Акценти от коледната реч на испанския крал Фелипе VI

Както всяка година, снощи испанският крал Фелипе VI произнесе коледната реч, с която пожелава весели празници на всички граждани. Таз годишното кралско обръщение, обаче, се очакваше с нетърпение, тъй като беше записано веднага след като станаха ясни резултатите от изборите в Каталуния.

Само три дни след предсрочните парламентарни избори в североизточната испанска автономна област, които ясно очертаха разделението на обществото там, в коледната реч на Бъдни вечер кралят на Испания призова бъдещите ръководители на Каталуния „да се справят с проблемите, които афектират върху всички каталунци като спазват плурализма и мислят отговорно за доброто на всички”.

Фелипе VI не пропусна да предупреди, че едностранните действия „ могат да доведат отново до конфронтация”. Той призова каталунските партии да работят за възстановяването на „спокойствието, стабилността и взаимното уважение” в „разнообразното”каталунско общество, за да не могат „идеите да дистанцират или разделят семейства и приятели”.

Кралят призова бъдещите политици да възродят доверието и престижа на Каталуния, заемайки се с разрешаването на истинските, а не фиктивните проблеми на областта и мислейки за всички каталунци, а не само за част от тях.

След кратка равносметка на изминалата година и припомняне на исторически факти от най-новата испанска история, крал Фелипе VI подчерта общото бъдеще на Каталуния с Испания, уверявайки, че никой „не желае парализирана Испания”, а една Испания модерна и атрактивна, „способна да се развива и адаптира в новите времена”, запазвайки демократичните принципи и човешките ценности.

Каталунската телевизия TV3 отказа да излъчи речта на испанския крал в навечерието на Коледа

Великобритания ще облага с данък фирмите
НАЧАЛО

Британският парламент отложи BREXIT

02/03/2017 WORLD BG

Горната камара на британския парламент нанесе тежък удар върху правителството на Тереза Мей. Английските лордове фактически отложиха началото на преговорите за BREXIT между Обединеното кралство и Европейския съюз, които вече бяха насрочени за този месец. Последни

ОБЩЕСТВО

28 българи пътуват с първия в историята „Круиз на оргиите“

04/07/2017 WORLD BG

Корабът на първият в света „Круиз на оргиите“ е дълъг 180 м. и е широк 25 м. На него са разположени барове, казино, магазини, СПА, фитнес и ресторанти. Круизът тръгна от пристанището на град Пирея Последни

БЪЛГАРИЯ

Отмениха вдигането на минималната работна заплата в България

17/05/2017 WORLD BG

Върховният административен съд отмени Постановление на Министерски съвет, с което се определи минималната работна заплата в България за 2017 г. в размер на 460 лв. Делото се образува по повод на жалба на четири представителни Последни

Leave a Reply