Испания е готова за военна намеса в Каталуния, за да попречи на провеждането на референдум за независимост

Министърът на отбраната на Испания заяви, че няма да допусне провеждането на референдум за независимост на Каталуния.

„Референдум за независимостта на Каталуния от Испания няма да има, а на тези, които се опитат да го проведат ще се потърси отговорност“, заяви министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал в интервю за радио СОРЕ.

На изнудването от страна на каталунското ръководство трябва да се гледа с повишено внимание и да се действа с решителност. Испанската държава разполага с всички необходими инструменти, които ще се задействат, за да се предотврати провеждането му. Това е атака срещу нашата Конституция. Степента на задействане ще зависи изцяло от действията на каталунското правителство, което премина всякакви граници със заплахите, допълни министърът.

Тя също така увери, че няма да се допусне да се проведе друг референдум за независимост в Каталуния, подобен на проведения през ноември 2014 г., когато органите на автономната област проведоха т. нар. „Анкета за независимост”. „Мога да кажа, че това няма да се случи отново, тъй като ще направим каквото е необходимо, за да го предотвратим. По- ясно няма как да го кажа”, добави Коспедал.

В сряда главата на каталунското правителство Карлес Пучдемон изпрати писмо до испанския премиер Мариано Рахой, с което призова за договаряне относно провеждането на референдум за независимостта на областта. Според него „времето е дошло двете правителства да седнат на масата за преговори и да започнат диалог“. Към писмото Пучдемон е приложил документ, приет от Generalitat, в който органите на Каталуния призовават испанското правителство да започне преговори по условията за провеждането на референдума.

Каталунските органи, както и редица обществени организации считат, че областта трябва да стане независима от Испания държава и са предприели стъпки в тази посока, които испанските власти и Конституционния съд считат за незаконни.

Миналата седмица, заместник-министър председателят на испанското правителство Сорая Саенз де Сантамария заяви, че каталунския въпрос трябва да бъде обсъден в Парламента. В отговор на това ръководителят на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон каза, че условията за провеждането на референдума първо трябва да се обсъдят между правителствата на Испания и Каталуния и след като се стигне до споразумение да се сезират двата Парламента.

Каталуния незабавно ще се отдели от Испания ако правителството възпрепятства провеждането на референдума

Каталуния отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Таксите за магистралите в Испания се увеличават с почти 2%

11/12/2017 WORLD BG

Средните стойности на таксите за магистралите в Испания, които се определят от испанската Държавна администрация (Administración del Estado) ще бъдат увеличени с 1,91% от 1 януари 2018 г. Това ще бъде първото увеличение за последните Последни

НОВИНИ

Забраняват употребата на WhatsApp от младежи под 16 годишна възраст

28/04/2018 WORLD BG

Новата директива на ЕС за защита на личните данни принуждава компаниите, които използват такива, да променят политиката си. Една от тях е WhatsApp, въпреки че седалището на фирмата се намира в САЩ. В официално обръщение Последни

БЪЛГАРИЯ

Wizz Air започва да лети от Варна до шест европейски града

23/07/2017 WORLD BG

Wizz Air започва да лети от Варна до шест европейски града и Тел Авив в Израел. Това става възможно благодарение на новооткритата база на компанията в морската ни столица, в която са вложени 99 млн. Последни

Be the first to comment

Вашият коментар