Испания: какво се случва при инцидент, ако шофьорът на автомобила не присъства в застрахователната полица

Да караш чужд автомобил без да си вписан като шофьор в застрахователната полица може да излезе скъпо.

Наличието на автомобилна застраховка е едно от задълженията на шофьорите, за да участват в движението по пътищата Тя ги защитава в ситуации с тежки последици, които могат да бъдат както физически, така и икономически.

Всички моторни превозни средства имат законовото задължение да притежават застраховка за покриване на инциденти.

Когато на някого му се наложи да използва автомобил, в чиято застраховка фигурира като застраховано лице по принцип няма никакви проблеми. Застрахователната компания се заема с изплащането на щетите от злополуката в зависимост от условията на полицата.

Какво може да се случи ако шофьорът на автомобила при инцидент не присъства в застрахователната полица?

Най- често застрахователните компании отказват да покрият разходите по инцидента ако шофьорът, който е карал автомобила по време на злополуката е на възраст под 25 години и не е включен в полицата нито като обичаен, нито като евентуален водач. В този случай, обаче, повечето застрахователни компании в началото поемат разходите по щетите, но по-късно, обикновено чрез съда, искат от водача на превозното средство да им ги възстанови.

Ако шофьорът, който е карал автомобила е над 25 години и не е включен в застрахователната полица, застрахователят ще плати щетите, но ще повиши цената на следващата застраховка. В зависимост от сериозността на инцидента застрахователната компания може на момента да закрие застрахователната полица и да не поеме разходите по нанесените щети.

Безспорно най-добрия вариант е евентуалният шофьор да бъде също включен в застрахователната полица, въпреки че обикновено това е свързано с допълнителни разходи. Да, но пък му позволява да се движи спокойно и с увереността, че ще бъдат покрити без никакъв проблем щетите при инцидент.

Когато се шофира автомобил под наем също можем да бъдем сигурни, че щетите при евентуален инцидент ще бъдат покрити от застрахователната компания въз основата на вече сключения договор с фирмата, собственик на колата.

Испанските власти ще отнемат шофьорската книжка завинаги при повторно шофиране на автомобил в нетрезво състояние

Проверка за глоби на шофьорите в Испания

БЪЛГАРИЯ

WIZZAIR започва да лети от Варна до още 5 европейски града

14/12/2016 WORLD BG

Пет нови целогодишни линии ще бъдат разкрити на летище Варна през юли 2017 г., съобщи Оуен Джонс, корпоративен директор авиокомпания WizzAir, цитиран от economic.bg. Свързани

мълния
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

RYANAIR спира някои от полетите си от България до Испания, Германия, Италия и Швеция

27/09/2017 WORLD BG

Ирландската нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че изобщо спира някои от полетите си, което ще продължи поне до средата на март 2018 г., информира АФП. В същото време справка на Money.bg в разписанието на компанията показва, Последни

СВЯТ

Най-влиятелните държави в света за 2017 година

25/07/2017 WORLD BG

Класацията на най-влиятелните държави в света за тази година е направена от английската компания за политически консултации „Портланд комюникейшънс“ и в нея участват 30 страни. Основният критерий, по който държавите са подредени в класацията е Последни

Leave a Reply