Каталунски град обявяви независимост от Испания

Каталунската телевизия 324 съобщи, че каталунски град обяви независимост от Испания.

Белпуч стана първият в Испания град, където е провъзгласена независимост. Решението беше взето след заседание на градския съвет, на което с мнозинство от гласовете беше утвърден отказ да се изпълни решението на Мадрид за ограничаване на местното самоуправление в Каталуния. Провъзгласяването на независимостта, което засега е символично, стана в рамките на акцията „Да излезем на балконите“, организирана от привърженици на независимостта на Каталуния.

След Белпуч аналогични акции се състояха снощи и в над 10 други градове на Каталуния. Активистите призовават жителите на градове и села да излязат вечерта на балконите си и на всеослушание да обявят подкрепата си за независимост от Испания. „Да провъзгласим републиката от град на град“ – така звучи основният им лозунг.

Днес вечерта в Барселона каталунският парламент се събира на пленарно заседание, на което ще говори каталунският лидер Карлес Пучдемон. Възможно е на това заседание да бъде прието решение за едностранно провъзгласяване на независимост, на базата на резултатите от референдума от 1 октомври. Тогава над 90% от участниците се обявиха за отделянето на североизточната автономия от Мадрид.

Мадрид поема контрола над Каталуния дори ако няма ясен отговор относно провъзгласяването на независимостта на областта

Be the first to comment

Вашият коментар