Кандидат-студентските изпити (матура) в испанското образование

Подробностите по провеждането на кандидат-студентските изпити (матура) в испанското образование се уточняват всяка година. Във връзка с това Министерството на Образованието, културата и спорта вече публикува в испанския Държавен вестник (BOE) наредбата за провеждането на зрелостния изпит или матура за кандидатстване в университетите за учебната 2018/2019 година.

В Испания зрелостният изпит е задължителен за всички ученици, които искат да продължат образованието си в университети. Кандидат-студентите ще бъдат изпитвани само на материала, изучаван през втората година от курса Bachillerato. Оценката ще се оформя по следния начин: 40% от оценката от матурата, която може да бъде максимално 4 по десетобалната система и 60% от общата оценка по предметите, изучавани през двете години Bachillerato. Общата оценка от зрелостния изпит трябва да бъде минимум 5, за да се влезе в университета.

За да не се пречи на учебния процес и бъдещите студенти да могат спокойно да извършат необходимите процедури по записването си в съответните факултети, зрелостните изпити във всички автономни области ще приключат до 15 юни 2018 г., а резултатите от тях ще се оповестят до 29 юни.

Зрелостниците, които не са доволни от получената оценка на матурата, ще могат да я повишат като се явят на:
-допълнителен изпит по втори чужд език, който е различен от изучавания като задължителен. Този изпит е по желание, а университетите могат да го вземат в предвид при класирането.

-допълнителни изпити по две избираеми дисциплини от втората година на курса Bachillerato. В този случай в предвид ще се взима по-високата оценка.

Продължителността на изпитите ще бъде 90 мин. Те ще съдържат между 2 и 15 въпроса, а оценката ще бъде съставена от две части: 50% от въпросите ще бъдат тип тест, а другите 50% ще бъдат въпроси, изискващи свободни отговори.

Най-добрите испански университети

135 000 учащи се в Испания ще трябва да върнат получените стипендии

Етапи на ранното детско образование в Испания

Най-добрите училища в Испания

СВЯТ

Германия въвежда пътна такса за чуждестранните автомобили, преминаващи през страната

01/04/2017 WORLD BG

Миналата седмица Бундестага е дал ход за разглеждането на проектозакон за въвеждането на такса за автомобилите с чужда регистрация, преминаващи през територията на страната. Цените ще се формират въз основа на дължината на пътуването и Последни

Огнян Герджиков
БЪЛГАРИЯ

Проф. Огнян Герджиков ще е новият служебен премиер. Знаят се и още 7 министри.

24/01/2017 WORLD BG

Бившият шеф на парламента Огнян Герджиков е приел поканата на президента Румен Радев да оглави служебното правителство. Държавният глава подписа указ за провеждане на парламентарни избори на 26 март 2017 година. Със свой указ президентът Последни

ЛЮБОПИТНО

Едно нестандартно предложение по време на сватба: би ли искала да станеш моя дъщеря? (видео)

09/11/2016 WORLD BG

Едно нестандартно предложение по време на сватба: би ли искала да станеш моя дъщеря завинаги? Церемонията по сключването на граждански брак между Диого Болант и Никол де Койка е преминал през много специален момент, последван Последни

Leave a Reply