Исторически спад на безработицата в Испания през месец май

безработицата в испания

Исторически спад на безработицата в Испания. Тази година тенденцията за увеличаване на трудовата заетост около великденската ваканция продължи и през месец май. Днес от Министерството на заетостта заявиха, че през изминалия месец регистрираните безработни са намалели с 111 908 души. От май 2017 г. Службата за социално осигуряване ще разчита на социално-осигурителните вноски на още 223 192 човека, които са започнали нова работа през изтеклия месец.

„След отличните данни на месец май 2017 г. можем да кажем, че сме възстановили 65 % от загубените работни места по време на кризата. Работещите граждани в Испания вече са 18 345 414 души- далеч от 16 000 000 в най- тежкия период на кризата през 2013 г.”,

заяви на пресконференцията Томас Бургос, генерален секретар на службата за социално осигуряване. Данните, обаче, са все още далеч от 20-те милиона работещи граждани, които министър- председателят Мариано Рахой маркира като цел за достигане до края на мандата му през 2020 г.

Бургос определи изнесените данни като „изключително положителени, които поставят основите на една по-стабилна, по-устойчива и по- сигурна трудова система в страната“. Не всички, обаче, са на това мнение.

„Правителството залага всичко на сезонността, което води до несигурна заетост“, отбелязват от профсъюза UGT по повод изнесените данни, според които безработните в Испания в момента са 3 461 128 души.

Според синдикатите новосъздадените работни маста са временни и са свързани с туризма. И данните потвърждават това. От 207 571 регистрирани нови трудови договори по общия режим, почти половината са свързани с хотелиерството (65.409) и търговията (15.793). От синдикатите, обаче, подчертават, че 14.327 са започнали работа в строителството, което потвърждава съвземането на сектора през последните месеци.

„Логично е, че временните трудови договори имат по-малка продължителност, но данните показват, че вече 70 % от работещите в Испания имат постоянен договор. В сравнение с месец май 2016 г., през изтеклия месец постоянните трудови договори са се увеличили с 14,8%.”

Но темпоралността на подписаните трудови договори не е единствената критика на данните за заетостта. От синдиката UGT не пропуснаха да отбележат липсата на държавна помощ за 46.2 % от регистрираните безработни.

През последния месец безработните сред мъжете са намалели с 68.103 души (- 4,4 %), а сред жените- с 43.805 (- 2,2 %). Общият брой на безработните в двете групи е: 1 478 677 мъже и 1 982 451 жени.

През последния месец най- значително са намалели безработните на Балеарските острови (- 14,2 %) и Арагон (- 6,5 %). А за последната една година тези две автономни области са намалили безработицата си с повече от 17 %, следвани от Андалусия с 12,2%.

Обезщетението за безработните в Испания е 8 пункта под средното за ЕС

БЪЛГАРИЯ

Спешни мерки за по-бързото консулско обслужване на българите във Великобритания

12/06/2017 WORLD BG

Спешни мерки за по-бързото консулско обслужване на българските граждани във Великобритания. По разпореждане на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, след разговор с министър-председателя Бойко Борисов, в консулската ни Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Мароканец нахлу с „ Алах е велик ” по време на сватба в католическа църква в Испания (видео)

05/06/2017 WORLD BG

22 годишен студент от Мароко е нахлул с „ Алах е велик ” по време на сватба в католическа църква в град Валядолид, Испания. Инцидентът е станал в събота след обяд. По време на сватбена Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Справка за верността на българските лични документи и ЕГН

09/07/2017 WORLD BG

Поради честите измами с фалшиви българските лични документи и ЕГН в чужбина, извършвани от наши съграждани, публикуваме сайтовете, където можете да направите необходимата проверка и да установите верността им. Тази справка може да се направи Последни

Be the first to comment

Вашият коментар