Испанският съд отказа да издаде европейска заповед за задържането на Пучдемон

Съдията от испанския Върховен съд Пабло Янера отхвърли искането на прокуратурата за издаване на европейска заповед за задържането на Карлес Пучдемон, който вчера сутринта напусна Брюксел и пристигна в Копенхаген необезпокояван от властите. Целта на посещението на бившия каталунски президент в датската столица бе участие в конференция относно ситуацията в Каталуния, организирана от факултета по политически науки на университета в Копенхаген.

След като стана известно, че Пучдемон е напуснал Белгия, испанската прокуратура веднага поиска издаването на европейска заповед за задържането му, посочвайки, че за разлика от белгийският, датският Наказателен кодекс смята за престъпление бунтарството- едно то престъпленията, в които е обвинен бившият каталунски лидер.

Въпреки това Пабло Янера почти веднага отхвърли искането на прокуратурата. В доводите за решението си от 8 страници той изтъква, че Пучдемон търси начин да бъде задържан колкото се може по-скоро и така да има своята обосновка, която да му позволи да делегира своя парламентарен вот и да бъде избран за президент на Каталуния.

Причината за този обрат в решенията на сваления каталунски лидер е, че в началото на месеца юристите на автономния парламент потвърдиха за незаконно избирането на президент от разстояние, т.е. ако той не се яви физически на заседанието на парламента.

Съдията изтъква, че не е логично Пучдемон изведнъж да реши да напусне сигурното си убежище в Белгия, предварително обявявайки го публично и то с най-малките подробности.

Искат отново европейска заповед за задържането на Пучдемон

Пучдемон се закле във вярност към Конституцията и статута на Каталуния

Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния

мълния
ЛЮБОПИТНО

Защо самолетите са бели?

09/11/2016 WORLD BG

Да наемеш най-добрите рекламодателите за новооткритата авиокомпания, да наемеш десетки специалисти, които да разработят план за пускането и на пазара, да наемеш международен специалист за лице на марката, за да се отличава от конкуренцията… и Последни

БЪЛГАРИЯ

Попитаха Румен Радев: „ Кой сте Вие и защо сте важен?” (видео)

04/06/2017 WORLD BG

Попитаха Румен Радев: „ Кой сте Вие и защо сте важен?” Този въпрос са задали снощи на президента Румен Радев. Той и съпругата му Десислава Радева изненадващо решили да посетят странджанското село Българи, за да Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Референдум за независимост на Каталуния: над 2,2 млн. гласували, от тях- 90% с „ДА”

02/10/2017 WORLD BG

Референдум за независимост на Каталуния: над 2,2 млн. гласували, от тях- 90% с „ДА”. По-точно по последни данни на автономното правителство в референдума са участвали 2 262 424 души, от тях с “да” са гласували Последни

Be the first to comment

Вашият коментар