Испания: какво се случва при инцидент, ако шофьорът на автомобила не присъства в застрахователната полица

Да караш чужд автомобил без да си вписан като шофьор в застрахователната полица може да излезе скъпо.

Наличието на автомобилна застраховка е едно от задълженията на шофьорите, за да участват в движението по пътищата Тя ги защитава в ситуации с тежки последици, които могат да бъдат както физически, така и икономически.

Всички моторни превозни средства имат законовото задължение да притежават застраховка за покриване на инциденти.

Когато на някого му се наложи да използва автомобил, в чиято застраховка фигурира като застраховано лице по принцип няма никакви проблеми. Застрахователната компания се заема с изплащането на щетите от злополуката в зависимост от условията на полицата.

Какво може да се случи ако шофьорът на автомобила при инцидент не присъства в застрахователната полица?

Най- често застрахователните компании отказват да покрият разходите по инцидента ако шофьорът, който е карал автомобила по време на злополуката е на възраст под 25 години и не е включен в полицата нито като обичаен, нито като евентуален водач. В този случай, обаче, повечето застрахователни компании в началото поемат разходите по щетите, но по-късно, обикновено чрез съда, искат от водача на превозното средство да им ги възстанови.

Ако шофьорът, който е карал автомобила е над 25 години и не е включен в застрахователната полица, застрахователят ще плати щетите, но ще повиши цената на следващата застраховка. В зависимост от сериозността на инцидента застрахователната компания може на момента да закрие застрахователната полица и да не поеме разходите по нанесените щети.

Безспорно най-добрия вариант е евентуалният шофьор да бъде също включен в застрахователната полица, въпреки че обикновено това е свързано с допълнителни разходи. Да, но пък му позволява да се движи спокойно и с увереността, че ще бъдат покрити без никакъв проблем щетите при инцидент.

Когато се шофира автомобил под наем също можем да бъдем сигурни, че щетите при евентуален инцидент ще бъдат покрити от застрахователната компания въз основата на вече сключения договор с фирмата, собственик на колата.

Испанските власти ще отнемат шофьорската книжка завинаги при повторно шофиране на автомобил в нетрезво състояние

Проверка за глоби на шофьорите в Испания

ОБЩЕСТВО

Продължава интереса на българските абитуриенти към университетите във Великобритания

26/08/2017 WORLD BG

Продължава интереса на българските абитуриенти към университетите във Великобритания. От влизането си в ЕС до сега България е в Топ 10 на европейските страни с най-голям брой студенти на Острова, като изпреварва страни с голямо Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанска транспортна фирма тъси да назначи професионални шофьори

07/10/2017 WORLD BG

Испанска транспортна фирма тъси да назначи професионални шофьори с категории С+Е. Фирмата се казва Euro Spain Cargo SL и се намира в индустриалната зона на град Ел Ехидо „Santa María del Águila“, област Андалусия. Свързани

БЪЛГАРИЯ

Потресаващите абсурди на софийското метро

31/08/2017 WORLD BG

За потресаващите абсурди на софийското метро разказва Валентин Камбуров, който от близо 30 години живее в Чехия. Времето за валидност на билета започва от момента на КУПУВАНЕТО!!! Не от момента на перфорирането. Въпрос към касиерката Последни

Leave a Reply