Кой е най-старият град в света

Най-старият град в света се казва Йерихон и се намира на територията на Палестинската национална власт (PNA) на Западния бряг на река Йордан. Йерихон е основан през 9 000 година пр.Хр. и е най- старият продължително населяван град. В древността е бил обграден от каменна стена и в него са живели между 1 000 и 1 500 жители. Многократно се споменава в Библията, където го наричат „града на палми“.

Археолози са открили останките на 20 последователни селища, датиращи отпреди 11 000 години, но градът е бивал изставян за големи периоди. Сега е столица на провинция, населен е с над 20 000 палестинци. Разположен е в северната част на Юдейската пустиня, на около 7 км западно от река Йордан, на 12 км северозападно от Мъртво море и на 30 км североизточно от Ерусалим.

В късната бронзова епоха Йерихон е би процъфтяващ град. Според Библията е бил разрушен от древните евреи около 1 550 г. пр.н.е След това дълго време почти нищо не се чува за него и чак в царуването на Ахав някой си Ахил престъпил заклинанието и го възстановил отново, но загубил всичките си синове. След това Йерихон отново заема важна позиция и започва да играе значителна роля в историята.

През римския период Марк Антоний е дал Йерихон на Клеопатра, а Август го върща на Ирод, който си е построил Зимен дворец там. По време на Юдейската война през 66-73 години градът е разрушен и възстановен отново от император Адриан. За това споменават Йосиф Флавий, Страбон, Птолемей, Плиний и др. По времето на Константин Велики там е имало християнска църква начело с епископ.

С течение на времето Йерихон започвал отново да запада. През VII век, след завладяването на страната от арабите, в града се заселват евреи и изпратените в изгнание мюсюлмани от Арабския полуостров.

По време на Кръстоносните походи е унищожен напълно и тъне в руини до XIX век.

През 1948 г. по време на Арабско-израелската война (1947-1949 години) Йерихон е под властта на войските на Трансйордания, но през 1967 г., след Шестдневната война, е окупиран от израелски войници. През 1993 г. в резултат на примирието, подписано в Осло се създаева Палестинската автономна област и Йерехон остава на нейна територия.

След избухването на Интифада ал-Акса през 2 000 година, се забранява влизането на израелци в града, освен в редките случаи, когато израелската армия дава визи на туристически групи.

Най-богатият човек в света за всички времена

Най-високият мост в света вече е факт (водео)

Най-тясната къща в Европа се намира в Испания (видео)

компютърна система
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

В Испания съдят полицай за грешно попълване на адрес при съставяне на акт

20/09/2017 WORLD BG

В Испания съдят полицай за грешно попълване на адрес при съставяне на акт. Служителят е обвинен във фалшифициране на държавни документи. Полицай от град Villanueva del Segura (Murcia) се е явил на делото, в което Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Лео Меси и ФК „Барселона” ще подпомогнат изграждането на най- големия център в Европа за лечение на деца, болни от рак

14/02/2017 WORLD BG

В Барселона започва да се строи най- големият медицински център в Европа за лечение на рак при децата. Инициативата се подкрепя от фондацията на Лео Меси, фондацията на ФК „Барселона” и бизнес училище IESE. В Последни

ЛЮБОПИТНО

Най-коментираната туристическа атракция в света се намира в Испания

23/04/2017 WORLD BG

Най-коментираната туристическа атракция в света е барселонския храм „Саграда Фамилия”, който изпреварва в класацията парижската „Айфелова кула” и ню-йоркския „Сентръл парк”. Популярността на „Саграда Фамилия” продължава да расте извън Испания. Уникалната сграда бе посетена от Последни

Leave a Reply