Испанските власти ще отнемат шофьорската книжка завинаги при повторно шофиране на автомобил в нетрезво състояние

компютърна система

Испанската Главна дирекция по транспорта (DGT) проучва възможността да забрани възстановяването на шофьорската книжка ако са загубени всички точки от нея заради шофиране под влиянието на алкохол или упойващи вещества. Това ще бъде една от мерките, които ще се вземат заради увеличението на смъртните случаи по пътищата през миналата година.

След въвеждането на тази мярка вече няма да става на въпрос само за загуба на точки, а и за отнемане на шофьорската книжка завинаги. От Главната дирекция по транспорта обмислят и затягане на правилата както при повторно засичане за безразсъдно шофиране и превишена скорост, така и за шофиране след употребата на алкохол или под влиянието на наркотици.

Някои експерти смятат, че в случаите на употреба на упойващи вещества ще е необходима намесата на лекар, който да преглежда и даде своето мнение за всеки случай по отделно.

Въпреки че от Главната дирекция по транспорта не разкриха повече подробности, стана ясно, че възнамеряват да увеличат както санкциите, така и загубата на точки от шофьорската книжка за използване на мобилно устройство в движение. Например ангажираността с телефона по време на шофиране увеличава до 9 пъти риска от злополуки. В действителност 35% от смъртните случаи по пътищата миналата година са настъпили заради употребата на телефон по време на шофиране.

Източник: Antena 3

Проверка за глоби на шофьорите в Испания

Въвеждат се стикери с екологичната категория на всеки автомобил в Испания

Be the first to comment

Вашият коментар