Испанско гражданство- новият регламент

ispansko grajdanstvo

Новият регламент относно процеса на придобиване на испанско гражданство влезе в сила от 15,10,2015 г.. До тази дата документите за испанско гражданство се подаваха само в гражданските регистри по местоживеене. От тази дата вече освен чрез среща в гражданския регистър /Registro civil/ на нашия град, документите могат да се подават и телематично- чрез специална система за заявления на уебсайта на Ministerio de Justicia .

Втората новост е необходимостта от доказване na степента на интеграция в испанското общество. За целта се изисква задължителното полагането на два изпита, за чиито провеждане е упълномощен института : „Сервантес”:

Първият изпит кредитира основни познания по испански език посредством дипломата за ниво на чужд език DELE А2 или по-висока. Таксата за изпита е на стойност 120 евро и се заплаща при записването. Кандидатите от страни или територии, където испанския език е официален, се освобождават от този изпит.

Вторият изпит отразява познанията на испанската конституция и испанския социален и културен живот. Таксата за изпита е 80 евро и се заплаща при записването.

Записването и за двата изпита става на уебстраницата на института „Сервантес“ .
Овободени от горепосочените изпити са лица, ненавършили 18 години към датата на подаване на документите, както и лица с решение за недееспособност.
Третата новост е, че самата процедура по получаване на гражданство също се заплаща. Стойността е 100 евро, чиито получател е Министерството на правосъдието.

Задължителни условия, които трябва да са изпълнени преди започването на процеса:
1. За родените извън Испания: законно пребиваване в Испания в продължение на 10 години, без прекъсвания и непосредствено преди началото на процеса за придобиване на националност.
2. За родените в Испания: законно пребиваване в Испания в продължение на 1 година и непосредствено преди началото на процеса за придобиване на националност.
3. За сключилите брак с испанки гражданин/ка: законно пребиваване в Испания в продължение на 1 година и непосредствено преди началото на процеса за придобиване на националност.

Необходими документи:

А) Пълнолетни граждани:

1. Молба /мodelo/ стандартно приложение. Може да се изтегли от  ТУК
Ако документите се подават по електронен път молбата се заменя с он-лайн формата
2. Удостоверение за регистрация на гражданин на ЕС- NIE
3. Валиден задграничен паспорт.
4. Удостоверение за раждане на съответното лице, преведено и легализирано. / Желателно е като се извади акта за раждане, да се легализира в България с апостил по хагската конвенция и след това да се преведе от заклет преводач в Испания/. Срокът на валидност е 3 месеца!
5. Свидетелство за съдимост, издадено от страната по произход, преведено и легализирано в България с апостил по хагската конвенция и след това да се преведе от заклет преводач в Испания/. Срокът на валидност е 3 месеца!
6. Удостоверение за брак, ако кандидатът е женен/омъжена. Срокът на валидност е 3 месеца!
7. Квитанция за платена такса.
8. Разрешение за консултация в Министерство на правосъдието относно евентуално досие, свързано с поведението на заявителя /свидетелство за съдимост в Испания/- съдържа се във формуляра за кандидатстване
9. Удостоверение за адресна регистрация/ Certificado de empadronamiento/.
Срокът на валидност е 3 месеца!
10. От института „Сервантес”:
-диплома за успешно положен изпит по конституционни и социо-културни знания (CCSE)
– диплома за владеене на испански (DELE А2).

Б) Деца под 14 години и инвалиди, които се представляват от законен представител:

1. Молба /мodelo/ стандартно приложение, подписана от законния представител. Може да се изтегли от ТУК
Ако документите се подават по електронен път молбата се заменя с он-лайн формата
2. Удостоверение за регистрация на гражданин на ЕС- NIE
3. Валиден задграничен паспорт.
4. Удостоверение за раждане на съответното лице от България, преведено и легализирано. / Желателно е като се извади акта за раждане, да се легализира в България с апостил по хагската конвенция и след това да се преведе от заклет преводач в Испания/. Срокът на валидност е 3 месеца!
5. Личени документи на представителя.
6. Сертификат от учебното заведение на детето, удостоверяващ достатъчна степен на интеграция, задължителна за деца в училищна възраст.
7. Удостоверение за регистрация на гражданин на ЕС- NIE / на детето/.
8. Удостоверение за адресна регистрация/ Certificado de empadronamiento/. Срокът на валидност е 3 месеца!

В) Младежи между 14 и 18 годишна възраст,които се представляват от законен представител:

1. Молба /мodelo/ стандартно приложение, подписана от законния представител. Може да се изтегли от ТУК
Ако документите се подават по електронен път молбата се заменя с он-лайн формата
2. Удостоверение за регистрация на гражданин на ЕС- NIE
3. Валиден задграничен паспорт.
4. Удостоверение за раждане на съответното лице, преведено и легализирано. / Желателно е като се извади акта за раждане, да се легализира в България с апостил по хагската конвенция и след това да се преведе от заклет преводач в Испания/. Срокът на валидност е 3 месеца!
5. Квитанция за платена такса.
6. Сертификат от учебното заведение на детето, удостоверяващ достатъчна степен на интеграция, задължителна за деца в училищна възраст.
7. Документ, упълномощаващ представителството на единия родител / съдебно решение, смъртен акт и т.н./
8. Удостоверение за регистрация на гражданин на ЕС- NIE / на детето/.
9. Удостоверение за адресна регистрация/ Certificado de empadronamiento/. Срокът на валидност е 3 месеца!

Допълнителни документи, които трябва да се приложат в определени случаи:

– Родените в Испания- удостоверение за раждане на заинтересованото лице /certificado literal de nacimiento/, издадено от гражданския регистър /Registro civil/.
– При брак с испански гражданин/ка-
1. удостоверение за раждане на испанския съпруг/а /certificado literal de nacimiento/, издадено от гражданския регистър /Registro civil/. Срокът на валидност е 3 месеца!

2. свидетелство за сключен граждански брак/ certificado literal de matrimonio/, издадено от испанската гражданска регистрация. Срокът на валидност е 3 месеца!

3. Сертификат за съвместно съжителство / Certificado de Convivencia/ или адресна регистрация, в която да фигурират двамата съпрузи / Empadronamiento conjunto con el cónyuge/. Срокът на валидност е 3 месеца!

ПЛАЩАНЕ НА ТАКСИТЕ:
Докато не се активират техническите средства за плащане на такси по електронен път на Agencia tributaria, плащането ще трябва да се извършва все още лично като за целта ще трябва да се изтегли и попълни МОДЕЛ 790-026 от ТУК

При всеки случай плащането на таксата трябва да стане задължително преди подаването на документите, като доказателството за плащането ще трябва да се приложи към тях.

Кога се губи испанска националност?
Испанските граждани, които не са с испански произход (например, тези, които са придобили испанска националност за продължително живеене) могат да загубят своето испанско гражданство, ако:

– Три години след придобиване на испанска националност продължат да използват националността, от която са се отказали.
– Когато гражданин постъпи доброволно в чужда армия или заеме политически пост в чужда държава.
– Когато едно съдебно решение посочи, че лицето е извършило фалшификация, укриване или престъпление за да се сдобие с испанско гражданство.

Трябва ли да се представи трудов договор при кандидатстване за испанско гражданство

Кога се губи испанска националност

Сертификат за удостоверяване на самоличността при смяната на NIE с DNI

Разликата между гражданство и националност

Изчистване на съдебното минало в Испания

безусловен базов доход
СВЯТ

Финландия започва експеримент за въвеждане на безусловен базов доход

07/01/2017 WORLD BG 0

Финландия първа в Европа започва експеримент за въвеждане на безусловен базов доход за гражданите си. Въпреки че е една от най-развитите страни в Европа, Финландия се сблъсква със сериозен проблем с безработицата. Последните данни за Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

За емигрантите: натрупаните задължения към НАП с давност над 10 години не се опрощават

22/10/2016 WORLD BG 3

Натрупаните задължения към българската хазна с давност над 10 години не се опрощават, въпреки че държавата няма право да ги събира, уточняват от Националната агенция за приходите (НАП). От тази година влязоха в сила промени Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

МВФ съветва Испания да вземе незабавни мерки срещу дълготрайната безработица, да прерагледа финансирането на образованието и здравеопазването и да повиши ДДС

13/12/2016 WORLD BG 0

По време на последната си мисия, служителите на МВФ са останали възхитени от Испания. Те не се поколебаха да опишат като „впечатляващи“ икономическите реформи, направени по време на кризата, но и не пропуснаха да посочат Последни

1 Comment

  1. 90% от запитаните испанци (родени и живеещи в Испания)не могат да отговорят на свободно избрани въпроси от CCSE :0 🙂

Вашият коментар