Какво е „ Overbooking ” и какво трябва да направим ако ни се случи?

„ Overbooking ” или отказ от страна на превозвача да качи пътник се случва, когато авиокомпанията е продала повече билети от наличните места, с които разполага самолета. Това е търговска практика, която е позволена в Европейския съюз с регламент CE Nº 261/2004.

Авиокомпаниите могат да продават повече билети от наличните места в самолета винаги когато преценят, че има вероятност някои от пътниците да не пътува/т или да отмени/ят пътуването си. И това най-често се случва през натоварените периоди на годината.

Когато продадените билети са повече авиокомпанията отказва на някои от пътниците качване на борда на самолета.

Въпреки че „ Overbooking ” е легална търговска практика в ЕС, пътниците имат своите права, които трябва да бъдат спазени от авиокомпаниите:

Когато една авиокомпания предполага, че ще се наложи да откаже качване на борда на самолета на някои пътници, тя е задължена да окаже съдействие на потърпевшите и да ги уведоми за полагащото им се обезщетение. От тази ситуация има два изхода:

  1. Ако пътуващият доброволно се откаже да пътува, авиокомпанията трябва да му върне парите за билета или да му предложи алтернативен вариант за придвижване до крайната точка, или да му предложи други бонуси (чекове или талони за пътуване, пари в кеш, място в бизнес класата на самолета и т.н.). При тази развръзка на ситуацията потърпевшият няма право на рекламация по- късно.
  2. Ако пътуващият не се откаже доброволно от пътуването, авиокомпанията трябва да му върне парите от билета или да му предложи алтернативен транспорт до крайната точка на пътуването, или финансова компенсация. При това положение потърпевшият има право да на рекламация по- късно.

Авиокомпаниите винаги търсят пътници, с които да се споразумеят и те да се откажат доброволно от пътуването само срещу компенсация.

Видове споразумения с авиокомпанията в случай на „ Overbooking ”:

  1. В 7 дневен срок авиокомпанията да възстанови сумата от билета, която отговаря на непропътувания участък.
  2. В 7 дневен срок авиокомпанията да възстанови сумата от билета, която отговаря на непропътувания участък, както и да осигури връщането на пътника в началната точка от пътуването му.
  3. В 7 дневен срок авиокомпанията да възстанови цялата сума на билета, включително и непропътувания участък, а ако заради „ Overbooking ” пътуването на клиента се обезмисля, както и да осигури връщането на потърпевшия до началната точка на пътуването му по най-бързият начин.
  4. Авиокомпанията да осигури транспорт на пътника до крайната дестинация на пътуването му възможно най- бързо, използвайки, ако се налага, и други видове транспорт.
  5. Авиокомпанията да осигури транспорт на пътника до крайната дестинация на пътуването му на друга дата, която е удобна за клиента.

Осъдиха българин на 18 месеца затвор за агресивно поведение в самолет по време на полет

Какво количество цигари мога да нося в багажа си при пътуване?

Какво количество алкохол мога да нося в багажа си при пътуване?

ЛЮБОПИТНО

Рождество Христово и Дядо Коледа

24/12/2016 WORLD BG

От къде започва традицията да се празнува Рождество Христово на 25-ти декември. Историческите източници са категорични – празнуването на рождения ден на Исус Христос отсъства от традициите на ранната църква (Източник: The History of Christmas, Последни

ОБЩЕСТВО

Масов бой между българи и иракчани в метрото в Мюнхен

25/07/2017 WORLD BG

Масов бой между българи и иракчани в метрото в Мюнхен. Инцидентът е станал тази неделя, около 19:30 часа на спирката на метрото Имплерщрасе (линии U3 и U6), в района Сендлинг (Sendling). Над 10 полицая е Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Хванаха българин да краде ток в Испания, за да отглежда марихуана

23/06/2017 WORLD BG

Хванаха българин да краде ток в Испания, за да отглежда марихуана. Гражданската гвардия в градчето Pont D’Inca на остров Майорка е задържала лице, извършило престъпление срещу общественото здраве и кражба на ток от една от Последни

Leave a Reply