Испания е една от държавите с най- корумпирани политици в целия ЕС

„Пипалата на корупцията са по всички нива в общини и автономни райони, институции и администрации, и липсата на ефективен контрол върху публичните разходи определят Испания като една от най-корумпираните страни в ЕС”. Така започва годишния доклад на Европейската комисия за борбата с корупцията, публикуван в понеделник от Европейската комисия. Поради тази причина се изисква от Испания да засили проверките, за да предотврати нередности, а ако установи такива- да ги накаже.

Корупцията в ЕС струва на данъкоплатците от съюза 120 милиона евро на година и Испания е една от страните, които имат голям принос за това. В очите на изпълнитената власт на ЕС, една от причините за този бич е липсата на мониторинг при финансирането на политическите партии. В доклада, като пример за тези нередности, макар и без да се споменава името на визирания, е посочено „бивш касиер на политическа партия и близо 90 известни политици, бизнесмени и банкери са обвинени в корупционни практики „. За това Брюксел изисква да се направи годишен външен одит на всяка една партия и след това да се даде публичност на техните банкови сметки.
Съществуващите механизми за контрол са недостатъчни за борбата с корупцията. Дори и след приемането на Закона за прозрачност, когото Брюксел приветства като „крачка напред“, липсва независимост в начините, намиращи горещите точки на проблема. „Бдителността е там, но не винаги работи,“ казва комисарят по вътрешните работи Сесилия Mалстрьом. Проучването стига до заключението, че кризата е увеличила икономическите злоупотреби и корупцията, което поставя Испания в редиците на най-корумпираните държави.

Доклада отчита, че освен в политическите партии, високо ниво на корупция се наблюдава и в областта на строителството, изхвърлянето на отпадъци, градския сектор и в областта на обществените поръчки. Брюксел изтъква, че най- значимата причина за този фактор е, че няма отчетност на средствата от заемащите административни длъжности.

В доклада се набляга на липсата на контрол на разходите на публичните администрации в една силно децентрализирана държава, която е превърнала местните и регионалните власти в рисков фактор. „Широките правомощия на области и общини пречат на балансираната отчетност“ и се посочва следния пример: в периода 1996- 2009 г. са разкрити повече от 5000 случая на корупция от които са засегнати 600 общини.

В допълнение Брюксел сигнализира за неспособността на ръководството на автономните региони да контролира общинските съвети и кметствата, в следствие на дадените им широки дискреционни правомощия в градското планиране. Само през 2011 г. са заведени 1 754 дела, свързани с предполагаеми незаконни действия във връзка с използването на земята и градското планиране, от които до момента, само 408 са приключили с присъди.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Брюксел повиши негативната прогноза за испанския дефицит през 2017 г. на 7,7 милиарда евро- с два милиарда евро повече от прогнозата на правителството

12/11/2016 WORLD BG 0

Есенната прогноза на Европейската комисия определи, че испанският дефицит ще бъде 3,8% през 2017 г., което е със седем десети над определения таван, пише „20 minutos”. Подобрява се с три десети (до 3.2%) прогнозата за Последни

2016
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания излиза от политическата безизходица

23/10/2016 WORLD BG 0

На днешното си заседание, Върховният съвет на испанската социалистическа партия /ПСОЕ/ одобри с 139 гласа „ЗА” и 96 „ПРОТИВ” да се позволи формирането на ново правителство от дясната ПП. Решението е: въздържане на депутатите на Последни

ЛЮБОПИТНО

Българин създаде нова държава, която е 7 пъти по- голяма от България

10/11/2016 WORLD BG 5

Кой е българинът, основал новата държава? Казва се Владимир Балабанов, тoй е бизнесмен и интелектуалец и cтaнa извecтeн у нас c тoвa, чe иcĸa дa пoдapи нa Бългapия ocтpoв в Тихия океан. Иĸoнoмиcт и юpиcт Последни

2 Comments

  1. Тогава тази ЕК нищо не е видяла,за това какви са политиците в БЪЛГАРИЯ

Вашият коментар