Карлес Пучдемон нае белгийски адвокат, защитник на сепаратистите от ЕТА

Карлес Пучдемон нае белгийски адвокат. Това е Пол Бекар, който потвърди, че е нает от бившия президент на Каталуния, твърди Ройтерс. Бекар, който е специалист по правата на човека, в миналото е бил адвокат на членове на баската сепаратистка организация ЕТА. Една от тях е и Нативидад Хайреги, която Белгия отказа да предаде на Испания въпреки издадените три заповеди за арест от Върховния съд на Испания през 2004, 2005 и 2015 година.

Според L’Echo Пучдемон и Бекар са се срещнали днес след обяд в Брюксел, където бившият каталунски посланик в белгийската столица Амадеу Алтафадж, съ=о уволнен от испанските власти в петък, е бил организирал срещи и с други адвокати.

„Възможно е Пучдемон да поиска убежище, но не мога да предскажа какъв ще е изходът от тази молба“,

уточни адвокатът. Той подчерта, че в Белгия решение по тези въпроси взема не правителството, а независим орган – генералният комисар по въпросите за предоставяне на убежище.

Белгийски източници твърдят, че за момента няма подадена молба за убежище нито от Пучдемон, нито от бивши членове на неговото правителство. Канцеларията на премиера на Белгия Шарл Мишел обаче не потвърди тази информация, но и не я опроверга.

Днес прокуратурата на Испания отправи две обвинения срещу отстранените членове на регионалното правителство на Каталуния и срещу някои местни депутати, че са били замесени в бунт, метеж и прахосничество на обществени средства.

Испанската прокуратура повдигна обвинения срещу 17 от отстранените лидери на Каталуния

Испания отговори на Каталуния: Карлес Пучдемон е отстранен от длъжност, регионалните правителство и парламент са разпуснати

Be the first to comment

Вашият коментар