Испанският съд отказа да издаде европейска заповед за задържането на Пучдемон

Съдията от испанския Върховен съд Пабло Янера отхвърли искането на прокуратурата за издаване на европейска заповед за задържането на Карлес Пучдемон, който вчера сутринта напусна Брюксел и пристигна в Копенхаген необезпокояван от властите. Целта на посещението на бившия каталунски президент в датската столица бе участие в конференция относно ситуацията в Каталуния, организирана от факултета по политически науки на университета в Копенхаген.

След като стана известно, че Пучдемон е напуснал Белгия, испанската прокуратура веднага поиска издаването на европейска заповед за задържането му, посочвайки, че за разлика от белгийският, датският Наказателен кодекс смята за престъпление бунтарството- едно то престъпленията, в които е обвинен бившият каталунски лидер.

Въпреки това Пабло Янера почти веднага отхвърли искането на прокуратурата. В доводите за решението си от 8 страници той изтъква, че Пучдемон търси начин да бъде задържан колкото се може по-скоро и така да има своята обосновка, която да му позволи да делегира своя парламентарен вот и да бъде избран за президент на Каталуния.

Причината за този обрат в решенията на сваления каталунски лидер е, че в началото на месеца юристите на автономния парламент потвърдиха за незаконно избирането на президент от разстояние, т.е. ако той не се яви физически на заседанието на парламента.

Съдията изтъква, че не е логично Пучдемон изведнъж да реши да напусне сигурното си убежище в Белгия, предварително обявявайки го публично и то с най-малките подробности.

Искат отново европейска заповед за задържането на Пучдемон

Пучдемон се закле във вярност към Конституцията и статута на Каталуния

Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния

НАЧАЛО

ЕС постави срок на Великобритания за BREXIT

07/12/2016 WORLD BG

„Великобритания трябва да сключи споразумение за Brexit до октомври 2018-та.” Това обяви в Брюксел Мишел Барние, когото на първи октомври председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер назначи за главен преговарящ за Брекзит. Времето за преговори е Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

1 893 бензиностанции в Испания продават дизел на цена под 1 €

03/07/2017 WORLD BG

1.893 бензиностанции в Испания продават дизел на цена под 1 €. Те представляват 19% от общия брой бензиностанции на полуострова и Балеарските острови. Извън тази статистика остават бензиностанциите на Канарските острови заради специалните данъчни облекчения Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Христо Стоичков смекчи тона на вчерашните си обвинения към испанския вицепремиер (видео)

04/10/2017 WORLD BG

Бившият футболист на ФК Барселона Христо Стоичков смекчи тона и се опита да се извини за някои свои думи по адрес на вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария. Вчера, от екрана на мексиканската телевизия Последни

Leave a Reply