Исторически спад на безработицата в Испания през месец май

безработицата в испания

Исторически спад на безработицата в Испания. Тази година тенденцията за увеличаване на трудовата заетост около великденската ваканция продължи и през месец май. Днес от Министерството на заетостта заявиха, че през изминалия месец регистрираните безработни са намалели с 111 908 души. От май 2017 г. Службата за социално осигуряване ще разчита на социално-осигурителните вноски на още 223 192 човека, които са започнали нова работа през изтеклия месец.

„След отличните данни на месец май 2017 г. можем да кажем, че сме възстановили 65 % от загубените работни места по време на кризата. Работещите граждани в Испания вече са 18 345 414 души- далеч от 16 000 000 в най- тежкия период на кризата през 2013 г.”,

заяви на пресконференцията Томас Бургос, генерален секретар на службата за социално осигуряване. Данните, обаче, са все още далеч от 20-те милиона работещи граждани, които министър- председателят Мариано Рахой маркира като цел за достигане до края на мандата му през 2020 г.

Бургос определи изнесените данни като „изключително положителени, които поставят основите на една по-стабилна, по-устойчива и по- сигурна трудова система в страната“. Не всички, обаче, са на това мнение.

„Правителството залага всичко на сезонността, което води до несигурна заетост“, отбелязват от профсъюза UGT по повод изнесените данни, според които безработните в Испания в момента са 3 461 128 души.

Според синдикатите новосъздадените работни маста са временни и са свързани с туризма. И данните потвърждават това. От 207 571 регистрирани нови трудови договори по общия режим, почти половината са свързани с хотелиерството (65.409) и търговията (15.793). От синдикатите, обаче, подчертават, че 14.327 са започнали работа в строителството, което потвърждава съвземането на сектора през последните месеци.

„Логично е, че временните трудови договори имат по-малка продължителност, но данните показват, че вече 70 % от работещите в Испания имат постоянен договор. В сравнение с месец май 2016 г., през изтеклия месец постоянните трудови договори са се увеличили с 14,8%.”

Но темпоралността на подписаните трудови договори не е единствената критика на данните за заетостта. От синдиката UGT не пропуснаха да отбележат липсата на държавна помощ за 46.2 % от регистрираните безработни.

През последния месец безработните сред мъжете са намалели с 68.103 души (- 4,4 %), а сред жените- с 43.805 (- 2,2 %). Общият брой на безработните в двете групи е: 1 478 677 мъже и 1 982 451 жени.

През последния месец най- значително са намалели безработните на Балеарските острови (- 14,2 %) и Арагон (- 6,5 %). А за последната една година тези две автономни области са намалили безработицата си с повече от 17 %, следвани от Андалусия с 12,2%.

Обезщетението за безработните в Испания е 8 пункта под средното за ЕС

мълния
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

RYANAIR спира някои от полетите си от България до Испания, Германия, Италия и Швеция

27/09/2017 WORLD BG

Ирландската нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че изобщо спира някои от полетите си, което ще продължи поне до средата на март 2018 г., информира АФП. В същото време справка на Money.bg в разписанието на компанията показва, Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

NIE- постоянно удостоверение за регистрация на европейски гражданин в Испания

31/03/2017 WORLD BG

NIE- постоянно удостоверение за регистрация на европейски гражданин в Испания е документ, който се издава на всички европейски граждани, които са пребивавали постоянно и законно на територията на кралството повече от пет години. Смяната на Последни

СВЯТ

Германия въвежда пътна такса за чуждестранните автомобили, преминаващи през страната

01/04/2017 WORLD BG

Миналата седмица Бундестага е дал ход за разглеждането на проектозакон за въвеждането на такса за автомобилите с чужда регистрация, преминаващи през територията на страната. Цените ще се формират въз основа на дължината на пътуването и Последни

Leave a Reply