Какво е „ Overbooking ” и какво трябва да направим ако ни се случи?

„ Overbooking ” или отказ от страна на превозвача да качи пътник се случва, когато авиокомпанията е продала повече билети от наличните места, с които разполага самолета. Това е търговска практика, която е позволена в Европейския съюз с регламент CE Nº 261/2004.

Авиокомпаниите могат да продават повече билети от наличните места в самолета винаги когато преценят, че има вероятност някои от пътниците да не пътува/т или да отмени/ят пътуването си. И това най-често се случва през натоварените периоди на годината.

Когато продадените билети са повече авиокомпанията отказва на някои от пътниците качване на борда на самолета.

Въпреки че „ Overbooking ” е легална търговска практика в ЕС, пътниците имат своите права, които трябва да бъдат спазени от авиокомпаниите:

Когато една авиокомпания предполага, че ще се наложи да откаже качване на борда на самолета на някои пътници, тя е задължена да окаже съдействие на потърпевшите и да ги уведоми за полагащото им се обезщетение. От тази ситуация има два изхода:

  1. Ако пътуващият доброволно се откаже да пътува, авиокомпанията трябва да му върне парите за билета или да му предложи алтернативен вариант за придвижване до крайната точка, или да му предложи други бонуси (чекове или талони за пътуване, пари в кеш, място в бизнес класата на самолета и т.н.). При тази развръзка на ситуацията потърпевшият няма право на рекламация по- късно.
  2. Ако пътуващият не се откаже доброволно от пътуването, авиокомпанията трябва да му върне парите от билета или да му предложи алтернативен транспорт до крайната точка на пътуването, или финансова компенсация. При това положение потърпевшият има право да на рекламация по- късно.

Авиокомпаниите винаги търсят пътници, с които да се споразумеят и те да се откажат доброволно от пътуването само срещу компенсация.

Видове споразумения с авиокомпанията в случай на „ Overbooking ”:

  1. В 7 дневен срок авиокомпанията да възстанови сумата от билета, която отговаря на непропътувания участък.
  2. В 7 дневен срок авиокомпанията да възстанови сумата от билета, която отговаря на непропътувания участък, както и да осигури връщането на пътника в началната точка от пътуването му.
  3. В 7 дневен срок авиокомпанията да възстанови цялата сума на билета, включително и непропътувания участък, а ако заради „ Overbooking ” пътуването на клиента се обезмисля, както и да осигури връщането на потърпевшия до началната точка на пътуването му по най-бързият начин.
  4. Авиокомпанията да осигури транспорт на пътника до крайната дестинация на пътуването му възможно най- бързо, използвайки, ако се налага, и други видове транспорт.
  5. Авиокомпанията да осигури транспорт на пътника до крайната дестинация на пътуването му на друга дата, която е удобна за клиента.

Осъдиха българин на 18 месеца затвор за агресивно поведение в самолет по време на полет

Какво количество цигари мога да нося в багажа си при пътуване?

Какво количество алкохол мога да нося в багажа си при пътуване?

СВЯТ

Престрелка пред британския парламент в Лондон. Има 1 убит и поне 12 ранени (видео)

22/03/2017 WORLD BG

Най-малко дванадесет души са били ранени при моста „Уестминстър“ в непосредствена близост до британския парламент в Лондон. „Един полицай е беше нападнат и намушкан с нож, а нападателят е застрелян от силите за сигурност”, заяви Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Референдум за независимост на Каталуния: над 2,2 млн. гласували, от тях- 90% с „ДА”

02/10/2017 WORLD BG

Референдум за независимост на Каталуния: над 2,2 млн. гласували, от тях- 90% с „ДА”. По-точно по последни данни на автономното правителство в референдума са участвали 2 262 424 души, от тях с “да” са гласували Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Всенароден протест срещу тарифните злоупотреби на електрическите компании в Испания

16/12/2016 WORLD BG

25 организации призовават гражданското общество в Испания да изрази своето недоволство от тарифните злоупотреби на елелктрическите компании. Акта е подкрепен от 9 политически партии, но сред тях не са РР- народната партия, PSOE- Социалистическата партия Последни

Leave a Reply