В Испания предлагат да започне изучаването на Ислям в училищата

Испанската ислямска комисия (CIE) е поискала от правителството и автономните власти да се въведе изучаването на Ислям в училищата като учебен предмет. Идеята е младежите на възраст между 12 и 16 години да се запознаят с истинския ислям, а не да търсят други „атрактивни предложения“. Комисията смята, че по този начин може да се предотврати евентуалната радикализация.

„Мисля, че е много важно младежите във възрастта между 12 и 16 години да имат подходящото религиозно възпитание. Те трябва да познават истинската ислямска религия, за да не приемат никакви други предложения от никого“,

подчерта пред Europa Press президентът на комисията Riay Tatary. С въвеждането на часове по ислямска религия в училищата ще може да се „предотврати, а не да се лекува“ проблема с радикализацията на младите хора чрез интернет или другите средства за масова информация. Tatary подчерта, че ако самите мюсюлмани не посочат на младежите „правилния избор“ в класните стаи, то те ще тръгнат да го търсят сами и не се знае какво ще намерят.

Предложението за въвеждането на часове по Ислям в училищата е направено през март тази година. Инициативата е представена по време на среща с представители на Министерствата на образованието и правосъдието. Източници от Министерството на образованието са заявили пред Europa Press, че предложението на президента на Ислямската комисия е било прието. Въпреки това промени за следващата учебна година няма да има.

В Испания има 290 110 мюсюлмански ученици, от които 95% или около 275 000 не изучават Ислям. Това са данни според демографско изследване на мюсюлманското население в Испания. То е направено от Съюза на ислямските общности на Испания (UCIDE) и Обсерваторията Andalusí, и публикувано през февруари 2017 г.

Според авторите на изследването, в момента Ислям се изучава само в основното образование. Мюсюлмюнската религия присъства в учебните програми на някои автономните области. Това са: Андалусия, Арагон, Канарските острови, Кастилия и Леон, Сеута, Еускади, Мадрид и Мелия. В момента се водят преговори и с Астурия, Галисия и Естремадура. Изследването отразява числеността на учениците, записани в публичните начални и средни училища. Оказва, че е вероятно да има интерес за изучаване на Ислям и в други области. Например: на Балеарските острови, Каталуния, Ла Риоха, Мурсия, Валенсия, в провинция Толедо (Кастилия-Ла Манча).

През месец февруари тази година Ислямската комисия в Испания стартира кампания за разпространение на религиозното учение. Чрез нея се призовават родителите на мюсюлманските ученици да подадат молба в писмен вид пред училищните власти. Чрез тях да настояват за изучаване на ислямската религия, защото това е тяхното право.

„Докато не се покаже желанието на родителите, децата им да получават това образование, няма да бъде възможно да започне изучаването на Ислям в училищата“, казва Tatary.

Ислямска комисия напомня на родителите, че упражняването на правото на ислямско образование зависи от самите тях. Ето защо те трябва да заявят желанието си пред дирекцията на училищата.

От последните му контакти с различните власти Tatary забелязва известно разбиране по въпроса, въпреки че властите на някои автономни области дори не са отговорили на отправеното искане.

В Споразумението за сътрудничество между държавата и Ислямската комисия е подписано през 1992 г. В него се гарантира „правото на достъп до ислямско религиозно образование във всички държавни и частни училища на ниво детска градина, начално и средно образование”.

Финландия премахва учебните предмети от образователната си система

Be the first to comment

Вашият коментар