

31/07/2017 WORLD BG

Обраха банка в центъра на Мадрид. Двамата крадци са пробили дупка в стената, завързали са служителите, взели са все още неизвестна сума пари и са успели да избягат. Инцидентът е станал тази сутрин около 8:30 Последни

Las Fallas
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българка ще бъде Fallera Mayor (царица) на фестивала „Las Fallas” във Валенсия

25/01/2017 WORLD BG

Феноменът на имиграцията е променил лика на град Валенсия. И най- много за хората, които са в комисиите на сдруженията „Falla” на световно известния фестивал на Валенсия „Las Fallas“ , който е признат от ЮНЕСКО Последни

Leave a Reply