Испания е приела само 4% от квотата за сирийските бежанци

Правителството се беше ангажирало в рамките на две години да приеме 17 337 бежанци по програмата на ЕС за заселване на мигрантите, заляли Европа. Според доклад на Intermón Oxfam до момента Испания е взела само 687 бежанци, което представлява само 4% от общия брой.

В документ,отразяващ политиките за презаселване на осем страни: Германия, Австралия, Канада, Испания, САЩ, Холандия, Великобритания и Русия, организацията отбелязва, че до богатите държави са стигнали по-малко от 3 на сто от петте милиона сирийски бежанци, намиращи се в трети страни.

Проучването показва, че в някои страни приемът на сирийски бежанци е бил забавен от продължителните процедури и все по-враждебния политически климат, докато в други е имало добра политическа воля за увеличаване на човешките и финансовите ресурси, което е ускорило презаселването.

В периода 2016-2017 Испания е обещала да приеме 15 888 бежанци от Гърция и Италия, но са приети само 398. А от 1 449 сирийски бежанци, които е трябвало да засели на територията си от Турция и Ливан, са пристигнали само 289.

„Испанското правителство трябва да се осигури средства за ускоряване на процеса за приемане на бежанците“, заявява организацията, която е изчислила, че предвид богатството на страната, броят на бежанците, които Испания трябва да засели е 16 031.

„Испания ясно изразява липсата на политическа воля относно бежанската криза“, казва в изявление изпълнителният директор на Oxfam Intermon Хосе Мария Вера и допълва: „Испания е отделила от бюджета 200 милиона евро за финансиране на пристигането на тези бежанци, така че не става на въпрос за икономически проблем, а липса на ангажимент от страна на изпълнителната власт“.
Според него правителството „нарушава Женевските конвенции за приютяване на хора, които бягат от насилие и преследване.“

Генералният директор на Oxfam Intermón определя като „нечовешко и безотговорно“ отношението на Испания към „нарушаването на човешките права на най-уязвимите групи от населението” и предупреждава, че това ще се отрази неблагоприятно на международния й имидж.

СВЯТ

Румъния връща граничния контрол

04/04/2017 WORLD BG

В края на януари тази година Европейската комисия препоръча извънредния контрол на някои вътрешни граници на Шенгенското пространство да се удължи с още три месеца. Тогава Европейската комисия констатира, че въпреки напредъка в изпълнението на Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция е задържала българи за убийството на италианец

14/07/2017 WORLD BG

Испанската полиция е задържала българи за убийството на италианец. Те са сред 14-те души задържани в процеса на разследването на престъпление, извършено в град Орихуела, област Мурсия. На 25 януари 2016 г. четирима души са Последни

ОБЩЕСТВО

Смекчиха присъдата за данъчни измами на наследницата на модна къща „Нина Ричи“

19/05/2017 WORLD BG

Арлет Ричи, внучката на Нина Ричи е осъдена за укриване на капитали в Швейцария повече от 20 години. Апелативният съд в Париж заменени присъдата на наследницата на една от най-старите модни и парфюмерийни производители на Последни

Leave a Reply