Испания: промени при годишния технически преглед (ITV) на автомобилите

Промените при годишния технически преглед (ITV) на автомобилите в Испания бяха публикувани миналата сряда в испанския Държавен вестник. На 20 октомври Министерският съвет одобри Кралски указ, с който процедурата на годишния технически преглед на моторните превозни средства да бъде изцяло в съответствие с европейската норматива.

Промените, които ще влязат в сила през месец май 2018 г. са:

  1. Повторно минаване на годишния технически преглед (ITV), в случаите когато е неуспешен първият път, трябва да стане в срок от един месец.
  2. Шофьорът на автомобила има право на избор на център за повторно минаване на ITV, но само когато са отстранени всички нередности, установени от първия път. До сега беше задължително повторното минаване на ITV да става в същия технически център, където е бил първият път.
  3. Всички технически центрове, където се прави ITV, трябва да разполагат с необходимата електронна диагностика, посредством която да проверяват и данните от компютрите в автомобилите за евентуални манипулации.
  4. Датата за минаване на годишния технически преглед няма да се променя, само ако автомобилът мине ITV не по-рано от 1 месец от определената дата.
  5. Признаване на сертификатите за годишен технически преглед на автомобилите, издадени от властите на страните от ЕС. Т.е. закупен автомобил от държава, членка на ЕС не трябва да минава отново ITV в Испания.

Според испанската норматива за годишния технически преглед първият ITV се минава след като автомобилът навърши 4 години.

Глобата за липса на годишен технически преглед е 200 евро.

Мълния удари автомобил докато пътува по магистрала в Испания

В Испания се крадат 425 автомобила всеки ден

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Задържани са петима българи за принуждаване на свои сънародници да просят в Аликанте и Мурсия

18/02/2017 WORLD BG

Испанската национална полиция е арестувала петима българи, заподозрени в трафик на хора, принуждаване за просия и експлоатация на деца. Задържаните са трима мъже и две жени на възраст между 40 и 55 години. В края Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Изчезнаха близо 4 млн. лева от българската банкова сметка на Мартин Петров

23/11/2017 WORLD BG

Изчезнаха близо 4 млн. лева от българската банкова сметка на Мартин Петров. Той е подал сигнал в прокуратурата, че с парите от сметката му в Уникредит Булбанк е извършена злоупотреба. Бившият български национал научил за Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

В Испания се крадат по 425 автомобила всеки ден

10/06/2017 WORLD BG

В Испания се крадат 425 автомобила всеки ден. Това показва последното проучване, направено от застрахователната компания Linea Directa. През изминалата 2016 г. в Испания са били откраднати 155 000 автомобила. В сравнение с 2015 г. Последни

Be the first to comment

Вашият коментар