Испания ще блокира летището в Гибралтар

Испания настоява летището в Гибралтар да бъде изключено от Международното споразумение за открито небе докато не се разреши съдебния спор с Великобритания е заявил испанският посланик в Украйна Gerardo Bugayo Ottone в интервю за вестник „Укринформ”.

„Испания предлага много просто решение, с което ще решите проблема на Украйна и другите страни, които искат да подпишат Международното споразумение за открито небе с ЕС. Просто добавете отделен параграф, който изключва летището в Гибралтар, докато не излезе решението на съдебния спор между Испания и Обединеното кралство. Моля Ви, подписвайте! Не вярвам някой да лети от Украйна до Гибралтар или обратното“- допълни Bugayo Ottone.

Испанският посланик е обяснил, че корените на този съдебен процес са от XVIII век, когато австрийските Хабсбурги и френските Бурбони са водили война за т.нар. испанско наследство, т.е. наследяването на трона. Според дипломата испанците са станали заложници на тази война, в края на която, през 1 713 година, е подписан Договора от Утрехт, според който Гибралтар – града, крепостта и пристанището, без никаква континентална територия- са останали във владение на Гибралтар.

Испанският посланик е подчертал, че летището не се намира в самия Гибралтар, а на провлака, който го свързва със сушата.

„Документирано е, че когато в Гибралтар е започнала епидемията от холера, британците са помолили за разрешение да отворят на провлака болница. Направили са я, а по-късно, на нейно място, са си построили летището. За това Испания, държейки на своя суверенитет и териториална цялост, в никакъв случай не може да признае това парче земя и летището, че са на Гибралтар”.

Bugayo Ottone е добавил, че след BREXIT този проблем ще бъде решен автоматично, тъй като с излизането си от Европейския съюз Великобритания и Гибралтар ще бъдат освободени и от Споразумението за открито небе.

„Не е известно кога ще приключи този процес, тъй като все още не е задействана процедурата”, е добавил испанският посланик.

Испанец преплува протока “Гибралтар”

coca-cola
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Рецептата на Coca-Cola е създадена в Испания

28/12/2016 WORLD BG

В книгата „Какво знаеш на Валенсия?” са документирани много любопитни факти около този испански регион. Журналистката Марта Landete е решила да им даде популярност в света на литературата и заедно с издателство „Sargantana” в началото Последни

хита "Ламбада"
НАЧАЛО

Почина изпълнителката на хита „Ламбада”

20/01/2017 WORLD BG

Бразилската певица Лоалва Браз Виейра (Loalwa Braz Vieira), известна с хита „Lambada“ prez 1989 година е намерена овъглена в колата си в „Сакерема”, район на Рио де Жанейро. Полицията разследва убийство. Няколко души са проникнали Последни

ЛЮБОПИТНО

Най-коментираната туристическа атракция в света се намира в Испания

23/04/2017 WORLD BG

Най-коментираната туристическа атракция в света е барселонския храм „Саграда Фамилия”, който изпреварва в класацията парижската „Айфелова кула” и ню-йоркския „Сентръл парк”. Популярността на „Саграда Фамилия” продължава да расте извън Испания. Уникалната сграда бе посетена от Последни

Be the first to comment

Вашият коментар