Испания: RENTA 2016- годишната данъчна декларация за Данък общ доход (IRPF)

Днес започва кампанията RENTA 2016 за подаване на годишната данъчна декларация за Данък общ доход (IRPF) на физическите лица.

В продължение на три месеца повечето испанци и чужденци ще трябва да си уредят сметките с данъчните власти.

Кой трябва да подава данъчна декларация?

Данъчна декларация трябва да подават всички физически лица, които имат приходи, надхвърлящи определения от закона лимит:

Кой не трябва да подава данъчна декларация?

гражданите, чиито доходи през 2016 г. не надвишават 22 000 евро и са получени от едно и също място. Границата пада до 12 000 евро на година, когато приходите са от две места и доходите, получени от второто и следващите места не надхвърлят 1 500 евро. Например:
– През 2016 г. данъкоплатецът е работил на две места
– През 2016 г. данъкоплатецът е работил на едно място и в същото време е получавал и пенсия
– През 2016 г. данъкоплатецът е работил, получавал е пенсия и в същото време е получавал и наем от имот и т.н.

От подаване на данъчна декларация са освободени и всички данъкоплатци, които са получавали през 2016 година доходи от недвижими имоти, но те не са надхвърляли сумата от 1 600 евро.

Начини и срокове за подаване на данъчната декларация:
Данъчната декларация за 2016 година може да се подаде по електронен път чрез сайта на Данъчната агенция в периода от 5 април до 30 юни 2017 г.

Ако данъкоплатецът предпочита да представи лично данъчната декларация може да го направи в периода от 11 май до 30 юни в районния клон на Данъчната агенция по адресна регистрация. Необходимо е предварително да се вземе час и на срещата да се носи данъчната декларация за 2015 година.

Крайният срок за подаването на данъчни декларации, по които испанската данъчна служба има да връща надвзети суми и връщането ще става по банков път, е 24 юни 2017 г.

Висящи задължения на гражданите към българската държава

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Какво трябва да знаем за брачния договор?

30/04/2017 WORLD BG

Все повече двойки решават да прибягнат към брачния договор, тъй като брачните отношения предполагат да се развиват в дълъг период от време. През този период е възможно много неща от живота на двамата съпрузи да Последни

ЛЮБОПИТНО

Червената река на Испания

29/10/2016 WORLD BG

Червената река или Rio Tinto е крайбрежна река в южна Испания, която минава покрай провинция Уелва в Андалусия. Извира в Сиера де Падре Каро (Нерва, Уелва) и след почти 100 km се слива с река Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

От 76 години Испания живее в неправилната часова зона

22/06/2017 WORLD BG

От 76 години Испания живее в неправилната часова зона. А испанците са прочути с взискателността си по отношение на храненето. Дори си имат и поговорка за това: „Храни се добре, за да живееш още по-добре! Последни

Leave a Reply