Мадрид задейства член 155 от Конституцията в отговор на обявената независимост на Каталуния

2016

Мадрид задейства член 155 от Конституцията в отговор на обявената независимост на Каталуния. За целта премиера на Испания Марияно Рахой заяви, че редовното заседание на Министерския съвет ще се проведе от 17 часа, след което, в 18 часа, ще се проведе и извънредно такова. Второто заседание се налага заради ситуацията в Каталуния и одобрението на испанския парламент да започне прилагането на член 155 от конституцията спрямо автономната област.

Решението дойде само минути след гласуването на каталунския парламент, който обяви независимостта на провинцията и я провъзгласи за република. Сега вече испанското правителство ще наложи директна власт над автономния регион, а до шест месеца ще трябва да бъдат проведени нови избори в Каталуния.

Испанският Парламент гласува с 214 гласа „за“ и 47 „против“ за активирането на член 155-ти, предложено от испанския премиер Мариано Рахой.

Мнозинството от членовете на испанския Сенат гласуваха министър-председателят да бъде упълномощен да предприеме неизползвани досега конституционни мерки за установяване на контрол върху управлението на Каталуния, включително уволняване на каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото правителство и ограничаване на правомощията на областния парламент.

На извънредното заседание от 18 часа днес испанското правителство ще реши как и кога да приложи мерките, които ще бъдат временни и ще имат за цел да възстановят законността в Каталуния.

Призовавам всички испанци и каталунци да бъдат спокойни и да са сигурни, че ще бъде направено всичко необходимо и то по най-добрия начин, както до сега. Испания е сериозна държава и велика нация, и не можем да позволим на някои хора да унищожат нашата Конституция, нормите и правилата за мирно съжителство, които за 40 години са превърнали Испания в една от най-демократичните и най-проспериращите държави в света, заяви Мариано Рахой.

Обявиха независимостта на Каталуния

фаи
ЛЮБОПИТНО

Фаи- известният валенсиански фестивал „Las fallas” (видео)

25/01/2017 WORLD BG

Фаи (на испански: Las Fallas) са официален празник в област Валенсия, Испания. Провеждат се ежегодно от 14 до 19 март във Валенсия, Аликанте, Кастейон и мнозинството от по-малките градове и села в Област Валенсия (Испания). Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Кристиано Роналдо е дарил 600 000 евро от премията си за спечелванто на Шампионската лига

10/06/2017 WORLD BG

Нападателят на ФК „Реал Мадрид” Кристиано Роналдо е дарил 600 000 евро от премията си за спечелването на Шампионската лига на една благотворителна организация. Португалската звезда, който беше развълнуван от инвалидите, които бяха дошли на Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанските власти продължават разследването на престъпна групировка за рекет с българско участие

12/03/2017 WORLD BG

В Испания продължава разследването на организирана престъпна група, състояща се от 16 души, които чрез заплахи и прилагане на груба сила са изнудвали и събирали пари от длъжници. Клиентите на тази групировка са били около Последни

Be the first to comment

Вашият коментар