Испанската прокуратура иска 10 години затвор за зетя на испанския крал

присъдата

Испанската прокуратура иска 10 години затвор за зетя на испанския крал.

В средата на месец февруари Иняки Урдангарин, съпруг на сестрата на испанския крал Ферлипе VI -инфанта Кристина бе осъден на 6 години и 3 месеца затвор и глоба от 512 000 евро. Присъдата е за неправомерно присвояване през периода 2004-2006 година на повече от 6 милиона евро публични средства от Балеарските острови, Валенсия и Мадрид под формата на високи комисионни. Те са взимани за организиране на събития, конференции и изследвания, за насърчаване на спорта и туризма под егидата на тогавашните херцози на Палма.

Институтът Noos е получил 2,5 милиона евро от правителството на Балеарските острови, 3,5 милиона евро на Валенсия и 114000 евро от Общинския съвет на Мадрид. Смята се, че по създадената схема от държавната хазна са отклонени над 2,6 милиона евро, които обвиняемите са си присвоили.

Съпругата на Иняки Урдангарин, инфанта Кристина,бе оправдана по обвинението, че е участвала в данъчни измами и се е облагодетелствала заедно със съпруга си от 1,2 милиона евро отклонени от института Noos към семейната фирма Aizoon. Въпреки това тя плати глоба от 265 000 евро и е лишена от участие в официалните кралски церемонии.

Институтът Noos е получил 2,5 милиона евро от правителството на Балеарските острови, 3,5 милиона евро на Валенсия и 114000 евро от Общинския съвет на Мадрид. Смята се, че по създадената схема от държавната хазна са отклонени над 2,6 милиона евро, които обвиняемите са си присвоили.

Урдангарин обжалва присъдата си заедно с още петима осъдени по делото.
Прокуратурата също обжалва присъдата и поиска 10 години затвор за зетя на испанският крал. В очакване на решението на апелативния съд Урдангарин е на свобода.

Испанският крал Фелипе VI е кръстник на българска принцеса

Крал Фелипе VI е най-добрият политик на Испания

Трима българи
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция е задържала българка за предизвикване на хаос в здравно заведение и кражба на скъп мобилен телефон

26/12/2016 WORLD BG

Инцидентът е станал във вторник около 1 часа сутринта, когато 26 годишна българка, придружавана от партньора си, е пристигнала в здравен център и е поискала незабавно да я транспортират с линейка в болницата Cabueñes (Хихон), Последни

ОБЩЕСТВО

Арестуваха българин в Рим защото издълбал името си на антична стена до Колизеума

15/09/2017 WORLD BG

Италианската полиция арестува българин в Рим защото издълбал имената, неговото и на приятелката му, на антична стена до Колизеума, съобщава италианското издание Romait. По този начин влюбеният 34-годишен нашенец е искал да докаже любовта към Последни

БЪЛГАРИЯ

Заплатите в България ще стигнат германските след 366 години

02/10/2017 WORLD BG

Изчисления, направени от профсъюзи в Чехия показват, че са нужни 366 години на заплатите в България и Източна Европа, за да достигне нивата на заплатите в Германия, ако продължават да се повишават с тези темпове, Последни

Leave a Reply