Лондон се съгласи на споразумение за запазване на правата на европейските граждани след BREXIT

Великобритания ще облага с данък фирмите

Британският министър на финансите Филип Хамънд заяви, че Лондон е готов веднага да сключи споразумение с Брюксел за запазване статуквото на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, след BREXIT.

Ние искаме споразумение, което да бъде справедливо както за гражданите на ЕС във Великобритания, така и за британците, живеещи в Европа, допълни министърът.

Британският министър-председател Тереза Мей, обаче, не бърза да гарантира запазване на статуквото на гражданите на ЕС, докато другите 27 страни членки не предоставят такива уверения спрямо живеещите в общността британски граждани, посочва ТАСС.

Обединеното кралство е държава, която спазва задълженията си,

отбеляза Хамънд, цитиран от Франс прес, в отговор на въпрос на Би Би Си за сметката, която Лондон трябва да плати на излизане от ЕС.

Вчера британска парламентарна комисия стигна до извода, че е възможно Великобритания да напусне ЕС без да плаща вноските си, ако не бъде постигнато търговско споразумение с Брюксел. Коментирайки такъв вариант Хамънд подчерта, че страната му “ще направи всичко, за да направи конкурентоспособна британската икономика”.

“Ако някой в ЕС си мисли, че ако не постигнем споразумение с ЕС и вече не работим ръка за ръка, Великобритания ще се скрие някъде като ранено животно, да знаете, че това няма да стане!”,

допълни министърът, припомняйки желанието на Обединеното кралство да сключи нови търговски споразумения в цял свят.

Великобритания се нуждае от финансови резерви в резервоара за BREXIT,

заяви Хамънд, цитиран от Ройтерс, предупреждавайки, че има малко поле за допълнителни разходи в бюджета, който ще бъде представен в сряда. Очаква се той да обяви по-малка необходимост от заеми през следващите пет години, след като британската икономика се справи изненадващо добре след първоначалния шок от референдума през юни.

ЕС свиква извънредна среща на високо равнище ако Великобритания задейства BREXIT

Be the first to comment

Вашият коментар