Каталуния ще обяви независимост до 48 часа след провеждането на референдума

Правителството на Каталуния ще обяви независимост до 48 часа след провеждането на референдума, при положение, че над 50% от участниците на 1 октомври отговорят с „ДА” на въпроса.

„Ако мнозинството от гласовете са за създаване на каталунска република, очевидно независимостта ще трябва да бъде обявена незабавно“,

подчерта вчера Габриела Сера, която е член на сепаратистката коалиция, която управлява Каталуния.

Испанското правителство е твърдо против независимостта на Каталуния. Министър председателят Мариано Рахой описа действията на каталунските местни власти като „авторитарна заблуда“.

В края на месец май министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал увери, че няма да се допусне да се проведе друг референдум за независимост в Каталуния, подобен на проведения през ноември 2014 г., когато органите на автономната област проведоха т. нар. „Анкета за независимост”.

„Мога да кажа, че това няма да се случи отново, тъй като ще направим каквото е необходимо, за да го предотвратим. По- ясно няма как да го кажа”, добави Коспедал.

Онзи ден президентът на Каталуния Карлес Пучдемон отстрани съветника (министъра) по бизнес въпросите Жорди Бачет (Jordi Baiget). Причината е, че бившият съветник публично е изразил съмнението си, че Пучдемон ще успее да проведе референдума за независимост, насрочен за 1 октомври 2017 г.

„Държавата е толкова мощна, че ние може и да не успеетем да проведем референдума. И да се приеме от парламента новата Каталунска конституция, то само след 1 минута ще бъде забранена”, е казал Бачет.

След последните действия на каталунското правителство и наближаването на датата на референдума каталунските бизнесмени, чрез представители на тяхната асоциация Empresaris de Ctaluña, направиха изявление относно ситуацията:

„Каталуния я чака катастрофа ако обяви независимост и се отдели от Испания. Автономните органи не оценяват икономическите последствия от своите ходове. Освен това така нареченият „Референдум за независимост“ няма да се проведе във вида, в който обещават управляващите областта”.

Испания е готова за военна намеса в Каталуния, за да попречи на провеждането на референдум за независимост

СВЯТ

Русия заплаши Румъния заради отказа ѝ да пропусне самолета с руския вицепремиер

31/07/2017 WORLD BG

Русия заплаши Румъния заради отказа ѝ да пропусне самолета с руския вицепремиер Дмитрий Рогозин да прелети през въздушното пространство на северната ни съседка на път за Молдова. Това е наложило самолета да бъде пренасочен към Последни

НАЧАЛО

ЕС прие регламент за връщането на визите

27/02/2017 WORLD BG

„Съветът на ЕС одобри механизъм, който би позволил на ЕС да прекъсва по-лесно безвизовия режим за граждани на държави, които се ползват от него. Прекъсването може да стане по искане на държава-членка или на Европейската Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Статуя на Рафаел Надал ще бъде поставена на турнира „Ролан Гарос“

02/06/2017 WORLD BG

Статуя на Рафаел Надал ще бъде поставена на турнира „Ролан Гарос“. Организаторите на тенис- турнира „Ролан Гарос“ са решили да поставят статуя на Рафа Надал, който девет пъти е спечелил купата на този турнир. Bernar Последни

Leave a Reply