Испания отговори на Каталуния: Карлес Пучдемон е отстранен от длъжност, регионалните правителство и парламент са разпуснати

Карлес Пучдемон е отстранен от длъжност, регионалните правителство и парламент са разпуснати, насрочени са предсрочни автономни избори.

Днес след обяд премиерът Марияно Рахой заяви, че е задействал член 155 от Конституцията на страната след като Каталуния обяви независимост. Той е отстранил от длъжност регионалния президент Карлес Пучдемон, неговия заместник Ориол Хункерас и цялото правителство, разпуснал е автономния парламент и е насрочил избори в Каталуния на 21 декември тази година.

Затворени са всички каталунски посолства с изключение на това, в Брюксел. Автономната област имаше дипломатически представителства в Белгия, Германия, Франция, Швейцария, Великобритания, Ирландия, Австрия, Италия и САЩ.

Не става въпрос за премахне на автономното управление на областта, нито да бъде лишена от собствено правителство, а да се върне нормалния начин на живот възможно най-скоро, каза Марияно Рахой в защита на своите действия.

Обявиха независимостта на Каталуния

Мадрид задейства член 155 от Конституцията в отговор на обявената независимост на Каталуния

Be the first to comment

Вашият коментар