Испания се нарежда след България по ефективност на трудовия пазар

Испанския пазар на труда не е известен със своята ефективност. Това се потвърждава и от доклад на Световния икономически форум, направен от Института за икономически изследвания, който прави ежегодно измерване на ефективността на тудовия пазар.

По ефективност на пазара на труда Испания се нарежда на 69 място от наблюдаваните 138 страни, с резултат от 4,25 точки по скала от 1 до 7. Изледването наблюдава заплатите, гъвкавостта на трудовите договори, обещетенията при уволнение и връзката между заплатите и производителността.

Първите места на класирането заемат Швейцария, Сингапур, Хонг Конг, САЩ и Великобритания. Изненадващо на 7 място е Руанда с резултат от 5.37, която изпреварва страни като Канада и Норвегия.

Според изнесените данни на изследването само осем държави от Европейския съюз имат по- неефективен трудов пазар от Испания: Полша на 79 място, Унгария на 80 масто, Словения на 85 място, Румъния на 88 място, Словакия на 93 място, Хърватска на 100 място, Гърция на 114 място и Италия на 119 място.

В класацията Латвия и България са пред Испания, заемайки съответно 34 и 54 място.

Сравнявайки това изследване със същото от 2013 година се вижда, че реформите, направени от предишното правителство на Мариано Рахой са дали положителен резултат, тъй като в тогавашния доклад Испания е заемала 115 място и е изпреварвала само Португалия на 126 място, Гърция на 127 място и Италия на 137 място.

Превод от вестник elEconomista.

НОВИНИ

Зетят на испанския крал влиза в затвора

13/06/2018 WORLD BG

Зетят на испанския крал влиза в затвора, стана ясно днес. Малко след 9:00 часа съдът в Палма де Майорка уведоми лично Иняки Удангарин, че в 5 дневен срок, т.е. до понеделник 18 юни 2018 г. Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Хиляди испанци поискаха оставката на премиера Мариано Рахой

21/05/2017 WORLD BG

Вчера, в центъра на Мадрид се проведе митинг в подкрепа на внесения в парламента вот на недоверие на кабинета. Хората искаха оставката на премиера Мариано Рахой. Организатор на събитието беше лявата коалиция Unidos ( Podemos Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Най-опасните градски квартали в Испания, където не само наркотиците и престъпността са ежедневие

04/12/2016 WORLD BG

Има места в Испания, където е по-добре да не се ходи сам. Това са рисковите квартали, където маргиналната ситуация се е задълбочила заради икономическата и социална криза, в която навлезе Испания през последните години. Деветте Последни

Be the first to comment

Вашият коментар