Испания и България задълбочават връзките помежду си

Екатерина Захариева с испанския министър на правосъдието Рафаел Катала

Испания и България задълбочават връзките помежду си след приключилото двудневно посещение в Мадрид на българския заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Испанското правителство ще подкрепя с всички сили влизането на България в Шенген, след като изпълнихте всички критерии, както и Председателството на Съвета на ЕС, заяви испанският министър на Външните работи Алфонсо Мария Дастис Кеседо.

Захариева и Дастис констатираха, че двустранните отношения са отлични.

“Винаги сме имали пълна подкрепа от ваша страна, нашите вътрешни и правосъдни министерства работят много добре, имаме значителни испански инвестиции, пътуванията и туристическите пътувания се увеличават. Тук живеят близо 300 000 българи, които са добре интегрирани в обществото ви”, констатира Захариева.

Българският първи дипломат изтъкна, че страната ни бе една от първите, които подкрепи териториалната цялост, конституционния ред и суверенитета на Кралството след възникването на кризата в Каталуния. “Убедени сме, че решението, което взехте за насрочване на предсрочни регионални избори, колкото е възможно по-скоро ще върне нормалния ритъм на живот в региона. За нас върховенството на закона е сред основополагащите ценности на ЕС. Вярвам в испанското правосъдие”, заяви Захариева.

“Благодаря за подкрепата, която ни оказа България. Ще се опитваме да запазим региона спокоен и да продължим да предлагаме всички административни услуги на населението, както и подготовката за изборите. Регионалната полиция с новото ръководство се справя с гарантирането на реда. Над 2000 компании напуснаха Каталуния, а безработицата в областта се увеличи”, каза Дастис.

Първите дипломати на България и Испания обсъдиха и един от основните външнополитически приоритети на българското правителство – европейската перспектива за Западните Балкани.

На срещата бе обсъден и европейският дневен ред в контекста на Българското председателство – политиката за отбрана и сигурност, реформата в политиката по предоставяне на убежище, създаването на нови работни места, растежът и иновациите, подкрепата за кохезионната политика, Брекзит. Първите дипломати на двете държави констатираха, че позициите им се доближават по повече от приоритетите.

Вицепремиерът Захариева се срещна още с Мария Сорая Родригес Рамос, председател на Смесената комисия на Парламента на Испания по въпросите на Европейския съюз.

“Ние сме стратегически партньори иблагодарим за подкрепата, която сме получавали винаги от Кралство Испания. В ЕС имаме доста предизвикателства – след Брекзит всички осъзнаха, че процесите не са невъзвратими и че трябва да отстояваме демокрацията всеки ден. Българският и испанският народ обаче са сред най-проевропейски настроените. Подкрепяме всички интеграционни процеси, продължаването на кохезионната политика, както и новите политики на сигурност, за убежището”, изтъкна министър Захариева.

По време на разговора бяха обсъдени ситуацията с миграционния натиск, Брекзит, дебатите за бъдещето на ЕС – теми, които ще са сред водещите и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Мария Сорая Родригес Рамос изтъкна, че трябва да се прави разлика между бягащите от въоръжени конфликти и икономическите мигранти. Тя разказа, че Испания финансира образователни програми в няколко африкански държави, които да покажат на тийнейджърите жестоката реалност и живота на мигрантите. За съжаление обаче младите хора в Африка са подложени на натиск в семейството за емигриране в Европа, тъй като техните роднини биха разчитали на средствата за издръжка, които те биха им изпращали.

“Няма как да приемем всички млади хора, които искат да дойдат тук. Незаконната миграция е най-голямото предизвикателство за ЕС. По време на председателството ще разчитаме на вашата подкрепа и в тази тема – каза министър Захариева. – Хората от ЕС свързват бежанците с тероризма, не правят разлика и между бежанци и икономически мигранти. България опазва ефективна външната граница на ЕС и ви благодаря, че подкрепяте приемането в Шенген.“

“Испания подкрепя България във всички инициативи, особено за приемането ви в Шенген. Благодаря искрено за подкрепата на България за Испания и сега, в тази тежка политическа ситуация за нас. Голямата част от испанския народ са убедени, че заедно ще излезем напред”, заяви Мария Сорая Родригес Рамос.

“Нашата позиция е ясна – ние стоим зад териториалната цялост и суверенитета на Кралство Испания. Вярвам в испанското правосъдие и в демокрацията. Приветстваме свикването на демократични избори в Каталуния”,изтъкна още веднъж Захариева.

Българският външен министър разговаря и с Рафаел Катала, министър на правосъдието на Кралство Испания, с когото работиха заедно през 2016 г. по регламента за създаване на Службата на европейския прокурор и по директивата за преследване по наказателноправен ред на престъпленията срещу финансовите интереси на Съюза. Двамата обсъдиха още напредъка в съдебната реформа и процеса по създаване на Служба на европейския прокурор. Двамата окачествиха като добра идеята на френския президент Макрон европейската прокуратура да преследва не само трансграничните финансови престъпления, но и тежките форми на международен тероризъм. Те заявиха, че сега е важно прокуратурата да бъде изградена като институция. България бе един от инициаторите за нейното създаване. /БГНЕС

Българският посланик в Испания бе на официално посещение в област Андалусия

Новият български посланик в Мадрид връчи акредитивните си писма на крал Фелипе VI (видео)

Be the first to comment

Вашият коментар