Мадрид задейства член 155 от Конституцията в отговор на обявената независимост на Каталуния

2016

Мадрид задейства член 155 от Конституцията в отговор на обявената независимост на Каталуния. За целта премиера на Испания Марияно Рахой заяви, че редовното заседание на Министерския съвет ще се проведе от 17 часа, след което, в 18 часа, ще се проведе и извънредно такова. Второто заседание се налага заради ситуацията в Каталуния и одобрението на испанския парламент да започне прилагането на член 155 от конституцията спрямо автономната област.

Решението дойде само минути след гласуването на каталунския парламент, който обяви независимостта на провинцията и я провъзгласи за република. Сега вече испанското правителство ще наложи директна власт над автономния регион, а до шест месеца ще трябва да бъдат проведени нови избори в Каталуния.

Испанският Парламент гласува с 214 гласа „за“ и 47 „против“ за активирането на член 155-ти, предложено от испанския премиер Мариано Рахой.

Мнозинството от членовете на испанския Сенат гласуваха министър-председателят да бъде упълномощен да предприеме неизползвани досега конституционни мерки за установяване на контрол върху управлението на Каталуния, включително уволняване на каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото правителство и ограничаване на правомощията на областния парламент.

На извънредното заседание от 18 часа днес испанското правителство ще реши как и кога да приложи мерките, които ще бъдат временни и ще имат за цел да възстановят законността в Каталуния.

Призовавам всички испанци и каталунци да бъдат спокойни и да са сигурни, че ще бъде направено всичко необходимо и то по най-добрия начин, както до сега. Испания е сериозна държава и велика нация, и не можем да позволим на някои хора да унищожат нашата Конституция, нормите и правилата за мирно съжителство, които за 40 години са превърнали Испания в една от най-демократичните и най-проспериращите държави в света, заяви Мариано Рахой.

Обявиха независимостта на Каталуния

компютърна система
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанските власти ще отнемат шофьорската книжка завинаги при повторно шофиране на автомобил в нетрезво състояние

25/02/2017 WORLD BG

Испанската Главна дирекция по транспорта (DGT) проучва възможността да забрани възстановяването на шофьорската книжка ако са загубени всички точки от нея заради шофиране под влиянието на алкохол или упойващи вещества. Това ще бъде една от Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Липса на работна ръка за прибиране на реколтата от цитрусови плодове

31/10/2016 WORLD BG

Във Валенсия се усеща осезателно липсата на работници за прибиране на цитрусовите плодове, пише вестник „Las provincias”. Трудностите с всеки изминал ден се увеличават, тъй като кампанията навлиза в разгара си и нуждата от повече Последни

ОБЩЕСТВО

Безплатно висше образование за българите в 500 руски университета

29/01/2018 WORLD BG

От Руския културно-информационен център в София заявиха, че около 500 водещи руски университети с над 600 специалности участват в програмата RUSSIA.STUDY, предлагаща прием за безплатно висше образование за чуждестранни студенти в Русия. Свързани

Leave a Reply