Испанското правителство се опитва да постигне споразумение за преодоляване на кризата с Каталуния

Делегатът на централното испанско правителство в област Каталуния Енрик Мило заяви , че се провеждат срещи между правителството на Каталуния и Мадрид, „въпреки че те не винаги са публични“. Целта на тези срещи е двете страни да се опитат да постигнат споразумение за избягване провеждането на референдум за независимост на областта. В интервю за Канал 3/24, делегатът заяви, че испанското правителство подготвя предложение до каталунското правителство, което ще се разглежда на среща между Рахой и Пудждемонт, въпреки че все още няма дата за събитието.

Изявленията на Мило съвпадат с информацията, публикувана днес във вестник El Pais, в която се съобщава, че премиерът Мариано Рахой подготвя политическо предложение, което фокусира 45 точки, свързани с инфраструктурата и регионалните правомощия.

Екипът на Мариано Рахой, обаче, преди да насрочи датата за срещата с Карлес Пудждемонт иска да знае дали той има желание за преговори относно набелязаните въпроси или ще продължава да отстоява идеята за референдум. В средите около премиера се говори, че Рахой възнамерява да използва тази бъдеща среща- разговор с Пудждемонт, за да издаде документ- проект за политическо предложение, но и дума няма да става за допитването, посочва изданието.

Енрик Мило, от своя страна не навлезе в подробности, но каза, че документа ще бъде съставен въз основа на исканията, които Пудждемонт изпрати на Рахой миналата година. Въпреки това, делегатът подчерта, че референдума няма място в този документ, защото той „не решава проблема, а създава разделение“.

Мило заяви, че работи за предотвратяване на сблъсъка между двете правителства, които в момента се опитват да осъществят диалог и не пропусна да подчертае, че „ако все пак влака катастрофира, държавата няма да се поколебае да активира необходимите механизми”. А това означава, че не е изключено да се наложи използването на член 155 от Конституцията на Испания, който включва отнемането на автономията „когато няма друг изход”.

Конституционният съд на Испания обяви за незаконни две резолюции на каталунския парламент

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: българин е пребил жена си и бременната ѝ дъщеря, и е наранил двама полицаи на Коледа

26/12/2017 WORLD BG

Българин е пребил жена си, бременната ѝ дъщеря и двама полицаи на Коледа. В ранния следобед на 25.12.2017 г. на телефон 091 е получен сигнал за помощ. Жената, която се е обадила е заявила, че Последни

БЪЛГАРИЯ

Европейската комисия завежда дело срещу България

18/11/2016 WORLD BG

Европейската комисия заяви, че дава под съд България, защото не е изпълнила задължителното изискване на ЕС по сигурността на личните документи. Нашата страна не е изработила необходимото звено за контакт, с което да стане възможен Последни

БЪЛГАРИЯ

България е на първо място в Европа по жертви на пътя

31/03/2017 WORLD BG

Миналогодишният доклад на Еропейската комисия „Пътен индекс за безопасност“ постави България на първо място по смъртност в Европейкия съюз. Всяка година на всеки един милион българи 98 стават жертви на пътно-транспортни произшествия. На семинар, организиран Последни