Испания е приела само 4% от квотата за сирийските бежанци

Правителството се беше ангажирало в рамките на две години да приеме 17 337 бежанци по програмата на ЕС за заселване на мигрантите, заляли Европа. Според доклад на Intermón Oxfam до момента Испания е взела само 687 бежанци, което представлява само 4% от общия брой.

В документ,отразяващ политиките за презаселване на осем страни: Германия, Австралия, Канада, Испания, САЩ, Холандия, Великобритания и Русия, организацията отбелязва, че до богатите държави са стигнали по-малко от 3 на сто от петте милиона сирийски бежанци, намиращи се в трети страни.

Проучването показва, че в някои страни приемът на сирийски бежанци е бил забавен от продължителните процедури и все по-враждебния политически климат, докато в други е имало добра политическа воля за увеличаване на човешките и финансовите ресурси, което е ускорило презаселването.

В периода 2016-2017 Испания е обещала да приеме 15 888 бежанци от Гърция и Италия, но са приети само 398. А от 1 449 сирийски бежанци, които е трябвало да засели на територията си от Турция и Ливан, са пристигнали само 289.

„Испанското правителство трябва да се осигури средства за ускоряване на процеса за приемане на бежанците“, заявява организацията, която е изчислила, че предвид богатството на страната, броят на бежанците, които Испания трябва да засели е 16 031.

„Испания ясно изразява липсата на политическа воля относно бежанската криза“, казва в изявление изпълнителният директор на Oxfam Intermon Хосе Мария Вера и допълва: „Испания е отделила от бюджета 200 милиона евро за финансиране на пристигането на тези бежанци, така че не става на въпрос за икономически проблем, а липса на ангажимент от страна на изпълнителната власт“.
Според него правителството „нарушава Женевските конвенции за приютяване на хора, които бягат от насилие и преследване.“

Генералният директор на Oxfam Intermón определя като „нечовешко и безотговорно“ отношението на Испания към „нарушаването на човешките права на най-уязвимите групи от населението” и предупреждава, че това ще се отрази неблагоприятно на международния й имидж.

акт за брак, раждане или смърт
БЪЛГАРИЯ

Съобщeние на МВнР относно издаването на акт за брак, раждане или смърт в чужбина

11/01/2017 WORLD BG

16.12.2016 година, София: Република България се присъедини към Конвенцията за издаване на многоезични извлечения от актове за гражданско състояние (акт за брак, раждане или смърт) на 18.12.2013 г. (ДВ, бр. 108 от 17.12.2013 г.) Конвенцията Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

В Испания започна строителството на най-високата дървена жилищна сграда

05/03/2017 WORLD BG

Строителната компанията La Borda започна да строи в Барселона най-високото дървено здание в Испания. То ще бъде на седем етажа, на които ще бъдат разположени 28 апартамента. Основите на сградата вече са поставени. Тя трябва Последни

запор на банковите сметки в чужбина
БЪЛГАРИЯ

Запор на банковите сметки в чужбина за натрупани дългове в България

26/01/2017 WORLD BG

Посредством запор на банковите сметки в чужбина за дългове в България се цели улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела. Кредиторите ще могат да искат от съда издаване на европейска заповед Последни

Leave a Reply