Испания се нарежда след България по ефективност на трудовия пазар

Испанския пазар на труда не е известен със своята ефективност. Това се потвърждава и от доклад на Световния икономически форум, направен от Института за икономически изследвания, който прави ежегодно измерване на ефективността на тудовия пазар.

По ефективност на пазара на труда Испания се нарежда на 69 място от наблюдаваните 138 страни, с резултат от 4,25 точки по скала от 1 до 7. Изледването наблюдава заплатите, гъвкавостта на трудовите договори, обещетенията при уволнение и връзката между заплатите и производителността.

Първите места на класирането заемат Швейцария, Сингапур, Хонг Конг, САЩ и Великобритания. Изненадващо на 7 място е Руанда с резултат от 5.37, която изпреварва страни като Канада и Норвегия.

Според изнесените данни на изследването само осем държави от Европейския съюз имат по- неефективен трудов пазар от Испания: Полша на 79 място, Унгария на 80 масто, Словения на 85 място, Румъния на 88 място, Словакия на 93 място, Хърватска на 100 място, Гърция на 114 място и Италия на 119 място.

В класацията Латвия и България са пред Испания, заемайки съответно 34 и 54 място.

Сравнявайки това изследване със същото от 2013 година се вижда, че реформите, направени от предишното правителство на Мариано Рахой са дали положителен резултат, тъй като в тогавашния доклад Испания е заемала 115 място и е изпреварвала само Португалия на 126 място, Гърция на 127 място и Италия на 137 място.

Превод от вестник elEconomista.

Be the first to comment

Вашият коментар