Испанското правителство се опитва да постигне споразумение за преодоляване на кризата с Каталуния

Делегатът на централното испанско правителство в област Каталуния Енрик Мило заяви , че се провеждат срещи между правителството на Каталуния и Мадрид, „въпреки че те не винаги са публични“. Целта на тези срещи е двете страни да се опитат да постигнат споразумение за избягване провеждането на референдум за независимост на областта. В интервю за Канал 3/24, делегатът заяви, че испанското правителство подготвя предложение до каталунското правителство, което ще се разглежда на среща между Рахой и Пудждемонт, въпреки че все още няма дата за събитието.

Изявленията на Мило съвпадат с информацията, публикувана днес във вестник El Pais, в която се съобщава, че премиерът Мариано Рахой подготвя политическо предложение, което фокусира 45 точки, свързани с инфраструктурата и регионалните правомощия.

Екипът на Мариано Рахой, обаче, преди да насрочи датата за срещата с Карлес Пудждемонт иска да знае дали той има желание за преговори относно набелязаните въпроси или ще продължава да отстоява идеята за референдум. В средите около премиера се говори, че Рахой възнамерява да използва тази бъдеща среща- разговор с Пудждемонт, за да издаде документ- проект за политическо предложение, но и дума няма да става за допитването, посочва изданието.

Енрик Мило, от своя страна не навлезе в подробности, но каза, че документа ще бъде съставен въз основа на исканията, които Пудждемонт изпрати на Рахой миналата година. Въпреки това, делегатът подчерта, че референдума няма място в този документ, защото той „не решава проблема, а създава разделение“.

Мило заяви, че работи за предотвратяване на сблъсъка между двете правителства, които в момента се опитват да осъществят диалог и не пропусна да подчертае, че „ако все пак влака катастрофира, държавата няма да се поколебае да активира необходимите механизми”. А това означава, че не е изключено да се наложи използването на член 155 от Конституцията на Испания, който включва отнемането на автономията „когато няма друг изход”.

Конституционният съд на Испания обяви за незаконни две резолюции на каталунския парламент

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Статуя на Рафаел Надал ще бъде поставена на турнира „Ролан Гарос“

02/06/2017 WORLD BG

Статуя на Рафаел Надал ще бъде поставена на турнира „Ролан Гарос“. Организаторите на тенис- турнира „Ролан Гарос“ са решили да поставят статуя на Рафа Надал, който девет пъти е спечелил купата на този турнир. Bernar Последни

издирват
КРИМИНАЛНИ

Издирват се двама души, които са успели да влязат в Испания с кола, пълна с оръжие

12/01/2017 WORLD BG

След грандиозно преследване на лек автомобил, от испанската полиция издирват двама души. Това е станало на 11 януари, сряда, в късния следобед на френско-испанската граница до град Jonquera в Каталуния. Общинската полиция в граничния град Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Продават опасен коктейл по испанските курорти

29/07/2017 WORLD BG

Продават опасен коктейл по испанските курорти. Самозвани търговци предлагат на туристите питиета, които съдържат нискокачествен алкохол и развалени плодове. Продуктите се обработват в изключително нехигиенични условия, като продавачът дори не си измива ръцете. Най-често приготвянето Последни