Испанското правителство се опитва да постигне споразумение за преодоляване на кризата с Каталуния

Делегатът на централното испанско правителство в област Каталуния Енрик Мило заяви , че се провеждат срещи между правителството на Каталуния и Мадрид, „въпреки че те не винаги са публични“. Целта на тези срещи е двете страни да се опитат да постигнат споразумение за избягване провеждането на референдум за независимост на областта. В интервю за Канал 3/24, делегатът заяви, че испанското правителство подготвя предложение до каталунското правителство, което ще се разглежда на среща между Рахой и Пудждемонт, въпреки че все още няма дата за събитието.

Изявленията на Мило съвпадат с информацията, публикувана днес във вестник El Pais, в която се съобщава, че премиерът Мариано Рахой подготвя политическо предложение, което фокусира 45 точки, свързани с инфраструктурата и регионалните правомощия.

Екипът на Мариано Рахой, обаче, преди да насрочи датата за срещата с Карлес Пудждемонт иска да знае дали той има желание за преговори относно набелязаните въпроси или ще продължава да отстоява идеята за референдум. В средите около премиера се говори, че Рахой възнамерява да използва тази бъдеща среща- разговор с Пудждемонт, за да издаде документ- проект за политическо предложение, но и дума няма да става за допитването, посочва изданието.

Енрик Мило, от своя страна не навлезе в подробности, но каза, че документа ще бъде съставен въз основа на исканията, които Пудждемонт изпрати на Рахой миналата година. Въпреки това, делегатът подчерта, че референдума няма място в този документ, защото той „не решава проблема, а създава разделение“.

Мило заяви, че работи за предотвратяване на сблъсъка между двете правителства, които в момента се опитват да осъществят диалог и не пропусна да подчертае, че „ако все пак влака катастрофира, държавата няма да се поколебае да активира необходимите механизми”. А това означава, че не е изключено да се наложи използването на член 155 от Конституцията на Испания, който включва отнемането на автономията „когато няма друг изход”.

Конституционният съд на Испания обяви за незаконни две резолюции на каталунския парламент

БЪЛГАРИЯ

Децата на гурбетчиите повтарят класове в училище

16/08/2017 WORLD BG

Децата на гурбетчиите повтарят класове в училище. Това показва проучване на Unicef сред децата, оставени да учат в България. Всяко пето дете е повтаряло поне веднъж в прогимназиалния етап на образованието си (между 5 и Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанският крал Фелипе VI: Русия има решаваща роля за разрешаването на много конфликти

03/03/2017 WORLD BG

„Русия играе важна роля в решаването на много световни конфликти”, каза испанският крал Фелипе VI по време на прием в чест на дипломатическия корпус. Традиционният дипломатически прием се проведе в четвъртък в Кралския дворец в Последни

СВЯТ

Франция въвежда частни автомобили с радари за засичане на превишената скорост по пътищата

17/04/2017 WORLD BG

Френското правителство одобри проект за приватизация на мобилните радари и възлага управлението им на частни фирми. Целта на правителството е да се обнови и разшири мрежата от скрити мобилни радари, предназначени да контролират скоростта на Последни