Испанци построиха комунизъм в XXI век

Мариналеда е градче от 2700 жители, разположено в южна Испания, област Андалусия. Място, където хората преди 30 години са построили комунизма.

В Мариналеда няма, където основните отрасли са селското стопанство, строителството и селското стопанство, няма безработицата, няма ипотеки, няма тайни от страна на кмета … В Мариналеда се плаща 15 евро на месец за наем на жилище. Кмета на селото ходи от улица на улица и от къща от къща, за да разяснява на гражданите сметките на кметството и бюджета. Това е едно демократично село, защото има избори на всеки четири години, но сегашният кмет печели с абсолютно мнозинство в продължение на 34 години.

По улиците се виждат анти-нацистки, анти-расизки и анти-фашистки графити. В кметството е закачено знамето на Втората испанска република (на мястото на сегашното), последвано от една картина на Ернесто Че Гевара и Сталин (вместо на краля). Обществения фитнес, на чиято фасада е нарисувано лицето на Ернесто Че Гевара е напълно безплатен.

През 1980 година настоящия кмет Санчес Гордийо кмета повежда населението в демонстрация срещу местния херцог, собственик на повечето земеделски земи около селото- това са 17,000 хектара, голямата част от кото са необработваеми. Протестиращите са искали да им бъде позволено да обработват земите на херцога, да им се заплаща повече за тяхната работа и да се промени закона за заетостта в общността, т.е.благата да се разпределят по равно между всички граждани във формата на земеделска кооперация. Пикът на протеста идва когато 700 души обявяват гладна стачка, която продължава 13 дни и окупиране на херцогското ранчо. След няколко сблъсъка с Гражданската гвардия, херцогът се споразумява с правителството на Андалусия и разрешава на хората от Мариналеда да обработват 1200 хектара от неговите земи. Санчес Гордийо се очертава като лидер на тази революция, която се провежда под мотото „утопия за мир“.

Сега в селото има 2,724 регистрирани жители и, а в кооперациите работят 2000 души. Всеки решава сам колко данъци трябва да плаща на година. Общинският басейна струва 3 евро годишно, а детската градина е 2 евро на месец.

Жилищаъта се разпределят според нуждите и всички заедно ги строят. Всеки жител, на когото се предостави вече построен дом, трябва да положи в определен срок същия труд както другите преди него. Градският съвет отстъпва само земята.

Въпреки, че Мариналеда е населено място с по-малко от 3000 жители, кмеството е издействало разрешително за местни радио и телевизия, която излъчва програма за информация на местните хора относно ежедневието на общността и належащите проблеми. Сигналът и може да бъде уловен в зони на Кордоба, Малага и Севиля.

Кметството има собствен сайт, от който може да се види, че кмета има 9 съветника и никой не получава заплата за това. Заплаща им се само труда, който полагат наравно с всички останали жители.

Ключът към тази система е всеобщото участие. Всички решения се гласуват от жителите на събрания, които се провеждат в кметството

Мариналеда е ясен пример за система, в която управляващите работят за общото благо, където за стоките се заплаща само истинската им стойност, получава се подобаваща заплата и винаги се помага на нуждаещите.

акт за брак, раждане или смърт
БЪЛГАРИЯ

Съобщeние на МВнР относно издаването на акт за брак, раждане или смърт в чужбина

11/01/2017 WORLD BG 0

16.12.2016 година, София: Република България се присъедини към Конвенцията за издаване на многоезични извлечения от актове за гражданско състояние (акт за брак, раждане или смърт) на 18.12.2013 г. (ДВ, бр. 108 от 17.12.2013 г.) Конвенцията Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Мадрид и Париж забраняват движението на дизелови автомобили

02/12/2016 WORLD BG 0

Превозните средства с дизелови двигатели ще изчезнат от Мадрид и Париж до 2025 г., пише вестник „20 минутос“. Тази мярка е част от безпрецедентното споразумение с местните политически представители за подобряване на качеството на въздуха, Последни

регистрация на автомобил
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Социално-осигурителни права в Европейския съюз- електронни формуляри

09/12/2016 WORLD BG 0

Формуляри за удостоверяване на Вашето положение и социално-осигурителни права по отношение на обезщетенията (социалната сигурност), когато се местите в рамките на ЕС. Тези формуляри са полезни, за да можете да упражнявате Вашите права за социални Последни

Be the first to comment

Вашият коментар