Акценти от коледната реч на испанския крал Фелипе VI

Както всяка година, снощи испанският крал Фелипе VI произнесе коледната реч, с която пожелава весели празници на всички граждани. Таз годишното кралско обръщение, обаче, се очакваше с нетърпение, тъй като беше записано веднага след като станаха ясни резултатите от изборите в Каталуния.

Само три дни след предсрочните парламентарни избори в североизточната испанска автономна област, които ясно очертаха разделението на обществото там, в коледната реч на Бъдни вечер кралят на Испания призова бъдещите ръководители на Каталуния „да се справят с проблемите, които афектират върху всички каталунци като спазват плурализма и мислят отговорно за доброто на всички”.

Фелипе VI не пропусна да предупреди, че едностранните действия „ могат да доведат отново до конфронтация”. Той призова каталунските партии да работят за възстановяването на „спокойствието, стабилността и взаимното уважение” в „разнообразното”каталунско общество, за да не могат „идеите да дистанцират или разделят семейства и приятели”.

Кралят призова бъдещите политици да възродят доверието и престижа на Каталуния, заемайки се с разрешаването на истинските, а не фиктивните проблеми на областта и мислейки за всички каталунци, а не само за част от тях.

След кратка равносметка на изминалата година и припомняне на исторически факти от най-новата испанска история, крал Фелипе VI подчерта общото бъдеще на Каталуния с Испания, уверявайки, че никой „не желае парализирана Испания”, а една Испания модерна и атрактивна, „способна да се развива и адаптира в новите времена”, запазвайки демократичните принципи и човешките ценности.

Каталунската телевизия TV3 отказа да излъчи речта на испанския крал в навечерието на Коледа

Трима българи
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция е задържала българка за предизвикване на хаос в здравно заведение и кражба на скъп мобилен телефон

26/12/2016 WORLD BG

Инцидентът е станал във вторник около 1 часа сутринта, когато 26 годишна българка, придружавана от партньора си, е пристигнала в здравен център и е поискала незабавно да я транспортират с линейка в болницата Cabueñes (Хихон), Последни

Швеция за шест часов работен ден
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

10/07/2017 WORLD BG

Доказано е, че Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете. Това е причината испанският синдикат UGT да призове правителството за политическа воля, с която да се сложи край на половото неравенство. Тази Последни

хаос по световните летища
НАЧАЛО

Хаос по световните летища заради решение на Доналд Тръм и първа негова юридическа загуба

29/01/2017 WORLD BG

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви временното затваряне на границите на страната за имигранти от седем страни, в които преобладава мюсюлманско население. Става дума за страните Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен. Забраната Последни

Leave a Reply