Испания е готова за военна намеса в Каталуния, за да попречи на провеждането на референдум за независимост

Министърът на отбраната на Испания заяви, че няма да допусне провеждането на референдум за независимост на Каталуния.

„Референдум за независимостта на Каталуния от Испания няма да има, а на тези, които се опитат да го проведат ще се потърси отговорност“, заяви министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал в интервю за радио СОРЕ.

На изнудването от страна на каталунското ръководство трябва да се гледа с повишено внимание и да се действа с решителност. Испанската държава разполага с всички необходими инструменти, които ще се задействат, за да се предотврати провеждането му. Това е атака срещу нашата Конституция. Степента на задействане ще зависи изцяло от действията на каталунското правителство, което премина всякакви граници със заплахите, допълни министърът.

Тя също така увери, че няма да се допусне да се проведе друг референдум за независимост в Каталуния, подобен на проведения през ноември 2014 г., когато органите на автономната област проведоха т. нар. „Анкета за независимост”. „Мога да кажа, че това няма да се случи отново, тъй като ще направим каквото е необходимо, за да го предотвратим. По- ясно няма как да го кажа”, добави Коспедал.

В сряда главата на каталунското правителство Карлес Пучдемон изпрати писмо до испанския премиер Мариано Рахой, с което призова за договаряне относно провеждането на референдум за независимостта на областта. Според него „времето е дошло двете правителства да седнат на масата за преговори и да започнат диалог“. Към писмото Пучдемон е приложил документ, приет от Generalitat, в който органите на Каталуния призовават испанското правителство да започне преговори по условията за провеждането на референдума.

Каталунските органи, както и редица обществени организации считат, че областта трябва да стане независима от Испания държава и са предприели стъпки в тази посока, които испанските власти и Конституционния съд считат за незаконни.

Миналата седмица, заместник-министър председателят на испанското правителство Сорая Саенз де Сантамария заяви, че каталунския въпрос трябва да бъде обсъден в Парламента. В отговор на това ръководителят на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон каза, че условията за провеждането на референдума първо трябва да се обсъдят между правителствата на Испания и Каталуния и след като се стигне до споразумение да се сезират двата Парламента.

Каталуния незабавно ще се отдели от Испания ако правителството възпрепятства провеждането на референдума

Каталуния отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Изплащане на български пенсии в чужбина

18/12/2017 WORLD BG

Непрекъснато расте броят на наши сънародници, които получават български пенсии в чужбина. Това са предимно родителите на дългогодишни, трайно установили се емигранти, които идват да изкарат старините си при тях. За да се получава българска Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Официална позиция на България относно обявената независимост на Каталуния

28/10/2017 WORLD BG

Официална позиция на България относно обявената независимост на Каталуния, публикувана на сайта на МВнР. България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и принципите на правовата държава като основни ценности на Европейския съюз Последни

БЪЛГАРИЯ

Всеки собственик на жилище в България трябва да заяви в общината колко души живеят в него

19/07/2017 WORLD BG

Всеки собственик на жилище в България трябва да обяви в общината колко души живеят в него и това трябва да стане до 30 юни 2018 година. Същото важи и за собствениците на нежилищни имоти, които Последни

Be the first to comment

Вашият коментар