Испанският Контрол по транспорта (DGT) предупреждава водачите на МПС да шофират в крайна дясна лента.

издирват

Испанският Контрол по транспорта (DGT) предупреждава водачите на МПС да шофират в крайна дясна лента.

Започва летния сезон, наближава времето за отпуски и ваканции, което предполага трафикът по испанските магистрали да се засили. Въпреки наложените правила за движение по пътищата, много водачи имат навика постоянно да шофират в левите ленти. Ето защо от испанската пътна полиция напомнят, че водачите са длъжни винаги да карат в крайно дясно платно, освен ако не се налага изпреварване.

Според данни, предоставени от Контрол на транспорта (DGT), само 60% от шофьорите използват дясната пътна лента на пътищата с двойно платно. Член 31 от испанския Закон за движение гласи:

„Всички моторни превозни средства трябва да се движат в крайно дясно платно. Останалите платна могат да се използвате само при изпреварване или задръствания, но без да се пречи на другите моторни превозни средства, които вече се движат по тях“.

„Синдромът на лявата лента” е доста често срещана практика, която причинява задръствания и много пътно- транспортни произшествия. Поради тази причина от Контрол по транспорта (DGT) предупреждават, че неправомерното шофиране в крайните леви платна на магистралите се наказва с глоба от 200 евро.

При какви нарушения испанската полиция отнема точки от шофьорската книжка

Проверка за глоби на шофьорите в Испания

Be the first to comment

Вашият коментар