Испанската прокуратура иска 10 години затвор за зетя на испанския крал

присъдата

Испанската прокуратура иска 10 години затвор за зетя на испанския крал.

В средата на месец февруари Иняки Урдангарин, съпруг на сестрата на испанския крал Ферлипе VI -инфанта Кристина бе осъден на 6 години и 3 месеца затвор и глоба от 512 000 евро. Присъдата е за неправомерно присвояване през периода 2004-2006 година на повече от 6 милиона евро публични средства от Балеарските острови, Валенсия и Мадрид под формата на високи комисионни. Те са взимани за организиране на събития, конференции и изследвания, за насърчаване на спорта и туризма под егидата на тогавашните херцози на Палма.

Институтът Noos е получил 2,5 милиона евро от правителството на Балеарските острови, 3,5 милиона евро на Валенсия и 114000 евро от Общинския съвет на Мадрид. Смята се, че по създадената схема от държавната хазна са отклонени над 2,6 милиона евро, които обвиняемите са си присвоили.

Съпругата на Иняки Урдангарин, инфанта Кристина,бе оправдана по обвинението, че е участвала в данъчни измами и се е облагодетелствала заедно със съпруга си от 1,2 милиона евро отклонени от института Noos към семейната фирма Aizoon. Въпреки това тя плати глоба от 265 000 евро и е лишена от участие в официалните кралски церемонии.

Институтът Noos е получил 2,5 милиона евро от правителството на Балеарските острови, 3,5 милиона евро на Валенсия и 114000 евро от Общинския съвет на Мадрид. Смята се, че по създадената схема от държавната хазна са отклонени над 2,6 милиона евро, които обвиняемите са си присвоили.

Урдангарин обжалва присъдата си заедно с още петима осъдени по делото.
Прокуратурата също обжалва присъдата и поиска 10 години затвор за зетя на испанският крал. В очакване на решението на апелативния съд Урдангарин е на свобода.

Испанският крал Фелипе VI е кръстник на българска принцеса

Крал Фелипе VI е най-добрият политик на Испания

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Най-добрият град в Европа за 2018 година се намира в Испания

09/11/2017 WORLD BG

Награждаването на най-добрият град в Европа за 2018 г. се проведе миналата сряда в Лондон. На церемонията “The urbanism Awards” кметът на Билбао Хуан Мари Абурто получи наградата, за която се бореха и Любляна (Словения) Последни

СВЯТ

Заплаха за поставена бомба в български самолет със 180 пътника на борда

18/06/2017 WORLD BG

Заплаха за поставена бомба в български самолет със 180 пътника на борда. Според информация на в-к „Билд” пътниците, пътували от Щутгард за Варна с авиокомпания „България еър” са били евакуирани заради бомбена заплаха в самолета. Последни

СВЯТ

Отново катастрофа с български автобус в Унгария

26/03/2017 WORLD BG

Катастрофиралият автобус е изпълнявал курс по редовната международна линия Германия-България. Около 2 часа през нощта на 26 март 2017 година на 133 км. от град Сегед в Унгария (на магистрала М5), шофьорът е загубил контрол Последни

Leave a Reply