Испанската полиция конфискува огромно количество предизборни материали за референдума

Испанската полиция конфискува огромно количество предизборни материали в полза на допитването. Това е поредния опит на испанските власти да спрат референдума за независимост в Каталуния. Главният прокурор заяви от Мадрид, че не са изключени арести сред политическите лидери на автономната област.

При акция в склад край Барселона националната полиция иззе повече от 1 милион и 300 хиляди листовки, 100 хил. плаката и други предизборни материали, издадени от местните власти. Каталунското правителство насрочи за 1 октомври произвеждането на референдума, на който гражданите ще гласуват „за“ или „против“ отделянето от Испания. С подкрепата на Конституционния съд, централната власт обяви допитването за незаконно. Мадрид заплаши с разследване държавните служители, които участват в подготовката на плебисцита. Те ще бъдат обвинени в гражданско неподчинение и злоупотреба със служебно положение.

През уикенда над 700 кметове и общинари от Каталуния, начело с президента на автономната област Карлес Пучдемон и кмета на Барселона Ада Колау се събраха в Барселона, за да демонстрират сила, въпреки натиска на испанското централното правителство те да не провеждат референдум за независимостта на североизточния регион. Лидерите на сепаратистите заявиха, че ще осигурят на гражданите възможността да участват в допитването.

Въпреки заплахата от полицейска намеса, хиляди поддръжници на референдума се обявиха публично в негова подкрепа.
Пучдемон благодари на кметовете, че не са отстъпили пред властите и посочи, че повечето каталонци възнамеряват твърдо да гласуват, въпреки забраната.

„Какво може да направи полицията срещу мирния ни протест. Ние само защитаваме демокрацията. Това е всичко – демокрация.“

Призиви да се зачита свободата на самоопределение дойдоха и от столицата, където различни фракции се организираха под лозунга „Мадридчани за правото да решиш“.

Избирателите в Каталуния са 5 милиона и половина души, а социологическите проучвания сочат, че по-малко от половината подкрепят независимостта. Въпреки това, жителите на автономната област настояват да получат възможността да изкажат мнението си по въпроса.

„Каталунската регионална полиция има нареждане да арестува кметовете, ако те отказват да се появят на разпит“, заяви главният прокурор на Испания Хосе Мануел Маза.

Каталуния ще обяви независимост до 48 часа след провеждането на референдума

Правителството на Каталуния подписа указа за провеждане на референдума за независимост

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания обмисля да въведе нова глоба за шофьорите

24/10/2017 WORLD BG

Испанската Главна дирекция за пътищата смята да въведе нова глоба за шофьорите с надеждата да се намалят жертвите от катастрофи по пътищата на страната. За целта е възложено на специалнo сформирана работна група да проучи Последни

БЪЛГАРИЯ

Избори 2017 г.: Адреси на избирателните секции в Испания

07/03/2017 WORLD BG

Право да гласуват в изборите за народни представители имат всички български граждани, които са навършили 18 години към датата за гласуване включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и имат Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Продава се един от Балеарските острови в Испания

14/09/2017 WORLD BG

Продава се един от Балеарските острови в Испания. Това е остров Колом (Colom), който е разположен на 200 метра на север от Менорка и цената му е 3,7 млн. евро. От началото на ХХ век Последни

Leave a Reply