Акценти от коледната реч на испанския крал Фелипе VI

Както всяка година, снощи испанският крал Фелипе VI произнесе коледната реч, с която пожелава весели празници на всички граждани. Таз годишното кралско обръщение, обаче, се очакваше с нетърпение, тъй като беше записано веднага след като станаха ясни резултатите от изборите в Каталуния.

Само три дни след предсрочните парламентарни избори в североизточната испанска автономна област, които ясно очертаха разделението на обществото там, в коледната реч на Бъдни вечер кралят на Испания призова бъдещите ръководители на Каталуния „да се справят с проблемите, които афектират върху всички каталунци като спазват плурализма и мислят отговорно за доброто на всички”.

Фелипе VI не пропусна да предупреди, че едностранните действия „ могат да доведат отново до конфронтация”. Той призова каталунските партии да работят за възстановяването на „спокойствието, стабилността и взаимното уважение” в „разнообразното”каталунско общество, за да не могат „идеите да дистанцират или разделят семейства и приятели”.

Кралят призова бъдещите политици да възродят доверието и престижа на Каталуния, заемайки се с разрешаването на истинските, а не фиктивните проблеми на областта и мислейки за всички каталунци, а не само за част от тях.

След кратка равносметка на изминалата година и припомняне на исторически факти от най-новата испанска история, крал Фелипе VI подчерта общото бъдеще на Каталуния с Испания, уверявайки, че никой „не желае парализирана Испания”, а една Испания модерна и атрактивна, „способна да се развива и адаптира в новите времена”, запазвайки демократичните принципи и човешките ценности.

Каталунската телевизия TV3 отказа да излъчи речта на испанския крал в навечерието на Коледа

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Педро Санчес си подаде оставката

29/10/2016 WORLD BG

Бившият генерален секретар на испанската социалистическа партия Педро Санчес е освободил днес мястото си на депутат в Конгреса, съобщава вестник „20 minutos“. Така той демонстрира, че няма да се подчини на Федералния комитет, който реши Последни

БЪЛГАРИЯ

Две българки са арестувани за тероризъм в Турция

27/07/2017 WORLD BG

Две българки са арестувани в турския курорт Дидим, съобщи БНТ. Заедно с тях е бил задържан и трети човек, който е с британско гражданство. От българското външно министерство са потвърдили, че в българското посолството в Последни

БЪЛГАРИЯ

Тереза Мей се обърна с отворено писмо към гражданите на ЕС

20/10/2017 WORLD BG

Отворено писмо на Тереза Мей към всички граждани на ЕС Докато пътувам към Брюксел днес, знам, че много хора очакват от нас, лидерите на 28-те страни-членки на Европейския съюз, да демонстрираме, че поставяме хората първо Последни

Leave a Reply