Какво е „ Overbooking ” и какво трябва да направим ако ни се случи?

„ Overbooking ” или отказ от страна на превозвача да качи пътник се случва, когато авиокомпанията е продала повече билети от наличните места, с които разполага самолета. Това е търговска практика, която е позволена в Европейския съюз с регламент CE Nº 261/2004.

Авиокомпаниите могат да продават повече билети от наличните места в самолета винаги когато преценят, че има вероятност някои от пътниците да не пътува/т или да отмени/ят пътуването си. И това най-често се случва през натоварените периоди на годината.

Когато продадените билети са повече авиокомпанията отказва на някои от пътниците качване на борда на самолета.

Въпреки че „ Overbooking ” е легална търговска практика в ЕС, пътниците имат своите права, които трябва да бъдат спазени от авиокомпаниите:

Когато една авиокомпания предполага, че ще се наложи да откаже качване на борда на самолета на някои пътници, тя е задължена да окаже съдействие на потърпевшите и да ги уведоми за полагащото им се обезщетение. От тази ситуация има два изхода:

  1. Ако пътуващият доброволно се откаже да пътува, авиокомпанията трябва да му върне парите за билета или да му предложи алтернативен вариант за придвижване до крайната точка, или да му предложи други бонуси (чекове или талони за пътуване, пари в кеш, място в бизнес класата на самолета и т.н.). При тази развръзка на ситуацията потърпевшият няма право на рекламация по- късно.
  2. Ако пътуващият не се откаже доброволно от пътуването, авиокомпанията трябва да му върне парите от билета или да му предложи алтернативен транспорт до крайната точка на пътуването, или финансова компенсация. При това положение потърпевшият има право да на рекламация по- късно.

Авиокомпаниите винаги търсят пътници, с които да се споразумеят и те да се откажат доброволно от пътуването само срещу компенсация.

Видове споразумения с авиокомпанията в случай на „ Overbooking ”:

  1. В 7 дневен срок авиокомпанията да възстанови сумата от билета, която отговаря на непропътувания участък.
  2. В 7 дневен срок авиокомпанията да възстанови сумата от билета, която отговаря на непропътувания участък, както и да осигури връщането на пътника в началната точка от пътуването му.
  3. В 7 дневен срок авиокомпанията да възстанови цялата сума на билета, включително и непропътувания участък, а ако заради „ Overbooking ” пътуването на клиента се обезмисля, както и да осигури връщането на потърпевшия до началната точка на пътуването му по най-бързият начин.
  4. Авиокомпанията да осигури транспорт на пътника до крайната дестинация на пътуването му възможно най- бързо, използвайки, ако се налага, и други видове транспорт.
  5. Авиокомпанията да осигури транспорт на пътника до крайната дестинация на пътуването му на друга дата, която е удобна за клиента.

Осъдиха българин на 18 месеца затвор за агресивно поведение в самолет по време на полет

Какво количество цигари мога да нося в багажа си при пътуване?

Какво количество алкохол мога да нося в багажа си при пътуване?

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

В Испания предлагат да започне изучаването на Ислям в училищата

02/05/2017 WORLD BG

Испанската ислямска комисия (CIE) е поискала от правителството и автономните власти да се въведе изучаването на Ислям в училищата като учебен предмет. Идеята е младежите на възраст между 12 и 16 години да се запознаят Последни

БЪЛГАРИЯ

Днес първият български сателит ще бъде изстрелян към Космоса

19/06/2017 WORLD BG

Първият български сателит BulgariaSat-1 днес ще бъде изведен в Космоса. В 21:10 часа българско време от военновъздушната база Кейп Канаверъл в щата Флорида, САЩ ще дадат зелена светлина за излитане на ракетата Falcon-9. Това е Последни

как мераклийски да опаковаме подаръците
ЛЮБОПИТНО

Как мераклийски да опаковаме подаръците за идващите празници? (видео)

19/12/2016 WORLD BG

Коледа, Нова година…почивни дни и семейни събирания. Но магията на тези празници не би била същата без подаръците защото те са едно от нещата, които най- много очакваме- колкото повече, толкова по- добре. Обикновено в Последни

Leave a Reply